Μια πολύ νόστιμη, χωριάτικη πίτα, που στην οικογένειά μου, με τα χρόνια, έχει υποστεί πολλές παραλλαγές.
Η γιαγιά μου στα νιάτα της, την έφτιαχνε με χειροποίητα λαζάνια, αργότερα η μητέρα μου την έκανε με χοντρό μακαρόνι και τώρα πια εγώ κατέληξα να την φτιάχνω με πένες.
Μακαρονόπιτα χωριάτικη
Υλικά
• 500 γραμ. πένες
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 300 γραμ. μυζήθρα χλωρή ή ανθότυρο
• 200 γραμ. φέτα τρίμμα
• 80 γραμ. κεφαλογραβιέρα ή ρεγκάτο
• ½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 5 - 6 φέτες καπνιστό χοιρινό ή μπέικον ψιλοκομμένο
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
• 1200 γραμ. γάλα
• 9 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
Εκτέλεση
Η γιαγιά μου στα νιάτα της, την έφτιαχνε με χειροποίητα λαζάνια, αργότερα η μητέρα μου την έκανε με χοντρό μακαρόνι και τώρα πια εγώ κατέληξα να την φτιάχνω με πένες.
Μακαρονόπιτα χωριάτικη
Υλικά
• 500 γραμ. πένες
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 300 γραμ. μυζήθρα χλωρή ή ανθότυρο
• 200 γραμ. φέτα τρίμμα
• 80 γραμ. κεφαλογραβιέρα ή ρεγκάτο
• ½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 5 - 6 φέτες καπνιστό χοιρινό ή μπέικον ψιλοκομμένο
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
• 1200 γραμ. γάλα
• 9 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
Εκτέλεση
Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τις πένες και τις
βράζουμε αλ τέντε, περίπου 2'- 3' λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που
αναγράφεται στη συσκευασία τους. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή φυτίνη, ή μαργαρίνη, ρίχνουμε τις πένες και τις ανακατεύουμε. Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε τα τυριά, ψιλοκόβουμε το χοιρινό ή το μπέικον και τις πιπεριές, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και αλατοπιπερώνουμε. |
|
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, με ξύλινη σπάτουλα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Όταν η κρέμα πήξει και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, την αποσύρουμε από τη φωτιά. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε για λίγο με το μίξερ χειρός). |
|
Αδειάζουμε το μπολ με τα τυριά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα, παίρνουμε μία κούπα από την μπεσαμέλ, τη ρίχνουμε στις πένες, κι ανακατεύουμε.Αδειάζουμε τα ζυμαρικά σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, διαστάσεων περίπου 24 x 30 εκ. τα απλώνουμε και τα πατάμε ελαφρά. |
|
Περιχύνουμε
με την υπόλοιπη κρέμα μπεσαμέλ τις πένες και ψήνουμε, σε προθερμασμένο
φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, για 40'-
50', μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνουμε να σταθεί 10' και την κόβουμε. |
1 Σχόλια
Πεντανόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.