Μακαρονάδα φούρνου

Μακαρονάδα φούρνου - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αυτή τη μακαρονάδα, τη δοκίμασα για πρώτη φορά σε μια πιτσαρία της Πάτρας, πολλά - πολλά χρόνια πριν και από τότε έγινε η αγαπημένη μου.
Βρήκα λοιπόν την συνταγή και έκτοτε την έχω φτιάξει άπειρες φορές για φίλους.
Και πάντα τα σχόλιά τους είναι εξαιρετικά.


Μακαρονάδα φούρνου

Υλικά

•  1 πακέτο σπαγγέτι (7 ή 10 Νο)
•  350 γραμ. γκούντα τριμμένη
•  100 γραμ. ένταμ ή κασέρι, τριμμένο
•  1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
•  8 φέτες ζαμπόν, ψιλοκομμένο
•  8 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
•  250 γραμ. μανιτάρια, σε φέτες (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
•  1 πιπερια πράσινη, ψιλοκομμένη
•  1 κουτ. σούπας φυτίνη

Για τη σάλτσα

•  1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
•  1 ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
•  1 κουτί χυμό ντομάτας (πουμαρό)

•  2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•  3 φύλλα βασιλικό  ψιλοκομμένα
•  3 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
•  ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι

•  ½ ποτ. κρασιού κρασί
•  ½ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•  1 πρέζα ζάχαρη
•  αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια, να «κρατάνε» (αλ ντέντε), 3' - 4' λιγότερο από τις οδηγίες τις συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα ζεματάμε με τη φυτίνη.
Μακαρονάδα φούρνου - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μακαρονάδα φούρνου - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σοτάρουμε ελαφρά και τα σβήνουμε με το κρασί.
Στη συνέχεια, όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα, το πουμαρό, το βασιλικό, το δυόσμο, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε την σάλτσα μας μέχρι να πιεί τα υγρά της και μείνει με το λάδι της.

 Αφού δέσει η σάλτσα μας, ρίχνουμε μέσα, όλο το ζαμπόν, το μισό μπέικον, τη μισή πιπεριά, τα μισά μανιτάρια και ανακατεύουμε να ενωθούνε τα υλικά μας.
Μακαρονάδα φούρνου - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μακαρονάδα φούρνου - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε με τα μακαρόνια να πάει παντού.
Βάζουμε τα μακαρόνια σε ένα πυρέξ, απλώνουμε το ένταμ, ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μπέικον, την πιπεριά, τα  μανιτάρια και τελειώνουμε καλύπτοντας με τη γκούντα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30΄ λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει το τυρί.


Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με το κεφαλοτύρι.


5 σχόλια:

  1. Η μακαρονάδα του Λόη!!!!!Λαχταριστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Γιώτα. Και εγώ την έχω δοκιμάσει αυτή τη συνταγή στη Πάτρα, λογικά στην ίδια πιτσαρία. Είναι πραγματικά τέλεια. Την έφτιαξα πρόσφατα και με άρλα μοτσαρέλα και πήγαινε. Καλά μαγειρέματα Γιώτα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου χαίρομαι που σου άρεσε. Όσο για την πιτσαρία, ήταν στην Κωνσταντινουπόλεως, μετά την Αγίας Σοφίας και πάνε πολλά χρόνια από τότε.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.