Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι
Η γιαγιά μου το έλεγε χοντρό με ντοματόσουπα και συνήθως το ᾿φτιαχνε με προβατίνα. 
Γίνεται και με αρνάκι ή κατσικάκι, αλλά το περισσότερο λίπος που έχουν τα μεγαλύτερα ζώα, κάνει τη διαφορά στη γεύση.
Οι διαιτολόγοι βέβαια ...



Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι

Υλικά

•   1200 γραμ. χοντρό (γίδα ή προβατίνα)
•   2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
•   2 πατάτες ολόκληρες
•   2 καρότα ολόκληρα
•   4 κλωνάρια σέλινο
•   1 ώριμη ντομάτα ολόκληρη
•   3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•   3 ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
•   1 κουτ. σούπας πελτέ
•   1 φλυτζ. τσαγιού γεμάτο κριθαράκι μέτριο
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•   3½ λίτρα νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, (να πάει μέχρι τη μέση).
Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κρέας και όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε), πολύ καλά.
(Σ᾿ αυτή τη φάση, αν θέλουμε, αδειάζουμε την κατσαρόλα, πετάμε το ζουμί, πλένουμε το κρέας, το βάζουμε με καινούργιο νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε).
Έπειτα ρίχνουμε το λάδι, το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 45΄- 50΄, μέχρι να μαλακώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι
Τότε προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, την ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 25΄ περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά. 
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας και τα λαχανικά, σε μια μεγάλη πιατέλα,  αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε, 7 φλυτζάνια του τσαγιού σουρωμένο ζωμό, απ᾿ το κρέας που βράσαμε, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ, τις λιωμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και όταν πάρουν βράσει, προσθέτουμε το κριθαράκι. 
Βράζουμε 15΄ έως 20΄, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι, ή σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού, στη συσκευασία. 
Είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κολλήσει.

Οι αναλογίες για την κριθαρόσουπα, ανά άτομο, είναι 1 φλυτζ. του καφέ κριθαράκι σε 3 κουτάλες υγρό.

Μερίδες:4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους