Ένα πάρα πολύ εύκολο φύλλο, αφράτο και τραγανό, για να φτιάξουμε πολύ νόστιμες πιτούλες.
Ανοίγει χωρίς καθόλου κόπο, κι έχει σίγουρη επιτυχία.
Ιδανικό για χορτόπιτες και κρεατόπιτες, αλλά κι όποια άλλη πίτα θέλουμε να φτιάξουμε.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 150 - 200 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ανοίγει χωρίς καθόλου κόπο, κι έχει σίγουρη επιτυχία.
Ιδανικό για χορτόπιτες και κρεατόπιτες, αλλά κι όποια άλλη πίτα θέλουμε να φτιάξουμε.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Αφράτο φύλλο για πίτες με ξερή μαγιά
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 150 - 200 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 4 - 5 κουταλιές αλεύρι και τ᾿ αφήνουμε 5', μέχρι ν᾿ αφρίσει η επιφάνειά του. |
|
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το αυγό, το γάλα, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα της μαγιάς. | |
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με κυκλικές κινήσεις, μέχρι η ζύμη να γίνει μπάλα και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. | |
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15' περίπου, μέχρι να γίνει μαλακή, κι ελαστική. | |
Για να δούμε αν η ζύμη είναι έτοιμη, την πιέζουμε με μέτρια δύναμη, με το δάχτυλό μας. Αν η δαχτυλιά φύγει σε 2 - 3 δευτερόλεπτα, η ζύμη είναι έτοιμη, αλλιώς συνεχίζουμε το ζύμωμα. |
|
Ξαναβάζουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει. | |
Όταν φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο, κι ένα μικρότερο για το επάνω. | |
Παίρνουμε πρώτα το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης, το βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, το αλευρώνουμε κι αυτό, για να μην μας κολλήσει, και το ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί μας. | |
Όταν το κάνουμε μεγαλύτερο από το ταψί μας, (ακουμπάμε πάνω το ταψί και πρέπει να περισσεύει σχεδόν μια παλάμη γύρω - γύρω), το τυλίγουμε στον πλάστη. Λαδώνουμε το ταψί, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο. Δείτε επίσης: Ζύμη για πίτσα (βασική συνταγή) |
14 Σχόλια
Πολύ καλή μόνο που εγώ έκανα μια μικρή παραλλαγή λόγω νηστείας. Έβαλα γάλα σόγιας και παρέλειψα το αυγό. Πολύ αφράτη και βοήθησαν πολύ οι φωτογραφίες! Μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα, να την κάνεις νηστίσιμη, δεν το είχα σκεφτεί, με την πρώτη ευκαιρία θα την δοκιμάσω και εγώ.
ΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτησω αν τη συγκεκριμένη ζύμη μπορώ να την βάλω στην καταψυξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω
demmy
Ναι φίλη μου μπορείς να την καταψύξεις και όταν θελήσεις να την χρησιμοποιήσεις, θα την ξεπαγώσεις στην συντήρηση.
ΔιαγραφήΟι 4-5 κουταλιές αλεύρι με τις οποίες "πιάνουμε" τη μαγιά είναι από το μετρημένο (500 γρ.) ή έξτρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι είναι από το μετρημένο αλεύρι.
ΔιαγραφήΓια λουκανικοπιττες κανει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου καλύτερα να χρησιμοποιήσεις αυτή τη συνταγή: Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη, για καλύτερο αποτέλεσμα.
ΔιαγραφήΕφοσον ειναι ξερη η μαγια θα πρεπει να την διαλυσω στο νερο οπως στη φρεσκια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Ελένη μου, διαλύουμε και την ξηρή μαγιά σε νερό.
ΔιαγραφήΓεια σας, επειδή μενω στο εξωτερικο, θα ηθελα ωα ρωτησω ποσα γραμμαρια είναι κάθε φακελακι μαγιας στην Ελλαδα? Εδώ στην Αυστραλια είναι 7 γραμμαρια.Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρία Gina Floros, εξαρτάται από την μάρκα που θα χρησιμοποιήσετε δηλαδή είναι 8gr το φακελάκι της ΓΙΩΤΗΣ και 7gr της Αλλατίνης (αυτές τις 2 μάρκες έτυχα και είχα πρόχειρες στο σπίτι). Επομένως είναι θα λέγαμε η ίδια ποσότητα.
ΔιαγραφήΤζίνα μου συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω, τα γραμμάρια είναι όπως ακριβώς τα γράφει η καλή μου φίλη dtel.
ΔιαγραφήΠιστεύω παντού τα ίδια γραμμάρια είναι η ξηρή μαλλιά και εδώ το ίδιο είναι 7 γραμμάρια εγώ έχω ήδη δοκιμάσει το φύλλο έγινε τέλειο αφράτο το έκανα τυρόπιτα και έγινε και νόστιμη και αφράτη πολύ καλή τέλεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.