Header Ads

Τα μακαρόνια και πως τα επιλέγουμε

Τα μακαρόνια και πως τα επιλέγουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μακαρόνια ή σπαγγέτι, ονομάζονται τα μακριά, λεπτά και κυλινδρικά ζυμαρικά. Φτιάχνονται από σιμιγδάλι και νερό, με την προσθήκη ή όχι γάλακτος και αυγών.
Στην Ελλάδα τα κλασικά μακαρόνια φτιάχνονται από σκληρό σιτάρι, ενώ σε άλλες χώρες για την παραγωγή τους, χρησιμοποιούνται και άλλα είδη αλευριού.
Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και μακαρόνια ειδικής διατροφής, που παράγονται κυρίως από αλεύρι καλαμποκιού ή ρυζιού (noodles ), χωρίς γλουτένη, αλλά και μακαρόνια από φύλλο ζύμης, όπως τα λαζάνια.

Ένας επιπλέον διαχωρισμός στα μακαρόνια, γίνεται με βάση το χρόνο βρασμού τους. Έτσι, υπάρχουν τα μακαρόνια γρήγορου βρασμού (Spaghetti Espressi γρήγορου βρασμού), που βράζουν πολύ γρήγορα λόγω του λεπτού τοιχώματός τους.

Τα μακαρόνια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Τα τρυπητά μακαρόνια: Spaghetti Espressi, Νο 2, Νο 3, Νο 5
Τα συμπαγή μακαρόνια: Σπαγγέτι Νο 6, Νο 7, Σπαγγετίνι Νο 10, Έξτρα Σπαγγετίνι Νο 12, Ριγκάτι Νο 20, Ταλιατέλες, Λιγκουΐνι, Τερνέτε, Βερμιτσέλι κ.α.
Τα μακαρόνια και πως τα επιλέγουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
–  Μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο - Τρυπητό: Τα χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο για να φτιάξουμε το κλασικό κι αγαπημένο Παστίτσιο και εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε σε σουφλέ ή ογκρατέν, αν μας αρέσει το πολύ χοντρό μακαρόνι.

–  Μακαρόνια Νο 3 - Τρυπητό: Αποτελούν την εναλλακτική λύση για το Παστίτσιο, αν δεν θέλουμε να το κάνουμε με μακαρόνια Νο 2, για σουφλέ ή ογκρατέν, καθώς και για μακαρονόπιτες.

–  Μακαρόνια Νο 5 - Τρυπητό: Αυτό είναι το απαραίτητο υλικό, για να φτιάξουμε με τον παραδοσιακό τρόπο Κόκκορα μακαρονάδα, αλλά και Μακαρονόπιτες ή σουφλέ και ογκρατέν.

–  Μακαρόνια Νο 6 - Σπαγγέτι: Τα μακαρόνια που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι περισσότερες νοικοκυρές, σχεδόν για όλες τις μακαρονάδες, εκτός από το Παστίτσιο.

–  Μακαρόνια Νο 7 - Σπαγγέτι: Αυτό το μακαρόνι, είναι ότι πρέπει για τις περισσότερες μακαρονάδες, όταν το Νο 6 μας φαίνεται χοντρό και δεν θέλουμε να βάλουμε Νο 10, ιδανικό για Μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ.

–  Μακαρόνια Νο 10 - Σπαγγετίνη: Το κατάλληλο μέγεθος για μακαρονάδα Φούρνου, αλλά και για μακαρονάδα Παρμεζάνα, καθώς επίσης και για Ναπολιτάνες.

–  Μακαρόνια Νο 12 - Έξτρα Σπαγγετίνη: Το επιλέγουμε όταν θέλουμε μια πιο «ελαφριά» μακαρονάδα, που να γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.

–  Μακαρόνια Νο 22 - Ριγκάτι: Το πολύ ξεχωριστό μακαρόνι με ρίγες, που «κρατάει» περισσότερη σάλτσα πάνω στο ζυμαρικό, για ακόμη πιο πλούσια γεύση.

–  Λιγκουΐνι: Ιδανικά για συνταγές με θαλασσινά, ή και με κρέμα γάλακτος.

–  Σπαγγέτι τρικολόρε: Η καλύτερη επιλογή, όταν θέλουμε πιάτα με έντονο χρώμα.

Οδηγίες για το βράσιμο:

Για να είμαστε σίγουροι ότι τα μακαρόνια μας θα είναι σωστά βρασμένα, καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω σε κάθε συσκευασία. 

Σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρουμε ότι, για να βράσουμε σωστά τα μακαρόνια, θα πρέπει να τα ρίξουμε όλα μαζί, την ίδια στιγμή στην κατσαρόλα, χωρίς να τα σπάσουμε, σε νερό που βράζει, να τα ανακατέψουμε και να σκεπάσουμε την κατσαρόλα κατά τα ⅔.
Αναλυτικές λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ: Πως μαγειρεύουμε σωστά τα ζυμαρικά μας.

Πως τα σερβίρουμε:

Οι Ιταλοί προτείνουν να σερβίρουμε τα μακαρόνια αποκλειστικά με σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, οπότε ένα ελληνικό σκληρό κεφαλοτύρι, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την παραδοσιακή μυζήθρα, είναι ό,τι πρέπει.

Επειδή τα μακαρόνια κολλάνε όταν αρχίζουν να κρυώνουν, προτιμάμε τις σάλτσες που γίνονται με λάδι, από εκείνες που γίνονται με βούτυρο.
 
Βιολογικά μακαρόνια:

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα βιολογικά ζυμαρικά. Η διαφορά τους από τα συνηθισμένα, είναι ότι το σιμιγδάλι για την παραγωγή τους προέρχεται από 100% σκληρό σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα στάδιο της παραγωγής χημικά, φυτοφάρμακα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Δείτε επίσης: Παραδοσιακά Ζυμαρικά - Ψιλά για σούπες και Γεμιστά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια