Η συνταγή γι' αυτά τα καταπληκτικά ποντιακά πιροσκί, είναι από το μέλος μας Παρθένα Κ.
Αυτή είναι η νηστίσιμη εκδοχή των πισίων, ενώ μπορούμε να τα κάνουμε και με γέμιση τυριών ή με κιμά. Βεβαίως, μπορούμε να βάλουμε κι όποια άλλη γέμιση θέλουμε.
Υλικά για τη ζύμη
• 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 1½ - 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
• 800 - 900 γραμ. πατάτες
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 - 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη
• Ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό - μισό) για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αυτή είναι η νηστίσιμη εκδοχή των πισίων, ενώ μπορούμε να τα κάνουμε και με γέμιση τυριών ή με κιμά. Βεβαίως, μπορούμε να βάλουμε κι όποια άλλη γέμιση θέλουμε.
Πισία - Ποντιακά τηγανιτά πιτάκια, νηστίσιμα
Υλικά για τη ζύμη
• 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 1½ - 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
• 800 - 900 γραμ. πατάτες
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 - 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη
• Ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό - μισό) για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε μισό φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 - 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. Τον αφήνουμε για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το νερό). Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. |
|
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 25' - 30', μέχρι να μαλακώσουν. Όσο είναι ζεστές, προσεκτικά για να μην καούμε, τις ξεφλουδίζουμε και μ' ένα πηρούνι τις πολτοποιούμε. |
|
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη για 30' περίπου, να κρυώσει. |
|
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 22 κομμάτια, (βάρους 40 - 45 γραμμαρίων το καθένα), σχηματίζοντας μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ). Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά. |
|
Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμένο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές. | |
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά. -- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη τριμμένη φέτα. Τεμάχια: 22 Δείτε επίσης: Πιροσκί τηγανιτά |
22 Σχόλια
Είναι υπέροχα τα πιροσκί με την πατάτα δεν τα έχω φτιάξει ποτέ γιατί τα έχω πολύ δύσκολα, αλλά έτσι που τα βλέπω αναλυτικά μάλλον θα το επιχειρήσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!
Μάχη μου επίσης καλό μήνα.
ΔιαγραφήΤα πισία, όπως τα λένε, είναι όντως πολύ νόστιμα. Σου συνιστώ να τα φτιάξεις, δεν είναι δύσκολα.
Υπεροχη συνταγή!!!σε ευχαριστουμε πολυ!τραγανα απο εξω αφράτα απο μεσα..μονο στον πουρέ πατάτας έβαλα λιγο ζεστό γαλα..κ παλι σε ευχαριστω έψαχνα μια τοσο τελεια συνταγή για πιροσκί..ειχα δοκιμάσει κ άλλες αλλα δεν έμεινα τοσο ευχαριστημένη,η δίκη σου για μένα ειναι αυτη που θέλω να γεύομαι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΛία μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
ΔιαγραφήΜπορεις να τα βαλεις και στο φουρνο αντι να τα τηγανισεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να τα κάνουμε και ψητά στο φούρνο, αν τα βάλουμε σε πολύ καλά λαδωμένο ταψί και τα αλείψουμε καλά με λάδι.
ΔιαγραφήΤι ωραία και τι καλοφτιαγμένα! :) Και τι ωραίες συνταγές που έχετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΤα έφτιαξα.η ζύμη είναι φανταστική .η γέμιση αν βάλουμε λίγο μπούκοβο γινεται πιο ενδιαφέρουσα!αλλά κ ετσι πολύ νόστιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόπη μου χαίρομαι που σου άρεσαν, θα τα δοκιμάσω και με μπούκοβο.
ΔιαγραφήΣτο φούρνο δέν γίνονται ωραία.. Ξεραίνονται δε θα το συνιστούσα... Πολύ ωραία συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμα!!τα έχω φτιάξει και μας αρέσουν πολύ!!! συγχαρητήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα εφτιαφια και εγιναν υπέροχα!!!!Ευχαριστούμε πολύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να τα κάνω αύριο πόσο κομμάτια βγαίνουν? Μπορώ να κάνω διπλή δοση? Όπως τα γράφετε να τα βάλω επί 2 για να βγουν Ποιο πολλά??
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου βγαίνουν 22 κομμάτια. Εννοείται, διπλασιάζεις τη δόση και τα φτιάχνεις.
ΔιαγραφήΦΑ ΝΤΑ ΣΤΙ ΚΑ..
ΑπάντησηΔιαγραφή2 φορές τα έφτιαξα..
Μια με πατάτα κ μια με μαρμελάδα..
Είναι υπέροχα!!
Η πεθερά Πόντια φυσικά κ τόσο αφράτα δεν έχουν βγει...
Πούπουλο η ζύμη,,όλο αέρα..
Δε κρατάνε καθόλου λάδι κ δε τραβάει κ λάδι φυσικα!!!
Μπράβο σας για την συνταγή που μοιραστηκατε μαζί μας ❣️🤗
Τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου να είσαι καλά, καλή χρονιά!
ΔιαγραφήΗ συνταγή είναι όπως πρέπει. Σ' ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις έφτιαξα τα πιροσκί ....χρόνια κάνω ένα σωρό συνταγές ποτέ δεν μου βγήκαν...έτσι ....μπράβο σας και ευχάριστουμε πολύ για την συνταγή....εγώ τα έκανα τα μισά με πατατουλες και τα άλλα μισά με τυρί και αυγό....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή για τα Ποντιακά πιροσκί.
ΔιαγραφήΤελεια
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.