Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Όταν ήμουνα μικρή, ήταν από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, ειδικά τις περιόδους των νηστειών.
Ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό πιάτο, για όλη την οικογένεια, που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά.
Ακόμη και σήμερα, είναι από τα βασικά νηστίσιμα πιάτα στην κουζίνα μου.



Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

•    2 κονσέρβες καλαμαράκια
•    400 γραμ. μακαρονάκι κοφτό μέτριο
•    4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες ή στο μούλτι
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο, ψιλομομμένες
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
•    ½ κούπα ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη για το μακαρονάκι

Εκτέλεση


Αδειάζουμε τα καλαμαράκια σ᾿ ένα σουρωτήρι και πετάμε το ζουμί.
Τα καθαρίζουμε, αφαιρώντας το κόκκαλο, τα μάτια και το δόντι, (αναλυτικές οδηγίες εδώ) και κόβουμε τα σώματα στα δύο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Τα ξεπλένουμε και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Έπειτα ρίχνουμε τα καλαμαράκια, τα σοτάρουμε για 2'- 3' και μετά ρίχνουμε το κρασί.
Τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 3΄-4΄ και έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Στο μεταξύ, σε αλατισμένο νερό και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι.
Όταν ετοιμαστεί, το στραγγίζουμε και αφού βάλουμε 2 κουταλιές βούτυρο ή φυτίνη στην κατσαρόλα, το σοτάρουμε να λαδωθεί καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι
Όταν ετοιμαστεί και η σάλτσα μας, την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μακαρονάκι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.


2 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.