Header Ads

Ειδικά Ζυμαρικά - Φωλιές

Ειδικά Ζυμαρικά - Φωλιές ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια ιδιαίτερη κατηγορία ζυμαρικών είναι τα ειδικά, που ξεχωρίζουν με την χαρακτηριστική εμφάνιση που έχουν, και περιλαμβάνει αυτά που έχουν σχήμα φωλιάς πουλιών, μαλλιών αγγέλου, τα κυλινδρικά και τα επίπεδα.
Και τα ειδικά ζυμαρικά (όπως και τα μακαρόνια, τα κοφτά ζυμαρικά, τα παραδοσιακά, τα ψιλά ζυμαρικά και τα γεμιστά), γίνονται αναμειγνύοντας αλεύρι ή σιμιγδάλι, (από αλεσμένο σκληρό σιτάρι) και νερό, που ανακατεύεται μέχρι να γίνει ζύμη, στην οποία προστίθενται όποια άλλα υλικά χρειάζονται.
Η ζύμη αυτή, ζυμώνεται μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και στη συνέχεια περνά με πίεση μέσα από διάφορα καλούπια, τα οποία καθορίζουν και το σχήμα των ζυμαρικών που θέλουμε να φτιάξουμε.
Στη συνέχεια αποξηραίνονται σταδιακά σε σκιερό μέρος, ή με ζεστό και υγρό αέρα, για αρκετές ώρες, ανάλογα με το σχήμα τους.

•  Ειδικά Ζυμαρικά - Φωλιές: Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν τα ζυμαρικά όπως τα κανελλόνια, τα λαζάνια, οι ταλιατέλες, ο φιδές (ψιλός και χοντρός), τα φετουτσίνι και οι παπαρδέλες.
Ειδικά Ζυμαρικά - Φωλιές ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
– Κανελόνια: Τα κανελλόνια είναι ένα πολύ ωραίο ζυμαρικό, ειδικά φτιαγμένο για να τρώγεται γεμιστό, κυρίως με κιμά, κάποια τυριά και κρέμα.

– Λαζάνια: Ένα ζυμαρικό που μπορούμε να το φτιάξουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μαγειρέψουμε τα λαζάνια, είναι στο φούρνο κάνοντάς τα σουφλέ, με διάφορα λαχανικά, με κιμά, κρέμα γάλακτος, ή με κρέμα μπεσαμέλ.

– Ταλιατέλες: Σκέτες ή με σπανάκι, οι ταλιατέλες είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ζυμαρικά, που μπορούμε να τα μαγειρέψουμε σχεδόν με όλους τους τρόπους. Γίνονται ωραιότατα σουφλέ και ογκρατέν, με κρέμα γάλακτος ή μπεσαμέλ, παρέα με κοτόπουλο ή ψαρικά, καθώς και σκέτες με τυρί ή και σάλτα ντομάτας.
Ειδικά Ζυμαρικά - Φωλιές ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
– Φετουτσίνι: Ξεχωριστά ζυμαρικά που συνδυάζονται θαυμάσια με σάλτσα από ζωμό λαχανικών και σκόρδο, κολοκύθια και τυρί, αλλά και με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και φέτα, καθώς επίσης και με κοτόπουλο, ψαρικά ή λουκάνικα.

– Παπαρδέλες: Το ζυμαρικό που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Η πιο απλή εκδοχή, για να μαγειρέψουμε τις παπαρδέλες, είναι με σάλτσα ντομάτας και ανθότυρο, ή με κοτόπουλο και κρέμα τυριού, ή μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, ή με μπέικον, μανιτάρια και ξυνομυζήθρα, αλλά και με κοτόπουλο, χαλλούμι και δυόσμο.

– Φιδές χοντρός: Το ζυμαρικό, που για μας τους Αχαιούς είναι συνώνυμο με την χοντρομπίγουλη, ή το χοντρομενούδελο για τους Ηλείους, δηλαδή μια κοκκινιστή σούπα με χοντρό φιδέ. Ταιριάζει πολύ ωραία και με κοκκινιστό κοτόπουλο αντί για μακαρόνια, αλλά και με καλαμαράκια ή γαρίδες.

– Φιδές ψιλός: Για τους περισσότερους από μας, ο ψιλός φιδές έχει μείνει στο μυαλό μας σαν τη σούπα της γρίπης· με κοτόζουμο και μπόλικο λεμόνι, γιατί μας την έφτιαχνε η μαμά μας, όταν είμασταν άρρωστοι. Τώρα που μεγαλώσαμε, θα εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο ένα πιάτο ψιλό φιδέ με ρύζι.
  

Βιολογικά ζυμαρικά και ολικής άλεσης:


Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην προσπάθεια των εταιριών να παράγουν βιολογικά ζυμαρικά, αλλά και ολικής άλεσης.
Η διαφορά τους από τα συνηθισμένα ζυμαρικά, είναι ότι για τα βιολογικά το σιμιγδάλι για την παραγωγή τους προέρχεται από 100% σκληρό σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα στάδιο της παραγωγής χημικά, φυτοφάρμακα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Όσο για τα ολικής άλεσης, επειδή είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Η γκάμα σχημάτων στα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πράγμα που αντανακλά την αυξημένη ζήτηση.
Έχουν κάπως «δύσκολη» γεύση και συνήθως θέλουν περισσότερο χρόνο βράσιμο.

Οδηγίες για νόστιμο μαγείρεμα των ζυμαρικών:


Για να είμαστε σίγουροι ότι τα ειδικά ζυμαρικά θα είναι σωστά μαγειρεμένα, καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω σε κάθε συσκευασία.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρουμε ότι, όπως και στα κανονικά, για να βράσουμε σωστά τα ειδικά ζυμαρικά, θα πρέπει να τα ρίξουμε όλα μαζί, την ίδια στιγμή στην κατσαρόλα, σε νερό που βράζει και να τα ανακατέψουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο, κι όταν τα μαγειρεύουμε στο φούρνο, τα ρίχνουμε όλα μαζί και αφού έχουν πάρει βράση τα υλικά, στο ταψί.

Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ: Πώς μαγειρεύουμε σωστά τα ζυμαρικά μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια