Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο

Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγαπημένος πειρασμός μικρών και μεγάλων η πίτσα, σίγουρα δεν είναι ποτέ αρκετή. Για δοκιμάστε τη σε αυτό το μέγεθος και ίσως φτάσει για δύο !!!
Ιδανική για παιδικά πάρτυ, αλλά και για Σαββατόβραδα με φίλους, καθώς και για βραδιές με κρίσιμους αγώνες ποδοσφαίρου.


Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο


Υλικά ζύμης
 

•   300 γραμ. αλεύρι μαλακό
•   250 γραμ. αλεύρι σκληρό
•   150 γραμ. χλιαρό νερό

•   150 γραμ. χλιαρό γάλα
•   1 φακελάκι ξηρή μαγιά
•   1 αυγό φρέσκο
•   ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•   4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•   1
κουτ. γλυκού αλάτι
•  
¼ κουτ. γλυκού ρίγανη

Υλικά γέμισης
 

•   150 γραμ. μπέικον
•   150 γραμ. ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκκομένη
•   230 γραμ. γκούντα τριμμένη
•   220 γραμ. κασέρι τριμμένο
•   80 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

•   100 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
•   1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
•   5 - 6
κουτ. σούπας κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
•   1
κουτ. γλυκού αποξηραμένα βότανα (μαντζουράνα, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)

Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 3 - 4 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μπολ με τη μαγιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ώσπου να απορροφήσει όλο το αλεύρι και να μην κολλάει στα χέρια. (Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε).
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα και την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και ελαφριά κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος.
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα της κουζίνας, (το ρηχό ταψί) και ανοίγουμε τη ζύμη, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα τυριά. 
Με ένα κουτάλι αλείφουμε την κέτσαπ στη ζύμη και σκορπίζουμε τα αποξηραμένα βότανα.
Έπειτα απλώνουμε τα μανιτάρια και τα δύο τρίτα απ' τα τυριά. 

Μετά βάζουμε το ζαμπόν, το μπέικον και τελευταίες τις πιπεριές.
Τελειώνουμε ρίχνοντας το τυρί που μας έχει μείνει.
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε στους 230°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25'- 30', στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, έως ότου ροδίσει καλά.

-- Εναλλακτικά, αντί για τη
λαμαρίνα της κουζίνας μας, μπορούμε να την φτιάξουμε σε δύο ταψάκια για πίτσα.

--Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για μία μέρα καλυμμένη με μεμβράνη, ή για δύο τουλάχιστον μήνες στην κατάψυξη.


4 σχόλια:

  1. Το ζυμάρι πρέπει να ψηθεί για λιγο μονο του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου δεν χρειάζεται να το ψήσουμε μόνο του, μια χαρά ψήνονται όλα μαζί.
      Αν όμως εσύ θέλεις να το ψήσεις, θα πρέπει να βάλεις πάνω του βάρος, όπως κάνουμε στις τάρτες, για να μην σου φουσκώσει πολύ.

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική! Την επόμενη φορά ίσως την κάνω λίγο πιο αλμυρή τη ζύμη! Την έψησα στους 200 στις αντιστάσεις!για 28 λεπτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου η θερμοκρασία που θα ψήσουμε, εξαρτάται από την κουζίνα μας, ποσό δυνατή είναι, οπότε κανονίζουμε.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους