Header Ads

Ζωμός κρέατος από κόκκαλα

Ζωμός κρέατος από κόκκαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς» Σε πάρα πολλές συνταγές, περιέχονται στα υλικά έτοιμοι κύβοι βοδινού, κυρίως σαν ενισχυτικό γεύσης.
Αν θέλουμε, αντί για έτοιμους μπορούμε να φτιάξουμε δικούς μας ζωμούς, χωρίς συντηρητικά, γεμάτους θρεπτικές ουσίες και να τους χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας, όποτε θέλουμε.

Σπιτικοί κύβοι βοδινού από κόκκαλα


Υλικά

•  1 κιλό κόκκαλα από μοσχάρι ή βοδινό κρέας (λαιμός ή ουρά).
•  4 λίτρα νερό
•  1 πατάτα
•  1 ντομάτα
•  2 καρότα
•  1 κρεμμύδι μεγάλο
•  3 κλωνάρια σέλινο
•  1 κουτ. γλυκού αλάτι
•  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
   
Εκτέλεση

Για να κάνουμε τον ζωμό πιο έντονο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια κρέατος από μοσχάρι, αντί για κόκκαλα.

Αν χρησιμοποιήσουμε κρέας, το πλένουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, αλλιώς πλένουμε τα κόκκαλα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, την πατάτα και το σέλινο.
Ζωμός κρέατος από κόκκαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζωμός κρέατος από κόκκαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα 4 λίτρα νερό και ρίχνουμε τα κομμάτια κρέατος ή τα κόκκαλα. Όταν πάρουν βράση, ξαφρίζουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 2 - 3 ώρες, σε χαμηλή φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, βράζουμε για 40' στην χαμηλότερη πίεση, συνήθως στο (1).
Όταν είναι έτοιμα, τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν και μ᾿ ένα κουτάλι, αφαιρούμε τα πολλά λίπη που έχουν ανέβει στην επιφάνεια. Σουρώνουμε τον ζωμό, τον χωρίζουμε σε μερίδες και τον αποθηκεύσουμε σε μπολάκια στην κατάψυξη, ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά.

Χρησιμοποιούμε το ζωμό για σάλτσες, σούπες, όσπρια, μαγειρευτά κ.α.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να συμπυκνώσουμε κι άλλο το ζωμό συνεχίζοντας το βράσιμο, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 1 - 2 ώρες ακόμη, μέχρι να μείνει ο μισός σε όγκο.
Όταν κρυώσει, τον μοιράζουμε σε παγοθήκες και τον τοποθετούμε στην κατάψυξη, φτιάχνοντας κύβους βοδινού, σαν αυτούς του εμπορίου.

 Δείτε επίσης: Ζωμός Κοτόπουλο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια