Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα

Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η παραδοσιακή αλιάδα, γίνεται με πατάτες - ή με ψωμί σε κάποιες περιοχές - και ζωμό από παστό μπακαλιάρο, που η παράδοση θέλει να τον κάνουμε συνήθως τηγανιτό.
Είναι το απαραίτητο δίδυμο των εθνικών μας εορτών και νηστειών,  όταν επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού.


Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα


Υλικά

•    1 κιλό πατάτες
•    5 - 6  σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
•    ⅔ - 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. τσαγιού ζωμό βακαλάου, σουρωμένο
•    1 - 2 κουτ. σούπας αλάτι
•    4 - 5 
κουτ. σούπας ξύδι
•    άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση


Βάζουμε το σκόρδο και το μισό αλάτι στο μπλέντερ ή σε γουδί και τα χτυπάμε για λίγο, μέχρι να λιώσει το σκόρδο.
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρο, (συνήθως την ουρά) και το βράζουμε σε δύο φλυτζάνια νερό, για 12'.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν.
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε προσεκτικά και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή στο μπλέντερ, ή σε γουδί. Τις πολτοποιούμε όσο ακόμα είναι καυτές.
Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και το ξύδι.
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με το μίξερ σε λειτουργία, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε λίγο - λίγο το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το ζωμό σουρωμένο και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκορδαλιά ή Αλιάδα με πατάτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, σκόρδο, αλάτι, ή ξύδι, ανάλογα με τα γούστα μας.

Σερβίρουμε στα πιάτα, προσθέτοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο και τη συνοδεύουμε με τηγανιτό βακαλάο.




9 σχόλια:

  1. Αληθινή,υπέροχη σκορδαλιά.Με ψωμί είναι το Σκορδοστούμπι..
    Υπέροχη ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι αν δεν εχουμε μπακαλιαρο και θελουμε να το συνοδευσουμε για παραδειγμα με τηγανητα κολοκυθακια με τι το αντικαθηστουμε το ζωμο του μπακαλιαρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν έχουμε μπακαλιάρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο ψάρι που κάνει για βραστό, ή διαφορετικά διαλύουμε έτοιμους κύβους, κρεατικών ή λαχανικών σε νερό, ή ακόμη και με σκέτο ζεστό νερό.

      Διαγραφή
  3. αντι για ξυδι ειναι πολυ καλυτερο να χρησημοποιησεται λεμονι ετσι και πιο ελαφρα γεινεται και κρασδι τραβαει καλιτερα επισησ κατα την γνωμη μου το σκορδο ειναι πολυ λιγο θελει τουλαχιστον διπλασια ποσοτηα ενασ ωληξουριωτησ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην πατατα βαζω λεμονι και την σερβιρω με παστο μπακαλιαρο ενω στο ψωμι βαζω ξυδι και την σερβιρω με μπατζαρια κολοκυθακια η μελιτζανες τιγανητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οντως πολυ καλη!!μολις την εκανα...μονο που αντι ζωμο ψαριου εβρασα νερο με μισο κυβο κνορ λαχανικων και κοτσανια απο μαιντανο κ ανηθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σκορδαλια χω ρισ ζουμι απο ψαρια μεσα δεν ειναι σκορδαλια αλλα πουρεσ με σκορδο παναγιωτησ πατρα ψαρασ

      Διαγραφή
  6. πάρα πολύ νόστιμη.........ευχαριστώ πολύ για την συνταγή......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους