Πιροσκί ψητά

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιροσκί ψητά Πανεύκολο, γρήγορο, καταπληκτικό.
Ένα φανταστικό πιτάκι για όλες τις ώρες και όλες τις μέρες, που τρώγεται μετά μανίας.



 





Πιροσκί ψητά

Υλικά ζύμης

•    550 γρ. αλεύρι σκληρό
•    ½ κ.γλ. ζάχαρη
•    1½ κ.γλ. αλάτι
•    2 γεμάτες κ.σ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
•    ½ κ.γλ. χυμό λεμόνι
•    1 αυγό χτυπημένο
•    1 φλ. τσαγ. χλιαρό γάλα φρέσκο
•    2 κ.σ. νερό χλιαρό (ή όσο σηκώσει)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά

   Για τη γέμιση

•    10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
•    250 γρ.γκούντα τριμμένη

 Εκτέλεση

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.).

Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε για 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιροσκί ψητά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιροσκί ψητά
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολάει η ζύμη στα χέρια, περίπου 10'.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 έως 1½ ώρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιροσκί ψητά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιροσκί ψητά
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ). 
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. 
Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες, για να κολλήσουν και τα κλείνουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιροσκί ψητά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιροσκί ψητά
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω, και τ' αφήνουμε για 15' να φουσκώσουν. 
Έπειτα τα αλείφουμε με μαργαρίνη ή γάλα, για να πάρουν ωραίο χρώμα. 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για 45’ περίπου, έως ότου ροδίσουν.

Η ζύμη είναι για 20 κομμάτια.


3 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους