Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια

Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα φαγητά που φτιάχνανε οι νοικοκυρές για το κυριακάτικο τραπέζι τους, ή στις γιορτές για τους φίλους και συγγενείς.
Όταν το μαγειρεύουμε, γεμίζει τον αέρα με μυρωδιές, που ξυπνάνε μνήμες και συναισθήματα από άλλες, παλαιότερες και πολύ
πιο όμορφες, εποχές.


Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια


Υλικά

•    1½ κιλό τράγος ή βεργάδι
•    2 - 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    5 - 6 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°6
•    2 - 3 κουτ. σούπας φυτίνη
•    μυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση



Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το αφήνουμε να στραγγίξει και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τον τράγο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον γυρίζουμε κι απ᾿ την άλλη μεριά, κι όταν τσιγαριστεί καλά, τον σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά το κρέας.
Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1½ ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του ζώου), μέχρι να βράσει ο τράγος και να δέσει η σάλτσα του.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.

Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Τα σερβίρουμε ζεστά, βάζουμε το κρέας από πάνω, μπόλικη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη χωριάτικη μυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα.

-- Ένα καλό χωριάτικο ψωμί, φέτα και κρασί, είναι τα εντελώς απαραίτητα συνοδευτικά.


2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή, ένα φαγητό που μαγειρεύω σε γάστρα με πατάτες και λίγη τριμμένη ντομάτα, αλλά στην κατσαρόλα θα είναι πιό μαλακό και γευστικό συνοδευόμενο με μακαρόνια !!
    Καλή σου μέρα Γιώτα, και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Μάχη μου.
      Η αλήθεια είναι ότι το χοντρό με μακαρόνια μου αρέσει περισσότερο, αλλά και με πατατούλες στη γάστρα δεν θα 'λεγα όχι!

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.