Αυτή είναι η βασική συνταγή, για να φτιάξουμε σπιτικό ζυμάρι, για τις πίτσες μας.
Πολύ εύκολα και γρήγορα, γίνεται μια ωραιότατη, αφράτη και τραγανή ζύμη, που εντυπωσιάζει.
Βάλτε τα τυριά που σας αρέσουν, όποια αλλαντικά προτιμάτε και το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!
Υλικά
• 600 γραμ. περίπου αλεύρι σκληρό
• 360 ml. χλιαρό νερό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 - 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
Εκτέλεση
Πολύ εύκολα και γρήγορα, γίνεται μια ωραιότατη, αφράτη και τραγανή ζύμη, που εντυπωσιάζει.
Βάλτε τα τυριά που σας αρέσουν, όποια αλλαντικά προτιμάτε και το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!
Ζυμάρι για πίτσα (βασική συνταγή)
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 600 γραμ. περίπου αλεύρι σκληρό
• 360 ml. χλιαρό νερό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 - 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. | |
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το μισό αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι). | |
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5' - 7' λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. | |
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας και φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη. -- Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε όλη τη ζύμη πάνω στο ρηχό τετράγωνο ταψί της κουζίνας μας και φτιάχνουμε μία πίτσα γίγας. -- Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη, ή για δύο μήνες στην κατάψυξη. Δείτε επίσης: Αφράτο φύλλο για πίτες με ξηρή μαγιά |
34 Σχόλια
το συγκεκριμενο ζυμαρι το δοκιμασα κ μου αρεσε παρα πολυ!!πλεον αυτο φτιαχνω στις πιτσες μου..μπραβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήποση ωρα πρεπει να το αφησω στον φουρνο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι να ψηθούν τα υλικά που θα βάλουμε.
ΔιαγραφήΕφόσον το ζυμαράκι φουσκώνει περιμετρικά καί πάρη λίγο χρώμα σήκωσε καί δές από τό κάτω μέρος τής ζύμης με μία σπάτουλα θά καταλάβεις αμέσως άν έχει ψηθεί.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή!! Καθιερώθηκε ύστερα από πολλές δοκιμές συνταγων! Μπραβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δοκίμασα σε γενέθλια τις κόρης μου και μου άρεσε πολύ και μόλις ξανά έφτιαξα
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
ΔιαγραφήΠως καταλαβαινουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά που λέτε στο πρώτο στάδιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Νίκο ρίξε μια ματιά εδώ: Μαγιά νωπή ή ξηρή - πως την ενεργοποιούμε (αναπιάνουμε) και νομίζω ότι θα σου λυθεί η απορία.
ΔιαγραφήYperoxi zymi pragmatika! Thanks for the recipe! From Cyprus;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΠραγματικά η καλύτερη συνταγή για πίτσα! τέλεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή!!!! Εγώ πρόσθεσα στην ζύμη και λίγο κουρκουμά, λιναρόσπορο, σουσάμι, παπαρουνόσπορο και μαύρο κύμινο. Μου έβγαλε 2 κανονικές πίτσες με λεπτό ζυμάρι (που έγινε τραγανό και πεντανόστιμο!!), δεν τις έβαλα σε ταψί, τις έκανα στην λαδόκολλα και τις άκρες της ζύμης τις γύρισα προς τα μέσα (σαν τοιχώματα δηλαδή). Μπράβο για την συνταγή, εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπλα υπεροχο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη εύκολη και δεν την αλλάζω με τίποτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην δοκιμασα και γω και πραγματικα ηταν η καλυτερη και πιο πετυχημενη από οσες ειχα κανει.Μπραβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα μπορω να βαλω αλευρι για ολες τις χρησεις??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν έχεις σκληρό αλεύρι βάλε για όλες τις χρήσεις, αλλά η ζύμη θα είναι διαφορετική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, η συνταγη σας ειναι οντως πετυχημενη, αυτην ακριβως κανω και γω μονο που προσθετω λιγο γαλα στο χλιαρο νερο. η ερωτηση που θα ηθελα να κανω ειναι αν πρεπει να αφησουμε να ξαναφουσκωσει η ζυμη. Επισης θα ηθελα να προσθεσω οτι αυτη ειναι και η συνταγη για ψωμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για το φούσκωμα, αν εννοείς στο ταψάκι, ναι την αφήνουμε να φουσκώσει.
