Header Ads

Πλιγούρι ή κους κους σούπα κοκκινιστή

Πλιγούρι ή κουσκούς σούπα κοκκινιστή - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μια εξαιρετική σούπα, ξεχασμένη με τα χρόνια, που μου την έφτιαχνε η γιαγιά μου με σπασμένο σιτάρι, όταν ήμουνα μικρό κοριτσάκι.
Είναι απίστευτα θρεπτική και πάρα πολύ νοστιμή, ενώ γίνεται εξίσου ωραία και με κουσκούς, όπως στην παραλλαγή που σας παρουσιάζω.



Πλιγούρι ή κους κους σούπα κοκκινιστή

        
Υλικά
    
•   200 γραμ. κους κους ή πλιγούρι

•   200 γραμ. νερό
•   500 γραμ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες στο μούλτι
•   1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•   ½ πράσινη και ½ κόκκινη πιπεριά κομμένες σε κύβους
•   3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
•   1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•   80 - 100 γραμ. φέτα (προαιρετικά)
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - κύμινο
•   μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
     
Πλιγούρι ή κουσκούς σούπα κοκκινιστή - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλιγούρι ή κουσκούς σούπα κοκκινιστή - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μουλιάζουμε το κουσκούς σε 200 γραμμάρια νερό, για 10' να φουσκώσει λίγο.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
Πλιγούρι ή κουσκούς σούπα κοκκινιστή - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλιγούρι ή κουσκούς σούπα κοκκινιστή - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν γυαλίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και βράζουμε μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
Έπειτα ρίχνουμε 3 - 4 νεροπότηρα ζεστό νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τη ζάχαρη, αφήνουμε να πάρει βράση και ρίχνουμε το φουσκωμένο πλιγούρι.
Αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνέχεια, σε σιγανή φωτιά, για 15' περίπου.
Πλιγούρι ή κουσκούς σούπα κοκκινιστή - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλιγούρι ή κουσκούς σούπα κοκκινιστή - Τα φαγητά της γιαγιάς
Δοκιμάζουμε, κι αν χρειάζεται βράζουμε λίγο ακόμα, προσθέτοντας ίσως και λίγο νερό.
  
Σερβίρουμε την σούπα ζεστή, γαρνίροντας, αν θέλουμε, με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

-- Στο πλιγούρι αλλά και στο κουσκούς, ταιριάζει καταπληκτικά η φέτα, οπότε αν θέλουμε, όταν η σούπα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε λίγη τριμμένη στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
-- Εναλλακτικά, αντί για σούπα, μπορούμε να το κάνουμε σπυρωτό, ρίχνοντας λιγότερο νερό και βράζοντάς το λιγότερο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια