Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα
Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 5 - 6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• ⅔ - 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. τσαγιού ζωμό βακαλάου σουρωμένο
• 1 - 2 κουτ. σούπας αλάτι
• 4 - 5 κουτ. σούπας ξύδι
• άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το σκόρδο και το μισό αλάτι στο μπλέντερ ή σε γουδί και τα χτυπάμε για λίγο, μέχρι να λιώσει το σκόρδο. | |
Παίρνουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρο, (συνήθως την ουρά) και το βράζουμε σε δύο φλυτζάνια νερό, για 12'. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν. |
|
Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε προσεκτικά και τις ρίχνουμε στον κάδο του
μίξερ ή στο μπλέντερ, ή σε γουδί. Τις πολτοποιούμε όσο ακόμα είναι καυτές. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και το ξύδι. |
|
Με το μίξερ σε λειτουργία, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε λίγο - λίγο το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το ζωμό σουρωμένο και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. | |
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, σκόρδο, αλάτι, ή ξύδι, ανάλογα με τα γούστα μας. Σερβίρουμε στα πιάτα, προσθέτοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο και τη συνοδεύουμε με τηγανιτό βακαλάο. Δείτε επίσης: Πουρές πατάτας με μαραθόριζα (φινόκιο) |
9 Σχόλια
Αληθινή,υπέροχη σκορδαλιά.Με ψωμί είναι το Σκορδοστούμπι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη ανάρτηση!!
Κι αν δεν εχουμε μπακαλιαρο και θελουμε να το συνοδευσουμε για παραδειγμα με τηγανητα κολοκυθακια με τι το αντικαθηστουμε το ζωμο του μπακαλιαρου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν έχουμε μπακαλιάρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο ψάρι που κάνει για βραστό, ή διαφορετικά διαλύουμε έτοιμους κύβους, κρεατικών ή λαχανικών σε νερό, ή ακόμη και με σκέτο ζεστό νερό.
Διαγραφήαντι για ξυδι ειναι πολυ καλυτερο να χρησημοποιησεται λεμονι ετσι και πιο ελαφρα γεινεται και κρασδι τραβαει καλιτερα επισησ κατα την γνωμη μου το σκορδο ειναι πολυ λιγο θελει τουλαχιστον διπλασια ποσοτηα ενασ ωληξουριωτησ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην πατατα βαζω λεμονι και την σερβιρω με παστο μπακαλιαρο ενω στο ψωμι βαζω ξυδι και την σερβιρω με μπατζαρια κολοκυθακια η μελιτζανες τιγανητες
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ καλη
ΑπάντησηΔιαγραφήοντως πολυ καλη!!μολις την εκανα...μονο που αντι ζωμο ψαριου εβρασα νερο με μισο κυβο κνορ λαχανικων και κοτσανια απο μαιντανο κ ανηθο!
ΑπάντησηΔιαγραφήσκορδαλια χω ρισ ζουμι απο ψαρια μεσα δεν ειναι σκορδαλια αλλα πουρεσ με σκορδο παναγιωτησ πατρα ψαρασ
Διαγραφήπάρα πολύ νόστιμη.........ευχαριστώ πολύ για την συνταγή......................
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.