Τα ρεβυθοπιτάκια αυτά, είναι συνταγή της πολύ καλής μου φίλης, της Πηνελόπης.
Γίνονται πολύ νόστιμα, είναι εύκολα στην παρασκευή τους και στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή των Πισίων ή Ποντιακών πιροσκί.
Αν δεν μας αρέσουν τα ρεβύθια, μπορούμε να τα φτιάξουμε με φασόλια ξερά.
Υλικά ζύμης
• 1½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
• 1½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι μαλακό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• ¼ φλυτζ. τσαγιού μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 2 αυγά και 2 κρόκους
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
• ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
• 250 γραμ. ρεβύθια
• 200 γραμ. πατάτες
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 50 γραμ. φέτα τρίμμα
• 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Γίνονται πολύ νόστιμα, είναι εύκολα στην παρασκευή τους και στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή των Πισίων ή Ποντιακών πιροσκί.
Αν δεν μας αρέσουν τα ρεβύθια, μπορούμε να τα φτιάξουμε με φασόλια ξερά.
Τηγανιτές ρεβυθόπιτες με πατάτα και αφράτη ζύμη
Υλικά ζύμης
• 1½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
• 1½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι μαλακό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• ¼ φλυτζ. τσαγιού μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 2 αυγά και 2 κρόκους
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
• ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
• 250 γραμ. ρεβύθια
• 200 γραμ. πατάτες
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 50 γραμ. φέτα τρίμμα
• 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια, σε μπόλικο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει τη σόδα. Το πρωί τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και αν θέλουμε, τα αποφλοιώνουμε. Έπειτα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει, τα αφήνουμε να βράσουν για 2' - 3', τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό. Ξαναρίχνουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε πάλι νερό που να τα σκεπάζει και τα αλατίζουμε. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 40'- 50' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. (Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από τα ρεβύθια μας). |
|
Μέχρι να βράσουν τα ρεβύθια, ετοιμάζουμε τη ζύμη, κοσκινίζοντας πρώτα σ' ένα μπολ το αλεύρι. Έπειτα διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 - 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. Τον αφήνουμε να σταθεί για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5' - 7', μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. |
|
Όταν βράσουν τα
ρεβύθια τα σουρώνουμε πάλι, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και όσο είναι ζεστά, τα πατάμε με ένα πηρούνι να λιώσουν, ή τα βάζουμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τις πατάτες, και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά, για 20' - 25', μέχρι να μαλακώσουν. Όσο είναι ζεστές, (προσεκτικά για να μην καούμε), τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πατάμε με ένα πηρούνι. Ενώνουμε τις πατάτες με τα ρεβύθια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15'. |
|
Σ᾿ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα μαζί με τα κρεμμύδια, για 5' - 7', μέχρι να γυαλίσουν. Τα ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες και τα ρεβύθια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, να σταθεί και να σφίξει για 1 ώρα. |
|
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 20 - 25 κομμάτια, (βάρους περίπου 40 γραμμαρίων το καθένα), σχηματίζοντας μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ). Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά. Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμένο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές. |
|
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά. -- Για να τα αποφλοιώσουμε (ξεφλουδίσουμε) τα ρεβύθια, μετά το μούλιασμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μαζί με μια κουταλιά αλάτι χοντρό, σε μια πετσέτα. Τα κλείνουμε μέσα στην πετσέτα και τα τρίβουμε με δύναμη, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ή σ᾿ ένα τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν. Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε καλά. |
4 Σχόλια
Μου αρέσει πολύ η συνταγή των πιροσκί που έχει μαζί με την πατάτα και το ρεβύθι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιά καλή λύση και για τα παιδιά που αντιπαθούν τα όσπρια.
Θα προτιμούσα να τα έψηνα στο φούρνο, πιστεύω να γίνονται!!
Μάχη μου όντως τα πιτσιρίκια όταν δεν βλέπουν τα όσπρια, σπάνια ξεχωρίζουν την γεύση τους ανάμεσα σε άλλες, κι έτσι δεν έχουν πρόβλημα να τα φάνε.
ΔιαγραφήΑν θέλουμε να ψήσουμε τα πιροσκί ή τις ρεβυθόπιτες στο φούρνο, τα βάζουμε σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί, τ' αλείφουμε με κρόκο αυγού, ή με γάλα και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ο.Κ σε ευχαριστώ πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να ειναι υπεροχα,θα τα φτιαξω το συντομοτερο,ψητα ομως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.