Header Ads

Ταραμοσαλάτα με πατάτα

Ταραμοσαλάτα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια από τις πιο αγαπημένες μου σαλάτες είναι αυτή εδώ, η ταραμοσαλάτα με πατάτα. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι άρεσε πολύ και στη γιαγιά μου, κι έτσι δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας, πάντως σίγουρα δεν μπορώ να φανταστώ Μεγάλη Σαρακοστή, χωρίς την υπέροχη γεύση της.
Αν και η γιαγιά μου, τις αλιάδες και τις ταραμοσαλάτες τις έφτιαχνε πάντα στο γουδί, που έχει περισσότερη φασαρία απ' ότι στο μπλέντερ και η ταραμοσαλάτα γίνεται λιγότερο λεία, αλλά η γεύσεις της "ακούγονται" πεντακάθαρα στη γλώσσα, εγώ δεν έχω πρόβλημα να την φτιάξω και στο μπλέντερ. Διαβάστε παρακάτω πως:

Υλικά

•  200 γραμ. λευκός ή κόκκινος ταραμάς
•  4 πατάτες (600 γρ.) βρασμένες με τη φλούδα τους
•  1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
•  1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
•  χυμός από 1 λεμόνι
•  πιπέρι άσπρο
•  1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•  1 κουτ. σούπας νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τόσο κρύο νερό, που να τις σκεπάζει καλά.
Τις βράζουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 25' περίπου ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα μ΄ένα πηρούνι.
Τις βγάζουμε από το νερό να στραγγίσουν και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και να τις ξεφλουδίσουμε.
Ταραμοσαλάτα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ταραμοσαλάτα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια τις σπάμε σε κομμάτια με ένα πηρούνι και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Έπειτα προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το πιπέρι, και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν.
Τέλος, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι, σαν κλωστή και τελειώνουμε με το νερό και τον άνηθο.
Ταραμοσαλάτα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ταραμοσαλάτα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση της ταραμοσαλάτας, προσθέτουμε λίγο ακόμα ταραμά, διαλυμένο σε λίγο χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε σε μικρά πιατάκια και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ελιές.

-- Αν δεν έχουμε μπλέντερ, μπορούμε να λιώσουμε τις πατάτες με το πρες πουρέ ή σε μύλο λαχανικών, σ' ένα άλλο μπωλ ν' ανακατέψουμε καλά (καλύτερα μ' έναν αυγοδάρτη) τον ταραμά, το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το νερό, μετά να ενώσουμε τον πουρέ με το μείγμα του ταραμά, να προσθέσουμε το λάδι και τον άνηθο, και να τα ανακατέψουμε καλά, όλα μαζί.

Δείτε ακόμα: Ταραμοσαλάτα με άσπρο ή κόκκινο ταραμά

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Την φτιάχνεται πολύ ωραία. Εξάλλου αυτή είναι η βασική συνταγή. Εγώ έχω κάνει δυο παραλλαγές, στη μια βάζω φιλετάκια αγουροπής ελιάς, και στην άλλη, βάζω φιλετάκια κομμένα αντζούγιας. Επίσης βάζω τρία μέρη πατάτα και ένα μέρος ψωμί. Μαζί με το λεμόνι, βάζω και λίγο ξίδι απλό.. Γαρνίρο με μαιδανό ψιλοκομένο, όχι άνιθο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.