Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα
Όταν ήμουνα μικρή, η γιαγιά μου το έφτιαχνε στην τσερέπα, στον ξυλόφουρνο.
Αλλά και στη γάστρα, στην κουζίνα μας, ωραιότατο γίνεται.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα, με βάση το γιο μου είναι: «υπερβολικά νόστιμο και εξαιρετικά εύγευστο, για κοτόπουλο».

 

Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα

Υλικά

•    1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
•    1½ κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε κομμάτια
•    2 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή στο μούλτι
•    5 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
•    1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού βούτυρο ή φυτίνη
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    λίγο θυμάρι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Πολύ προσεκτικά, πλένουμε το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες, (αναλυτικές οδηγίες εδώ).
Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κοτόπουλο στη γάστρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου, έπειτα το μαϊντανό, το σκόρδο και τα σκορπίζουμε στη γάστρα, φροντίζοντας τα υλικά μας, να πάνε παντού.
Περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό ντομάτας, το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε τις ντομάτες, σε κομμάτια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα
Τέλος προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο ή τη φυτίνη, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο με πατάτες κοκκινιστό στη γάστρα
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις για ¾ της ώρας. Έπειτα την ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα περίπου, μέχρι το φαγητό μας, να πιεί τα περισσότερα ζουμιά του και να ροδοκοκκινίσει. 

-- Η τσερέπα, είναι ένα πήλινο - συνήθως - σκεύος, ένα καπάκι, που χρησιμοποιείται για να σκεπάζει το ταψί με το φαγητό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος στα κάρβουνα.
Τα παλιότερα χρόνια, τις έφτιαχναν από άσπρο συνήθως πηλό, με νερό και τρίχες από γίδα, για να «αντέχουν» στην χρήση. 
Σήμερα, εκτός από πήλινες, (που είναι και οι καλύτερες), υπάρχουν μαντεμένιες, αλλά και χυτού αλουμινίου.

Η τσερέπα, συνήθως μπαίνει σε ξυλόφουρνο ή στο τζάκι, (όταν είναι μεγάλο και χωράει).

Πρώτα πυρώνουμε την τσερέπα στη φωτιά και μόλις τα ξύλα γίνουν κάρβουνα, καθαρίζουμε τη «γωνιά» και βάζουμε το ταψί με το φαγητό. 
Έπειτα, σκεπάζουμε (καπακώνουμε) το ταψί με την τσερέπα και απλώνουμε επάνω της και γύρω - γύρω στάχτη με κάρβουνα. 
Μετά από περίπου 2 - 3 ώρες, το φαγητό μας έχει σιγοψηθεί και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Αυτός ήταν ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος, τα πιο παλιά χρόνια, για τα κρεατικά και πιο πολύ για το κοτόπουλο, αλλά και για όσπρια, πίτες και γλυκά.


Όποιος δοκιμάσει κοτόπουλο με κριθαράκι, ή αρνί με μακαρόνια στην τσερέπα, είναι σίγουρο ότι δεν θα το ξεχάσει ποτέ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.