Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, με λίγα λόγια ... καταπληκτικό.
Ένα πολύ απλό πιτάκι, για όλες τις ώρες και όλες τις μέρες, που τρώγεται μετά μανίας.
Το φύλλο γίνεται εξαιρετικό, χωρίς καθόλου κόπο, ενώ η γέμιση μπορεί να περιέχει όποιο υλικό μας αρέσει.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!
Υλικά ζύμης
• 550 γραμ. αλεύρι σκληρό
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 γεμάτες κουτ. σούπας μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• ½ κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
• 1 αυγό χτυπημένο
• 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό (ή όσο πάρει)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
Για τη γέμιση
• 10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
• 250 γραμ. τυρί γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση
Ένα πολύ απλό πιτάκι, για όλες τις ώρες και όλες τις μέρες, που τρώγεται μετά μανίας.
Το φύλλο γίνεται εξαιρετικό, χωρίς καθόλου κόπο, ενώ η γέμιση μπορεί να περιέχει όποιο υλικό μας αρέσει.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!
Πιροσκί ψητά
Υλικά ζύμης
• 550 γραμ. αλεύρι σκληρό
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 γεμάτες κουτ. σούπας μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• ½ κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
• 1 αυγό χτυπημένο
• 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό (ή όσο πάρει)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
Για τη γέμιση
• 10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
• 250 γραμ. τυρί γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου· (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.). Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε στην άκρη για 10', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. |
|
Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά, τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10' περίπου, μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο, από 1 έως 1½ ώρα. |
|
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο, περίπου σαν πιατέλο του καφέ. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες, για να κολλήσουν και τα κλείνουμε. |
|
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω, και τ' αφήνουμε για 15' να φουσκώσουν. Έπειτα τα αλείφουμε με μαργαρίνη ή γάλα, για να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 45’ περίπου, έως ότου ροδίσουν. Η ζύμη είναι για 20 κομμάτια. --Εξίσου νόστιμα γίνονται κι έτσι: Πιροσκί τηγανιτά. Δείτε επίσης: Ρεβυθόπιτες με αφράτη ζύμη |
5 Σχόλια
poli kalo
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλα υπεροχα! Μαλακή ζύμη ιδανική κ για γλυκιά γέμιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ η συνταγή της ζύμης για πιροσκύ επειδή δεν έχει πολύ βούτυρο και αφού γίνεται και στον φούρνο θα είναι υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή να έχεις!!
Μάχη μου είναι όντως πολύ ωραία και γίνονται χωρίς πολύ φασαρία. Να είσαι πάντα καλά.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.