ΔιαγραφήΓειά σας. Μόλις διάβασα τη συνταγή σας και προτίθεμαι να την κανω. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω καλαμποκάλευρο;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν νομίζω ότι το καλαμποκάλευρο είναι κατάλληλο για ζύμη πίτσας.
ΔιαγραφήΗ σωστή συνταγή πίτσας εχει κάποια μυστικά που αν δεν τηρηθούν,δεν πετυχαίνει ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα,γίνεται κάτι σαν πίτσα ή μάλλον είναι η Ελληνική εκδοχή της. Το πρώτο που χρειάζεται είναι Ναπολιτάνικο αλεύρι 00 (εγώ βάζω Caputo ). Οταν ζυμώσουμε αφηνουμε να ξεουραστεί μια ώρα και μετά κάνουμε μπάλλες των 250 γραμμαρίων και τις βάζουμε σε ενα ταψί σκεπάζοντας με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο μια μέρα,κάτι πολύ σημαντικό. Οταν την βγάλουμε δεν την χρησιμοποιουμε κρύα αλλά αφήνουμε να ερθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το αλλο σημαντικο στοιχειο ειναι ο φουρνος. Η σωστη πιτσα ψήνεται σε 70 δευτερόλεπτα!!Οχι σε δεκα και εικοσι λεπτα. Μολις ενα λεπτο θελει σε θερμοκερρασια 40 κελσιου,και επειδη ολοι οι φουρνοι στην Ελλαδα πανε μεχρι 300 αντε 350,η καλυτερη μεθοδος ειναι να την βαλουμε σε μαντεμενια επιφανεια η σε μαντεμενιο τηγανι (χωρις λαδι ) μεσα στον φουρνο. Το μαντεμι πιανει αυτη την θερμοκρασια και η μεθοδος λεγεται σκιλετ οβεν και ειναι απολυτα διαδεδομενη οταν δεν υπαρχει φουρνος ειδικος. Επισης οχι τυρια τριμενα αηδιες κλπ. Μονο μοτσαρελα (ασπρη ,ειτε μπουφαλα ειτε αγελαδινη)που την εχουμε στραγγιξει,πολτος ντοματας και λιγος βασιλικος. Εκο!!Πιτσα ναπολι. Βεβαια θελει προσπαθεια στο ανοιγμα της επισης αφου την ανοιγουμε με τα χερια απο την μεση προς τα εξω φουσκωνοντας τις περιφερειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου μια πίτσα είπαμε να φτιάξουμε όχι να λάβουμε μέρος σε διαγωνισμό καλύτερης πίτσας....και όσο για τους χαρακτηρισμούς αηδιες κτλ ... γνώμη σου κράτα την για εσένα....δεν στη ζήτησε κανείς!!...και ναι την ελληνική εκδοχή θέλουμε εμείς!!! Έλεος!!!!
ΔιαγραφήΓειά σας, την πίτσα πρέπει να την ξεπαγωσουμε για να την ψήσουμε; Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγάζουμε την πίτσα από την κατάψυξη, την αφήνουμε 5' σε θερμοκρασία δωματίου και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
ΔιαγραφήΤέλεια συνταγή ευχαριστούμε!!!!Αρέσει σε όλους.Την φτιάχνω τώρα γιατί σε λίγο έχει αγώνα η εθνική μας και την ζητάνε τα Ανήψια μου που τους την έχω κάνει πολλές φορές
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις έφτιαξαν την πίτσα για την οικογένεια μου βγήκε 2ταψια υπεροχή συνταγή για ζυμάρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκανα την συνταγή και απο τοτε μονο αυτή κάνω, τα παιδιά μου και ο άντρας μου ξετρελαθηκαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγχαρητηρια για την υπεροχη συνταγη σας.λεπτο και τραγανο ζυμαρι το οποιο μου πετυχε τοσο πολυ που το χαρακτηρισα μεταξενιο.ενθουσιαστηκε η οικογενεια μου και φυσικα... δεν εμεινε ουτε ψιχουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήσας ευχαριστω πολυ
Σας ευχαριστώ πολύ όλους και τον καθένα ξεχωριστά, για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καλυτερη συνταγη για ζυμη πιτσας!!! Γρηγορη, ευκολη,ξεκαθαρη και λιγα υλικα. 100% επιτυχια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις καλύτερες ζύμες που έχω κάνει!!Φοβερή!!Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.