Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός

Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο μπακαλιάρος υπήρξε το ψάρι των φτωχών, ειδικά σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Εκτός από τη χαμηλή τιμή του, βασικό ρόλο στη διάδωσή του, έπαιξε το ότι ήταν παστός, κι έτσι ήταν εύκολο να μεταφερθεί και να συντηρηθεί εκτός ψυγείου, άρα ήταν και ασφαλές από
πλευράς υγιεινής.

Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός


Υλικά

•   1 κιλό παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο, ή φιλέτο κατεψυγμένο
•   αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1½ ποτήρι), κοσκινισμένο
•   λίγο αλάτι, (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός)
•   φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μπόλικο
•   ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
 
Αν είναι παστός, πρέπει να τον ξαρμυρίσουμε τοποθετώντας τον σε νερό.
Διαλέγουμε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά, (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα).
 

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε παραλληλόγραμα κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ.
Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 - 24  ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 - 4 ώρες, τουλάχιστον πέντε φορές.
(Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει).


Αφού ξαλμυρίσει (τον δοκιμάζουμε), τον αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά, κι αφαιρούμε τυχόν κόκαλα, που υπάρχουν.
Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν είναι κατεψυγμένος, τον αφήνουμε να ξεπαγώσει, αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα που θα έχει, τον κόβουμε σε παραλληλόγραμα κομμάτια και τον αλατίζουμε προσεκτικά.
Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε ελαιόλαδο σ᾿ ένα τηγάνι να ζεσταθεί, αλευρώνουμε τον βακαλάο απ᾿ όλες τις μεριές κι όταν κάψει το λάδι τον τηγανίζουμε να ροδίσει γύρω - γύρω.
Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακαλιάρος ή Βακαλάος τηγανιτός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε πιατέλα με χαρτί, να στραγγίσουν.

Τον σερβίρουμε απαραίτητα με σκορδαλιά!


--  Ο μπακαλιάρος, είναι νοστιμότατο και θρεπτικό ψάρι και παλιότερα ήταν σχεδόν η μοναδική επιλογή, που είχαν οι Έλληνες.
Έτσι τις μέρες των νηστειών, που η εκκλησία επέτρεπε την κατάλυση ψαριών, ο μπακαλιάρος είχε την τιμητική του. 
Συνοδεύτηκε ωραιότατα με σκορδαλιά και η συνήθεια έγινε ...παράδοση.

Παραδοσιακά, μπακαλιάρο με σκορδαλιά τρώμε:

την 25η Μαρτίου του Ευαγγελισμού,
των Βαΐων, 
κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στις 24 Ιουνίου, 
στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 
την 28η Οκτωβρίου, 
των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου, 
του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, 
και γενικά όποιες μέρες επιτρέπεται η κατάλυση ἰχθύος.


1 σχόλιο:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους