Header Ads

Πιροσκί ψητά

Πιροσκί ψητά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, με λίγα λόγια ... καταπληκτικό.
Ένα πολύ απλό πιτάκι, για όλες τις ώρες και όλες τις μέρες, που τρώγεται μετά μανίας.
Το φύλλο γίνεται εξαιρετικό, χωρίς καθόλου κόπο, ενώ η γέμιση μπορεί να περιέχει όποιο υλικό μας αρέσει.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!

Πιροσκί ψητά


Υλικά ζύμης

•    550 γραμ. αλεύρι σκληρό
•    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    2 γεμάτες κουτ. σούπας μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
•    ½ κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
•    1 αυγό χτυπημένο
•    1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
•    2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό (ή όσο πάρει)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά

   Για τη γέμιση

•    10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
•    250 γραμ. τυρί γκούντα τριμμένο

 Εκτέλεση

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου· (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.).
Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε στην άκρη για 10', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Πιροσκί ψητά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πιροσκί ψητά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά, τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10' περίπου, μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο, από 1 έως 1½ ώρα.
Πιροσκί ψητά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πιροσκί ψητά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο, περίπου σαν πιατέλο του καφέ.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά της σούπας.
Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες, για να κολλήσουν και τα κλείνουμε.
Πιροσκί ψητά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πιροσκί ψητά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω, και τ' αφήνουμε για 15' να φουσκώσουν.
Έπειτα τα αλείφουμε με μαργαρίνη ή γάλα, για να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 45’ περίπου, έως ότου ροδίσουν.

Η ζύμη είναι για 20 κομμάτια.

--Εξίσου νόστιμα γίνονται κι έτσι: Πιροσκί τηγανιτά.

Δείτε επίσης: Ρεβυθόπιτες με αφράτη ζύμη

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Απλα υπεροχα! Μαλακή ζύμη ιδανική κ για γλυκιά γέμιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ η συνταγή της ζύμης για πιροσκύ επειδή δεν έχει πολύ βούτυρο και αφού γίνεται και στον φούρνο θα είναι υπέροχα!
    Καλή Κυριακή να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου είναι όντως πολύ ωραία και γίνονται χωρίς πολύ φασαρία. Να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.