Πιροσκί τηγανιτά

Πιροσκί τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή η ζύμη, είναι μια από τις πιο ωραίες και εύκολες, για να φτιάξουμε αφράτα και πολύ νόστιμα πιροσκί.
Βεβαίως, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και οποιοδήποτε άλλο πιτάκι μας αρέσει, όπως λαχανοπιτάκια, τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, ακόμη και κρεατοπιτάκια.


Πιροσκί τηγανιτά


Υλικά ζύμης

•   1½
φλυτζ. τσαγού αλεύρι σκληρό
•   1½ φλυτζ. τσαγού αλεύρι μαλακό
•   1 φακελάκι ξερή μαγιά
•   ½
φλυτζ. τσαγού χλιαρό γάλα φρέσκο
•   ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη 
•   ¼
φλυτζ. τσαγού μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
•   2 αυγά
•   2 κρόκους
•   1
κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
•   αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα
  
Για τη γέμιση

•   120 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
•   100 γραμ. κασέρι τριμμένο
•   50 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
•   40 γραμ. γκούντα τριμμένη

 Εκτέλεση


Όλα τα υλικά φροντίζουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.).
Πιροσκί τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πιροσκί τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε 10', να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


Με το μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τους κρόκους, τη μαργαρίνη και το αλάτι για 2΄, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2΄.
Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια τη ζύμη μας, περίπου για 10',
μέχρι που να μην κολάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. (Εάν χρειαστεί περισσότερο αλεύρι, προσθέτουμε).
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 έως 1½ ώρα.
Πιροσκί τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πιροσκί τηγανιτά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 - 25 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ).

Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά της σούπας.
Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες, για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω και τ' αφήνουμε για 10΄ να φουσκώσουν. 


Έπειτα τα τηγανίζουμε σε μπόλικο αραβοσιτέλαιο, σε μέτρια
προς δυνατή φωτιά, (βάζοντάς τα λίγα λίγα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού),  μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές.

Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να φύγει η περίσσεια του λαδιού.

Τα σερβίρουμε ζεστά.

Η ζύμη είναι για 20 - 25 κομμάτια.


6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία φαίνονται! Θα μπορούσαμε άραγε να τα ψήσουμε στο φούρνο; Αν ναι, πόση ώρα και σε ποια σκάλα;

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και ψητά.
      Τ' αλείφουμε με μαργαρίνη ή γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 45’ περίπου, έως ότου να ροδίσουν.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα γιατί δεν έχει εικόνες για κάποιες συνταγεΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου συγνώμη γι' αυτή την ταλαιπωρία, η οποία οφείλεται σε αναβάθμιση που κάνουμε στη σελίδα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα αλλά με διευκολύνει καλύτερα με της εικόνες η κάθε συνταγή σου.είναι τέλεια η συνταγή σου με τα πιροσκι.πιο αφρατα δεν γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, όσο για το πρόβλημα, θα λυθεί οριστικά μέσα στις επόμενες μέρες.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.