Κρέας - Ασφαλής μεταφορά και συντήρηση στο σπίτι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέας - Ασφαλής μεταφορά και συντήρηση στο σπίτι
Νωπό Κρέας - Κοτόπουλο

Πρέπει να τα αγοράζουμε τελευταία, αφού έχουμε ολοκληρώσει τα ψώνια μας και πριν πάμε στο ταμείο.
Πρέπει να τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες, αν είναι διαθέσιμες, για να μην υπάρξουν διαρροές και κατά συνέπεια επιμόλυνση των

υπολοίπων τροφίμων.
Το κρέας και το κοτόπουλο, ως εύκολα αλλοιώσιμα προϊόντα, θα πρέπει να διατηρούνται και να διακινούνται υπό ψύξη, για να μην αναπτυχθούν βακτήρια.
Πρέπει να τα μεταφέρουμε αμέσως στο σπίτι και να τα τοποθετούμε στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 4°C.
Τα χρησιμοποιούμε εντός 3 με 5 ημερών, ή εντός 1 με 2 ημερών για το κοτόπουλο και τα πολύ ευαίσθητα προϊόντα, όπως συκώτι, νεφρά, πατσάς, γλώσσα, γλυκάδια κ.λπ., ή τα καταψύχουμε στους –18°C, όπου διατηρούνται ασφαλή.
Είναι απαραίτητο η κατάψυξη να γίνεται στην αρχική συσκευασία ή ανασυσκευασμένα.
Αν όμως, θέλουμε να καταψύξουμε για πολύ καιρό κάποιο προϊόν, τότε πρέπει να το περιτυλίξουμε, (το ήδη συσκευασμένο προϊόν), σε πλαστικό φιλμ ή σακούλα με αλουμινόχαρτο, χαρτί ή πλαστικό για κατάψυξη, ή με σακούλες για να αποφευχθεί το έγκαυμα κατάψυξης.
Καλό πάντως είναι, να χρησιμοποιούμε το κατεψυγμένο κρέας, το αργότερο εντός 9 έως 11 μηνών.

Ασφαλής Απόψυξη

Οι ασφαλείς τρόποι αποψύξης του κρέατος και των προϊόντων του είναι:

Απόψυξη στο Ψυγείο: Είναι ο καλύτερος τρόπος βραδείας αποψύξη, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η απόψυξη με αυτό τον τρόπο, μπορεί να διαρκέσει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του προϊόντος, από 24 έως 48 ώρες. Μετά την απόψυξη το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες. Αν πρόκειται για κιμά ή κοτόπουλο ο χρόνος είναι 1 με 2 ημέρες.

Απόψυξη με Κρύο Νερό: Όταν χρησιμοποιούμε νερό για την απόψυξη αυτό, πρέπει να είναι κρύο. Κατά την απόψυξη, δεν πρέπει ποτέ, να απομακρύνουμε τη συσκευασία. Βυθίζουμε το κρέας στο κρύο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζει κάθε 30 λεπτά. Ο χρόνος αποψύξης είναι για τα μικρά κομμάτια 1 ώρα και για τα μεγαλύτερα 2 έως 3 ώρες περίπου.

Απόψυξη με Μικροκύματα: Είναι ο ταχύτερος τρόπος αποψύξης του κρέατος και ολοκληρώνεται εντός μερικών λεπτών. Για το λόγο αυτό, τα κρέας και τα προϊόντα του, το οποία αποψύχθηκαν με μικροκύματα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά και σε μερικά σημεία έχει σχεδόν θερμανθεί και έτσι υπάρχει κίνδυνος άμεσης ανάπτύξης βακτηρίων.
Μετά την απόψυξη, αν για κάποιο λόγο αποφασίσατε να μην χρησιμοποιήσετε το κρέας, μπορείτε να το ξανακαταψύξετε, αφού πρώτα το μαγειρέψετε.

Μπορείτε να μαγειρέψετε το κρέας κατεψυγμένο, αλλά ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι κατά 50% μεγαλύτερος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους