Ζωμός λαχανικών

Ζωμός λαχανικών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο ζωμός που φτιάχνεται με ποικιλία πολλών λαχανικών, γίνεται θρεπτικός και πάρα πολύ νόστιμος.
Μπορεί να αποτελέσει, το συμπλήρωμα σε πάρα πολλά φαγητά, προσθέτοντας γεύση και νοστιμιά.
Αυξάνει τη διατροφική αξία, σε όποιο φαγητό τον προσθέσουμε.



Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Υλικά

•    1 ντομάτα ξεφλουδισμένη
•    1 μεγάλη πατάτα
•    1 κολοκύθι
•    1 κρεμμύδι
•    1 πράσο
•    1 καρότο
•    1 κομμάτι κουνουπίδι
•    1 σπανάκι
•    1 φρέσκο κρεμμυδάκι
•    1 κλωνάρι σέλινο
•    1 πιπεριά πράσινη
•    2 - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Έπειτα τα τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε περίπου 3 λίτρα νερό, αλατοπιπερώνουμε και τα βράζουμε
σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30', μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά, και αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει.
Αφού έχει κρυώσει, βάζουμε το ζωμό σε μπολ που σφραγίζουν και τα βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τα χρειαστούμε.

Ζωμός λαχανικών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Διατηρείτε περίπου 3 - 4 μήνες.

-- Τα λαχανικά που μας έμειναν δεν τα πετάμε, αλλά μπορούμε να τα σερβίρουμε με λίγο λάδι σαν σαλάτα, ή με λίγο ζουμάκι σαν σούπα, ή να τα κάνουμε μια χορτόσουπα βελουτέ, χρησιμοποιώντας τη ράβδο ή λιώνοντάς τα στο μπλέντερ.



1 σχόλιο:

  1. το μυστικο στους ζωμους ειναι οτι βαζουμε,τα υλικα,με κρυο,νερο μεσα στην κατσαρολα,,και υστερα,βραζουν ολα,μαζι,,ετσι θαχουμε διαυγες,ζωμο,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.