Πατατόπιτα χωρίς φύλλο

Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια υπέροχη πίτα, πολύ εύκολη, που γίνεται με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και η νοστιμιά της απλά δεν υπάρχει. Μπορούμε να την φτιάξουμε και με κοτόπουλο που μας έχει περισσέψει ή όποιο άλλο αλλαντικό θέλουμε. Εναλλακτικά, αντί για κασέρι, μπορούμε να βάλουμε ρεγκάτο ή έμενταλ.

 

Πατατόπιτα ξυπόλητη


Υλικά
 

•    2 κιλά πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πηρούνι
•    350 γραμ. τυρί φέτα
•    250 γραμ. κασέρι τριμμένο
•    150 γραμ. γάλα φρέσκο
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    8 - 10 φέτες φιλέτο γαλοπούλας ψιλοκομμένες ή μπέικον
•    4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•    1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
•    2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
•    1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•    1 κουτ. γλυκού κοφτό ρίγανη
•    βούτυρο ή μαργαρίνη για το ταψί
•    4 κουτ. σούπας αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση


Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε νερό που να τις σκεπάζει, σε μέτρια φωτιά, για 20' -  25' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, όπως για την αλιάδα ή τον πουρέ.
Με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε σε ένα μπολ και, αφού τις ξεφλουδίσουμε, με ένα πηρούνι τις πατάμε να λιώσουν, αλλά να μην γίνουν τελείως πουρές.
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο ή την μαργαρίνη, την πιπεριά, το κρεμμύδι και με ξύλινη κουτάλα τα τσιγαρίζουμε (σωτάρουμε) για 7' - 8' λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν λίγο και να γυαλίσουν.
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε την γαλοπούλα, συνεχίζοντας το τσιγάρισμα για 1' - 2' ακόμη και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Στο μπολ με τις πατάτες ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά, τα αυγά, το γάλα και ανακατεύουμε.
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια αδειάζουμε το τηγάνι στο μπολ με τις πατάτες, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, την πάπρικα, τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. 
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Ν°40, (διαμ. 40 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά, το πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές από το αλεύρι και το κουνάμε να πάει το αλεύρι παντού.
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε στο ταψί τη γέμιση, μ' ένα κουτάλι την απλώνουμε ώστε να έχει το ίδιο πάχος και την πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο αλεύρι.
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 190°C, για περίπου 50' με 60', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.

Τη σερβίρουμε ζεστή ή και παγωμένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους