Αυτή η ζύμη, είναι μια από τις πιο ωραίες και εύκολες, για να φτιάξουμε αφράτα και πολύ νόστιμα πιροσκί.
Βεβαίως, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και οποιοδήποτε άλλο πιτάκι μας αρέσει, όπως λαχανοπιτάκια, τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, ακόμη και κρεατοπιτάκια.
Υλικά ζύμης
• 1½ φλυτζ. τσαγού αλεύρι σκληρό
• 1½ φλυτζ. τσαγού αλεύρι μαλακό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγού χλιαρό γάλα φρέσκο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• ¼ φλυτζ. τσαγού μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 2 αυγά
• 2 κρόκους
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
• αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
• 120 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
• 100 γραμ. κασέρι τριμμένο
• 50 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
• 40 γραμ. γκούντα τριμμένη
Εκτέλεση
Βεβαίως, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και οποιοδήποτε άλλο πιτάκι μας αρέσει, όπως λαχανοπιτάκια, τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, ακόμη και κρεατοπιτάκια.
Πιροσκί τηγανιτά
Υλικά ζύμης
• 1½ φλυτζ. τσαγού αλεύρι σκληρό
• 1½ φλυτζ. τσαγού αλεύρι μαλακό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγού χλιαρό γάλα φρέσκο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• ¼ φλυτζ. τσαγού μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 2 αυγά
• 2 κρόκους
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
• αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
• 120 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
• 100 γραμ. κασέρι τριμμένο
• 50 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
• 40 γραμ. γκούντα τριμμένη
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά φροντίζουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.). | |
Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε 10', να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Με το μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τους κρόκους, τη μαργαρίνη και το αλάτι για 2΄, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2΄. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια τη ζύμη μας, περίπου για 10', μέχρι που να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. (Εάν χρειαστεί περισσότερο αλεύρι, προσθέτουμε). Την αφήνουμε σκεπασμένη σε μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 έως 1½ ώρα. |
|
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 - 25 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ). Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες, για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω και τ' αφήνουμε για 10΄ να φουσκώσουν. Έπειτα τα τηγανίζουμε σε μπόλικο αραβοσιτέλαιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, (βάζοντάς τα λίγα λίγα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού), μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να φύγει η περίσσεια του λαδιού. Τα σερβίρουμε ζεστά. Η ζύμη είναι για 20 - 25 κομμάτια. Δείτε επίσης: Πιροσκί ψητά |
6 Σχόλια
Πολύ ωραία φαίνονται! Θα μπορούσαμε άραγε να τα ψήσουμε στο φούρνο; Αν ναι, πόση ώρα και σε ποια σκάλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και ψητά.
ΔιαγραφήΤ' αλείφουμε με μαργαρίνη ή γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 45’ περίπου, έως ότου να ροδίσουν.
Καλησπέρα γιατί δεν έχει εικόνες για κάποιες συνταγεΣ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώτα μου συγνώμη γι' αυτή την ταλαιπωρία, η οποία οφείλεται σε αναβάθμιση που κάνουμε στη σελίδα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα αλλά με διευκολύνει καλύτερα με της εικόνες η κάθε συνταγή σου.είναι τέλεια η συνταγή σου με τα πιροσκι.πιο αφρατα δεν γίνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώτα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, όσο για το πρόβλημα, θα λυθεί οριστικά μέσα στις επόμενες μέρες.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.