Ένα από τα καλύτερα και πιο υγιεινά, (ειδικά από τις τηγανιτές πατάτες) συνοδευτικά, είναι ο πουρές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μαραθόριζα τού αλλάζει τελείως τη γέυση, δίνοντάς του επιπλέον νοστιμιά και ένα πολύ διακριτικό άρωμα.
Δοκιμάστε τον!
Πουρές πατάτας με μαραθόριζα
Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 1 μαραθόριζα (φινόκιο)
• 50 γραμ. βούτυρο
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) γάλα φρέσκο
• μοσχοκάρυδο τριμμένο
• αλάτι - άσπρο πιπέρι
Για το πέστο δυόσμου
• 10 φύλλα δυόσμου
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
• 1 πρέζα αλάτι χοντρό
Εκτέλεση
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μαραθόριζα τού αλλάζει τελείως τη γέυση, δίνοντάς του επιπλέον νοστιμιά και ένα πολύ διακριτικό άρωμα.
Δοκιμάστε τον!
Πουρές πατάτας με μαραθόριζα
Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 1 μαραθόριζα (φινόκιο)
• 50 γραμ. βούτυρο
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) γάλα φρέσκο
• μοσχοκάρυδο τριμμένο
• αλάτι - άσπρο πιπέρι
Για το πέστο δυόσμου
• 10 φύλλα δυόσμου
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
• 1 πρέζα αλάτι χοντρό
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τη μαραθόριζα και τα βράζουμε μαζί
με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 25΄ - 30',
μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. |
|
Στραγγίζουμε
τις πατάτες και τη μαραθόριζα, τις καθαρίζουμε προσεκτικά και τις
πατάμε με ένα πιρούνι, ή με το ειδικό εργαλείο του πουρέ. (Πιο αναλυτικά εδώ) Αν δεν θέλουμε να έχει κομματάτια πατάτας μέσα, αλλά τον θέλουμε πιο λείο, τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, ή τις ανακατεύουμε με μίξερ χειρός. Τις πολτοποιούμε όσο ακόμα είναι καυτές. |
|
Έπειτα προσθέτουμε το ζεστό γάλα με
το λιωμένο βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και
ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. (Ανάλογα με τις πατάτες μας, αλλά και το πόσο ρευστό θέλουμε τον πουρέ μας, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο γάλα ακόμη). |
|
Για το πέστο δυόσμου: Βάζουμε το λάδι, το
δυόσμο, το σκόρδο και το αλάτι στο μπλέντερ ή σε γουδί και τα χτυπάμε
για λίγο, μέχρι να λιώσει καλά το σκόρδο. Σερβίρουμε τον πουρέ στα πιάτα, προσθέτοντας από πάνω λίγο από το πέστο δυόσμου και τον συνοδεύουμε με κοκκινιστό κρέας. --Αν θέλουμε περισσότερη γεύση (και θερμίδες), μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με κρέμα γάλακτος, ή να το βάλουμε μισό - μισό. -- Αν δεν μας αρέσει η γεύση της μαραθόριζας, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με σελινόριζα. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.