Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία

Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η συνταγή γι' αυτά τα καταπληκτικά ποντιακά πιροσκί, είναι από το μέλος μας Παρθένα Κ.
Αυτή είναι η νηστίσιμη εκδοχή των πισίων, ενώ μπορούμε να τα κάνουμε και με γέμιση τυριών, ή με κιμά. Βεβαίως, μπορούμε να βάλουμε κι όποια άλλη γέμιση θέλουμε.

Πισία - Ποντιακά τηγανιτά πιτάκια, νηστίσιμα


Υλικά για τη ζύμη

•    600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά
•    1½ - 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

     Για τη γέμιση

•    800 - 900 γραμ. πατάτες
•    2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 - 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη

•    Ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό - μισό) για τηγάνισμα


Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε μισό φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, διαλύουμε  τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 - 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον αφήνουμε για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το νερό).
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 25' - 30', μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο είναι ζεστές, προσεκτικά για να μην καούμε, τις ξεφλουδίζουμε και μ' ένα πηρούνι τις πολτοποιούμε.
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τη γεμιση στην άκρη για 30' περίπου, να κρυώσει.
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 22 κομμάτια, (βάρους 40 - 45 γραμμαρίων το καθένα), σχηματίζοντας μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ).
Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά.
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμένο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές.
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη τριμμένη φέτα.

Τεμάχια: 22


11 σχόλια:

  1. Είναι υπέροχα τα πιροσκί με την πατάτα δεν τα έχω φτιάξει ποτέ γιατί τα έχω πολύ δύσκολα, αλλά έτσι που τα βλέπω αναλυτικά μάλλον θα το επιχειρήσω!!!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου επίσης καλό μήνα.
      Τα πισία, όπως τα λένε, είναι όντως πολύ νόστιμα. Σου συνιστώ να τα φτιάξεις, δεν είναι δύσκολα.

      Διαγραφή
  2. Υπεροχη συνταγή!!!σε ευχαριστουμε πολυ!τραγανα απο εξω αφράτα απο μεσα..μονο στον πουρέ πατάτας έβαλα λιγο ζεστό γαλα..κ παλι σε ευχαριστω έψαχνα μια τοσο τελεια συνταγή για πιροσκί..ειχα δοκιμάσει κ άλλες αλλα δεν έμεινα τοσο ευχαριστημένη,η δίκη σου για μένα ειναι αυτη που θέλω να γεύομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λία μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.

      Διαγραφή
  3. Μπορεις να τα βαλεις και στο φουρνο αντι να τα τηγανισεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε να τα κάνουμε και ψητά στο φούρνο, αν τα βάλουμε σε πολύ καλά λαδωμένο ταψί και τα αλείψουμε καλά με λάδι.

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία και τι καλοφτιαγμένα! :) Και τι ωραίες συνταγές που έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  5. Τα έφτιαξα.η ζύμη είναι φανταστική .η γέμιση αν βάλουμε λίγο μπούκοβο γινεται πιο ενδιαφέρουσα!αλλά κ ετσι πολύ νόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόπη μου χαίρομαι που σου άρεσαν, θα τα δοκιμάσω και με μπούκοβο.

      Διαγραφή
  6. Στο φούρνο δέν γίνονται ωραία.. Ξεραίνονται δε θα το συνιστούσα... Πολύ ωραία συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.