Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα καταπληκτικό πιάτο, νόστιμο και πολύ ωραίο, ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.
Τα καλαμάρια όμως, δεν μας ''λύνουν'' τα χέρια, μόνο τις ημέρες των νηστειών, αλλά όπως όλα τα θαλασσινά, έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.



Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι


Υλικά

•    1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
•    2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
•    2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
•    4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
•    4
κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
•    ½
φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
•    ½
φλυτζ. τσαγιού κρασί
•    1½
κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    1  φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση


Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια.
Κρατάμε το σώμα τους με το ένα χέρι και βγάζουμε με το άλλο τα έντερά τους, τραβώντας το μαλακό, διαφανές κοκαλάκι.
Καθαρίζουμε καλά το σώμα, με το χέρι ενός κουταλιού με στρογγυλή άκρη, φροντίζοντας να μην το τρυπήσουμε.
Κόβουμε το επάνω μέρος του κεφαλιού, με τα μάτια, πιέζουμε με το χέρι μας για να βγει το ράμφος, το αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια,
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν είναι απαραίτητο να ξεφλουδίσουμε τη μεμβράνη, όμως αν θέλουμε, μπορούμε να την αφαιρέσουμε, τραβώντας τη με τα δάκτυλά μας. 
Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια μέσα (προσέχοντας να μη μείνει άμμος), κι έξω και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.  
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε περισσότερο απ᾿ το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο), ανακατεύουμε για 1', βάζουμε τα πλοκάμια, ανακατεύουμε πάλι και σβήνουμε με το κρασί.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε να βράση για 2' - 3', προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε, (ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει), για 5'.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε τη γέμιση σ᾿ ένα σουρωτήρι, τοποθετημένο μέσα σε μπολ και κρατάμε τα ζουμιά που θα βγάλει.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο, (10' περίπου) και μ᾿ ένα κουταλάκι, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα καλαμαράκια, χωρίς να τα παραγεμίσουμε όμως, γιατί θα μας ανοίξουν.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κλείνουμε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.  
Μόλις τα τελειώσουμε όλα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το ζουμί που κρατήσαμε, 1½ κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.

Τα μισοσκεπάζουμε και τα βράζουμε για 20' - 25' περίπου, έως ότου μαλακώσουν τα καλαμαράκια και μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα. (Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε).

Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμαράκια, τα σερβίρουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.

-- Στο στάδιο του βρασίματος δεν ανακατεύουμε, απλά κουνάμε την κατσαρόλα.


10 σχόλια:

  1. Υπέροχη συνταγή μπράβω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεντανοστιμα εγιναν συγχαρητηρια για τη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ όλους, για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πεντανοστιμη συνταγη!!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Ελιωνε στο πιατο, σαν λουκουμι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ κορίτσια για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άμα τά βάλω σε φούρνο αντί για κατσαρόλα θα έχει διαφορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θα έχουν διαφορά και θα γίνουν πιο σκληρά.

      Διαγραφή
  7. Η συνταγη σας ειναι καταπληκτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους