Header Ads

Κοφτά ζυμαρικά

Κοφτά ζυμαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα κοφτά ζυμαρικά γίνονται κι αυτά αναμειγνύοντας αλεύρι, ή σιμιγδάλι από αλεσμένο σκληρό σιτάρι και νερό, με ή χωρίς γάλα και αυγό, που ανακατεύεται μέχρι να γίνει ζύμη.
Ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και το σχήμα που θέλουμε να τους δώσουμε, η ζύμη αυτή περνά από διάφορα καλούπια όπου παίρνει τη μορφή των ζυμαρικών που θέλουμε, τα οποία έπειτα αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος, ή με ζεστό και υγρό αέρα.

•  Κοφτά ζυμαρικά, μακαρονοειδή: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ζυμαρικά που έχουν σχήμα κομματιών από μακαρόνια, ίσια ή καμπυλωτά, με ρίγες ή χωρίς, όπως πέννες, ριγκατόνι, κοφτό μακαρόνι χοντρό και μέτριο, κτλ.
Κοφτά ζυμαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

–  Στριφτό ή Βίδες - Fusilli: Ιδανικά για κρύες σαλάτες ζυμαρικών, αλλά και για κάθε μακαρονάδα. Με το σχήμα της “βίδας” που έχουν, συγκρατούν περισσότερη σάλτσα, ενώ είναι καλύτερα να τα ανακατεύουμε από πριν, παρά να τα σερβίρουμε με την σάλτσα από πάνω όπως εδώ: Τριβελάκι (βίδες) με σάλτσα από γιαούρτι και κεφαλοτύρι.

–  Στριφτό τρικολόρε: Ισχύει το ίδιο με το στριφτό, αλλά δίνει περισσότερο χρώμα.

–  Πέννες απλές: Το πιο κλασικό κοντό ζυμαρικό, κατάλληλο για μακαρονόπιτες, συνοδεύοντας κρεατικά με σάλτσες, ή και μόνο σάλτσα όπως εδώ: Πένες με σάλτσα ντομάτας, αλλά και σε σαλάτες, Κουνουπίδι με πένες σαλάτα.

–  Πέννες ριγέ τρικολόρε: Εναλλακτική λύση όταν χρειαζόμαστε περισσότερο χρώμα στο πιάτο μας, κάτι σαν αυτό: Πέννες τρικολόρε (tricolore) σαλάτα με χρωματιστές πιπεριές.
Κοφτά ζυμαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

–  Τρουμπετίνα ή Tortiglioni: Εξαιρετικό ζυμαρικό με σχήμα σωλήνας, για σουφλέ και ογκρατέν.

–  Ριγκατόνι: Ζυμαρικά με τη μορφή μακριών κούφιων σωλήνων, με ρίγες.

–  Κοχύλι ή Gnocchi: Μικρά ζυμαρικά με τη μορφή κοχυλιών, κατάλληλα για αραιές σούπες, ή σούπες με λαχανικά, αλλά και θαλασσινά.

–  Αχιβάδα ή Κοχλίες Χονδροί: Μεγάλου μεγέθους κοφτά ζυμαρικά, που φέρουν αυλακιές και συνοδεύουν κατά βάση θαλασσινά, όπως Αχιβάδες ή κοχύλια με σάλτσα τόνου.
Κοφτά ζυμαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
–  Φιογκάκια ή Farfalle: Ένα ζυμαρικό που συνοδεύει συνήθως κρέατα με δυνατές, χωριάτικες, σάλτσες. Ιδανικό επίσης για ζυμαρικά που γίνονται στο φούρνο.

–  Αμορόζο: Με ελαφριές σάλτσες, σε δροσερές σαλάτες ή ακόμη και σε σουφλέ τυριών, το αμορόζο είναι ένα κοντό ζυμαρικό που θα απογειώσει την συνταγή σας.

–  Καμπανούλες: Ένα ζυμαρικό με πολύ ξεχωριστό σχήμα, που μπορεί να «προσθέσει» σε κάθε πιάτο.

–  Πλεξούδες: Ελικοειδής μορφής κοφτά ζυμαρικά, κατάλληλα για φαγητά της κατσαρόλας, ή για νόστιμες σαλάτες.

–  Λειριά: Κοφτά ζυμαρικά κατάλληλα για σαλάτες ή σούπες. Έχουν το σχήμα των λειριών των πετεινών (creste di galli στα ιταλικά), ότι πρέπει για παιδικά πιάτα.

–  Αχιβάδα ψιλή: Το ιδανικό ζυμαρικό για να αναδείξει πιάτα με δυνατές σάλτσες.
Κοφτά ζυμαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
–  Κουσκουσέ ή Κουσκούσι: Ξεχωριστό ζυμαρικό, για σούπες και νόστιμες σαλάτες Πλιγούρι ή κους κους σούπα κοκκινιστή.

–  Μακαρονάκι κοφτό χονδρό: Το απαραίτητο συνοδευτικό για κοκκινιστό χταπόδι ή καλαμάρι. Βεβαίως μπορούμε να το κάνουμε και σούπα μινεστρόνε.

–  Μακαρονάκι ριγέ ή Ditali Rigati: Κοφτά ζυμαρικά, κατάλληλα για αραιές σούπες ή σούπες λαχανικών

–  Μακαρονάκι κοφτάκι ή Κοφτό μισό: Όπως και το χοντρό, πάει παρέα με θαλασσινά, Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι, αλλά γίνεται και σούπες.

–  Κοράλλι ή Κοράλλι χονδρό: Το κατάλληλο ζυμαρικό για ογκρατέν με θαλασσινά και πολλά τυριά.

–  Κοραλλάκι ή Κοράλλι μέτριο: Όπως και το χοντρό, είναι ιδανικό για γκρατινέ και σαλάτες.

Οδηγίες για το βράσιμο:Για να είμαστε σίγουροι ότι τα ζυμαρικά μας θα είναι σωστά βρασμένα, καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω σε κάθε συσκευασία. 

Σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρουμε ότι, για να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά, θα πρέπει να τα ρίξουμε όλα μαζί, την ίδια στιγμή στην κατσαρόλα, σε νερό που βράζει, να τα ανακατέψουμε.
Δείτε εδώ αναλυτικά: Πως μαγειρεύουμε σωστά τα ζυμαρικά μας.

Βιολογικά ζυμαρικά:

Η διαφορά τους από τα συνηθισμένα ζυμαρικά, είναι ότι το σιμιγδάλι για την παραγωγή τους προέρχεται από 100% σκληρό σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα στάδιο της παραγωγής χημικά, φυτοφάρμακα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Ολικής άλεσης:


Η γκάμα σχημάτων στα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν κι αυτά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Έχουν κάπως «δύσκολη» γεύση και συνήθως θέλουν περισσότερο χρόνο βράσιμο.

Δείτε επίσης: Ειδικά Ζυμαρικά - Φωλιές

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια