Από τις πιο λατρεμένες μακαρονάδες, ειδικά των μικρών παιδιών.
Αν διπλασιάσουμε την ποσότητα του γάλακτος και λιγοστέψουμε το νερό, γίνεται ακόμα πιο νόστιμος και μαλακός ο κιμάς και είναι ιδανικός για τα παιδιά μας.
Όπως κι αν την φτιάξουμε, είναι σκέτη απόλαυση.
Υλικά
• 1 πακέτο ή 500 γραμ. μακαρόνια Νο5 ή Νο6
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη
Για τη σάλτσα κιμά
• 400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• ½ καρότο τριμμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αν διπλασιάσουμε την ποσότητα του γάλακτος και λιγοστέψουμε το νερό, γίνεται ακόμα πιο νόστιμος και μαλακός ο κιμάς και είναι ιδανικός για τα παιδιά μας.
Όπως κι αν την φτιάξουμε, είναι σκέτη απόλαυση.
Μακαρόνια με κιμά (μπολονέζ)
Υλικά
• 1 πακέτο ή 500 γραμ. μακαρόνια Νο5 ή Νο6
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη
Για τη σάλτσα κιμά
• 400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• ½ καρότο τριμμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό. Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά. |
|
Για τον κιμά:
Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και
σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄ περίπου, απλώνοντάς τον με
την κουτάλα, διαλύοντας τους σβόλους. Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί. |
|
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το
αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το καρότο, τον
πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το
μπαχάρι, το γάλα και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά. Σκεπάζουμε με το καπάκι τον κιμά και σιγοβράζουμε για 35΄- 40΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε τα μακαρόνια στο πιάτο. πασπαλίζουμε με καφαλοτύρι ή μυζήθρα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. |
24 Σχόλια
συγχαρητήρια για μια ακόμα τέλεια συνταγή! σχεδόν όλα μου τα φαγητά τα κάνω βάσει των συνταγών που έχεις εδώ! Παρατηρώ πως βάζεις γάλα στον κιμά, κάτι που δεν έχω δει σε άλλη παρόμοια συνταγή. Γιατί αυτό; τι προσθέτει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη.
ΔιαγραφήΓια το γάλα στον κιμά που με ρωτάς, του δίνει πιο ωραία- πλούσια γεύση, τον μαλακώνει (απαραίτητο στον μοσχαρίσιο) και κάνει τη μυρωδιά του πιο ήπια.
σ ευχαριστώ για την απάντηση! το φοβήθηκα τελικά χθες να βάλω το γάλα αλλά σίγουρα την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τα αγαπημένα φαγητά στο σπίτι τα παιδιά μου του αρέσει πολύ όταν ο κιμάς είναι καλοτσιγαρισμένος.
ΑπάντησηΔιαγραφήSimera eixa empnefsi kai oreksi gia kati diaforetiko... Ekana oti akrivos grafete ta anakatepsa ola mazi s ena tapsi me kefaloturi, pros8esa apo panw thn mpesamel sas kai ta evala ston fourno opws grafete gia tin makaronada fournou!!! Egine teleia arese se olous euxaristoume polu!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
ΔιαγραφήΟ πιο ωραίος κιμάς που έχω κάνει....!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυρτώ μου χαίρομαι που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΤέλεια συνταγή όπως και όλες οι υπόλοιπες συνταγές σας. Ακόμα και για αρχάριους οι οδηγίες σας είναι τόσο σαφείς που δεν γίνεται να κάνουμε κάτι λάθος. Σας ευχαριστούμε.
ΔιαγραφήΦίλη/ε μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία και νοστιμη συνταγή αλλά βάζοντας γάλα σε μοσχαρίσιο κιμά νομιζω πως θωρακιζει το σιδηρο κ δεν γίνεται απορρόφηση στον οργανισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου η συγκεκριμένη ποσότητα γάλακτος μαζί με τόσα άλλα υλικά πλούσια σε βιταμίνη C και το κρασί, νομίζω πως δεν δημιουργεί πρόβλημα.
ΔιαγραφήΑν πάντως κάποιος δεν θέλει να βάλει γάλα, μπορεί να το αντικαταστήσει με νερό.
Μια ερώτηση παρακαλώ, λόγω στη χώρα που ζω απαγορεύεται το αλκοόλ με τι θα μπορούσα να το αντικαθιστησω ; Ή απλά προσπερνώ αυτο το στάδιο και απλά προσθέτω το γάλα και εις συνεχεια το νερο. Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικόλ μου απλά προσπερνάς αυτό το στάδιο και συνεχίζεις.
ΔιαγραφήΔεν είχα κάνει ποτέ ξανά κιμά και έγινε τέλειος! Σας ευχαριστώ πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΠολυ ωραία φαίνεται η συνταγή όμως δεν προσδιορίζετε αν ειναι κρασί λευκό ή κόκκινο όπως επίσης αν το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου στη συγκεκριμένη συνταγή το χρώμα του κρασιού δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα, έτσι βάζουμε ότι έχουμε.
ΔιαγραφήΌσο για το γάλα, εννοείται ότι αν ήταν εβαπορέ ή ζαχαρούχο θα το όριζε η συνταγή.
Πολυ ωραια συνταγη. Το γάλα κανει την διαφορα. Οσοι εφαγαν ειπαν τα καλυτερα. Και απαραιτητο το μοσχοκαρυδο
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε.
Διαγραφή'Εγινε τέλειο!! Οι παραλλαγές που έκανα αναγκαστικά ήταν:
ΑπάντησηΔιαγραφή- αποξηραμένο μαϊντανό, αφού δεν είχα φρέσκο.
- μόνο κανέλα, δεν είχα μοσχοκάρυδο και μπαχάρι
- δεν έβαλα ζάχαρη
-έβαλα βουβαλίσιο γάλα, το οποίο πιο λιπαρό από το αγελαδινό και δινει πιο βελούδινη υφή στον κιμά
-πρόσθεσα πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
Για τα μακαρόνια, έβαλα σπαγγέτι ολικής άλεσης Μέλισσα
Δεν έμεινε μπουκιά!! ^_^
Ελάκι μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΜια ακοόμα εξαιρετική συνταγή για ένα όχι και τόσο απλό πιάτο. Προσωπικά έτρωγα το συγκεκριμένο φαγητό από όχι και τόσο πετυχημένες συνταγές και παρόλαυτά το θεωρούσα πεντανόστιμο! Φανταστείτε τώρα...Αυτό που ποτέ δεν πετύχαιναν ήταν να γίνει ουσιαστικά "σάλτσα κιμά" και όχι κιμάς με σβώλους. Αυτό ναι μεν με ξενίζει λίγο γιατί είχα συνηθίσει να το τρώω αλλιώς αλλά είναι τέλειο σαν αποτέλεσμα! Δεν έχω βρει καλύτερη συνταγή αν και έχω ψάξει αρκετά στο διαδίκτυο! Ευχαριστούμε και πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.