Ένα καταπληκτικό πιάτο, νόστιμο και πολύ ωραίο, ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.
Τα καλαμάρια όμως, δεν μας ''λύνουν'' τα χέρια, μόνο τις ημέρες των νηστειών, αλλά όπως όλα τα θαλασσινά, έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Υλικά
• 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
• 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 4 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
• ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
• ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
Τα καλαμάρια όμως, δεν μας ''λύνουν'' τα χέρια, μόνο τις ημέρες των νηστειών, αλλά όπως όλα τα θαλασσινά, έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι
Υλικά
• 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
• 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 4 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
• ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
• ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια. Κρατάμε το σώμα τους με το ένα χέρι και βγάζουμε με το άλλο τα έντερά τους, τραβώντας το μαλακό, διαφανές κοκαλάκι. Καθαρίζουμε καλά το σώμα, με το χέρι ενός κουταλιού με στρογγυλή άκρη, φροντίζοντας να μην το τρυπήσουμε. Κόβουμε το επάνω μέρος του κεφαλιού, με τα μάτια, πιέζουμε με το χέρι μας για να βγει το ράμφος, το αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια, |
|
Δεν είναι απαραίτητο να ξεφλουδίσουμε τη μεμβράνη, όμως αν θέλουμε, μπορούμε να την αφαιρέσουμε, τραβώντας τη με τα δάκτυλά μας. Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια μέσα (προσέχοντας να μη μείνει άμμος), κι έξω και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε περισσότερο απ᾿ το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. |
|
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο), ανακατεύουμε για 1', βάζουμε τα πλοκάμια, ανακατεύουμε πάλι και σβήνουμε με το κρασί. | |
Αφήνουμε να βράση για 2' - 3', προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε, (ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει), για 5'. | |
Έπειτα ρίχνουμε τη γέμιση σ᾿ ένα σουρωτήρι, τοποθετημένο μέσα σε μπολ και κρατάμε τα ζουμιά που θα βγάλει. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο, (10' περίπου) και μ᾿ ένα κουταλάκι, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα καλαμαράκια, χωρίς να τα παραγεμίσουμε όμως, γιατί θα μας ανοίξουν. |
|
Κλείνουμε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Μόλις τα τελειώσουμε όλα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. |
|
Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το ζουμί που κρατήσαμε, 1½ κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα μισοσκεπάζουμε και τα βράζουμε για 20' - 25' περίπου, έως ότου μαλακώσουν τα καλαμαράκια και μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα. (Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμαράκια, τα σερβίρουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους. -- Στο στάδιο του βρασίματος δεν ανακατεύουμε, απλά κουνάμε την κατσαρόλα. |
19 Σχόλια
Υπέροχη συνταγή μπράβω!
ΑπάντησηΔιαγραφήpoly kalh tha thn kanw
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανοστιμα εγιναν συγχαρητηρια για τη συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ όλους, για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανοστιμη συνταγη!!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Ελιωνε στο πιατο, σαν λουκουμι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ κορίτσια για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα τά βάλω σε φούρνο αντί για κατσαρόλα θα έχει διαφορά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι θα έχουν διαφορά και θα γίνουν πιο σκληρά.
Διαγραφήμια χαρά βγαίνουν και στο φύρνο και σερβίρονται πιο εύκολα
ΔιαγραφήΗ συνταγη σας ειναι καταπληκτικη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας! Έχω φτιάξει την συνταγή σας πολλές φορές έχει αφήσει της καλύτερες εντυπώσεις! Να σας κανω μια ερώτηση? Θέλω να τα φτιαξω από το βράδυ αλλα χωρίς να τα μαγειρέψω, θα πάθουν τίποτα αν τα αφήσω γεμισμένα στο ψυγείο και τα μαγειρέψω την επόμενη το μεσημέρι? Ευχαριστώ πολύ! !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς αυτό το φαγητό δεν γίνεται από την προηγούμενη μέρα. Αν το κάνεις όπως μου γράφεις, το ρύζι θα σου λασπώσει και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωραίο.
ΔιαγραφήΣυγχαρητηρια για την συνταγη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγη σας ειναι απλα υπεριυπ. Την εχω κανει πανω απο 10 φορες και ειναι η αγαπημένη του ανδρα μου.εγω απλα κανω 2 η 3 μεγαλα θραψαλα αντι για μικρα καλαμαρακια. Μπράβο σας, συγχαρητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ - ΜΠΡΑΒΟ -
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΕΨΕ ΤΟ ΕΒΡΑΣΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟ
ΡΙΖΟΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Μπορούμε αντι για την κατσαρόλα να τα ψήσουμε στον φούρνο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να ψήσουμε τα καλαμαράκια και στο φούρνο, αρκεί να τα σκεπάσουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο (για να μην ξεραθούν) ή να τα βάλουμε σε γάστρα. Απλά στην κατσαρόλα γίνονται πιο μαλακά.
ΔιαγραφήΤέλεια συνταγή τα κάνω συχνά απλά αντί για ντομάτα βάζω λαδολέμονο και στη γέμιση σταφιδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.