Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια

Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το κοκκινιστό μοσχαράκι μακαρονάδα και μάλιστα με χοντρό μακαρόνι, ήταν το πιο συνηθισμένο Κυριακάτικο, αλλά και εορταστικό φαγητό, των παιδικών μας χρόνων.
Γεμάτο με μυρωδιές και γεύσεις, που φέρνουν στο μυαλό μας εικόνες όμορφες, μαγικές, από μια εποχή, που ήταν όλα δικά μας.


Μοσχάρι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια


Υλικά

•    1.200 γραμ. μοσχάρι σπάλα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
•    500 γραμ. ντομάτες περασμένες στο μούλτι
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼
κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½
κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5 ή 6
•    τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα (για το πασπάλισμα των μακαρονιών)

Εκτέλεση


Πλένουμε, σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες.
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, να θωρακιστεί.
Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα σοτάρουμε για 2΄- 3΄ ακόμη και σ
βήνουμε με το κρασί.
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, αλάτι και πιπέρι.

Συμπληρώνουμε 1 - 2 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.
Αν χρειασθεί, προσθέτουμε και άλλο λίγο νερό.

Βράζουμε τα μακαρόνια, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασία τους.
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σερβίρουμε ζεστά, προσθέτουμε το κρέας, μπόλικη σάλτσα και μπόλικο τριμμένο τυρί.

Μερίδες: 6


10 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή. Απλά κατανοητά όλα, σωστές αναλογίες, ωραία γεύση!
    Θύμιζε γιαγιά...
    Αντί για κανέλα που δεν μου αρέσει έβαλα δάφνη κατά τα άλλα την τήρησα κατά γραμμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κέλλυ μου καλώς όρισες. Χαίρομαι πάρα πολύ, που σου άρεσε το φαγητό. Εξαιρετική η ιδέα σου να αντικαταστήσεις την κανέλλα με τη δάφνη, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε.
      Φιλιά Γιώτα.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ξανθίππη μου καλώς ήρθες. Ούτε εγώ μπορώ ν᾿ αντισταθώ σε αυτό το φαγητό.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Yiota H mama mou to eftiaxne akrivos to idio ena apo ta klasika fagita otan megaloname H moirothies this kyriakes uuuuuuuuuggghhhh the best years....... bravo yiota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Υπαρχει μια παραλαγη σε αυτη τη συνταγη.το κανουμε κοκκνιστο αλλα με κυδωνια και δαμασκηνα..ειναι τελειο .(στη γαστρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Λίλιαν. Ακούγεται δελεαστικό, θα το φτιάξω σίγουρα.

      Διαγραφή
  5. Το έφτιαξα σήμερα και βγήκε λουκούμι και γευστικότατο! Πολύ ωραία συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Έλλη μου, χαίρομαι που σας άρεσε.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους