Από τα πιο ωραία γλυκά του κουταλιού και το πιο αγαπημένο του γιου μου.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να διαλέξουμε αγουρωπά, σφιχτά, φρέσκα βερύκοκα και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.
Φτιάξτε το και χαρείτε το σκέτο, μαζί με γιαούρτι ή μέσα σε παγωτό.
Υλικά
• 1½ κιλό βερύκοκα αγουρωπά
• 1200 γραμ. ζάχαρη
• 1½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 βανίλια
• χυμό από 4 λεμόνια
• αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να διαλέξουμε αγουρωπά, σφιχτά, φρέσκα βερύκοκα και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.
Φτιάξτε το και χαρείτε το σκέτο, μαζί με γιαούρτι ή μέσα σε παγωτό.
Βερύκοκο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1½ κιλό βερύκοκα αγουρωπά
• 1200 γραμ. ζάχαρη
• 1½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 βανίλια
• χυμό από 4 λεμόνια
• αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Διαλέγουμε βερύκοκα αγουρωπά και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια που μπορεί να υπάρχουν και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από 3 λεμόνια, για 2 ώρες να σφίξουν. Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με μπόλικο νερό. |
|
Με ένα βελονάκι πλεξίματος ή με το χέρι ενός μικρού, λεπτού πηρουνιού και κρατώντας το φρούτο στη χούφτα μας, σπρώχνουμε τρυπώντας από την απέναντι μεριά, το κουκούτσι προς τη μεριά του κοτσανιού, προσεκτικά για να μην διαλύσουμε το φρούτο. Όταν τα καθαρίσουμε όλα, αν θέλουμε, φυλάμε τα κουκούτσια για να τα κάνουμε λικέρ αμαρέτο. |
|
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και το βράζουμε για 5', από την ώρα που θα πάρει βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα βερύκοκα και με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τους αφρούς του θα βγάλουν, από την επιφάνεια. Τα βράζουμε για 4' - 5', από την ώρα που θα πάρουν βράση, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσουν. Έπειτα αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 - 8 ώρες. |
|
Στη συνέχεια ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε μέτρια φωτιά, ρίχνοντας μέσα τη βανίλια και το χυμό από ένα λεμόνι, για 5΄ - 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να γίνουν τα βερύκοκα. Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα βερύκοκα και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει. Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας, αν τρέξει δεξιά - αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν στέκεται είναι δεμένο. -- Αν τα βερίκοκα έχουν μαλακώσει πολύ στο πρώτο βράσιμο, πριν τα βάλουμε να βράσουν για το δέσιμο του γλυκού, μπορούμε (με μια τρυπητή κουτάλα) να τα βγάλουμε από την κατσαρόλα, να βράσουμε μόνο του το σιρόπι για 3' - 4', έπειτα να βάλουμε τα βερύκοκα μέσα και να τελειώσουμε το δέσιμο. -- Αν το σιρόπι δεν δέσει σωστά, αν δηλαδή είναι αραιό, το γλυκό θα μας μουχλιάσει. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμε προσεχτικά τη μούχλα και το ξαναδένουμε. Αντίθετα, αν σφίξει πολύ το σιρόπι, το γλυκό θα ζαχαρώσει. Τότε προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναδένουμε. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού. -- Τα παλιά χρόνια, συνήθιζαν να βάζουν τα βερύκοκα στον ασβέστη, αντί για λεμόνι, για να σφίξουν και να μην λιώσουν στο βράσιμο. Αν θέλουμε να τα κάνουμε έτσι, διαλύουμε τον ασβέστη (2 κουτ. σούπας ασβέστη σβησμένο) σε 2 λίτρα νερό, μέχρι το νερό να ασπρίσει καλά, τοποθετούμε μέσα τα βερύκοκα και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Κατόπιν τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά! -- Κάποιοι τα ξεφλουδίζουν πριν τα βράσουν, αλλά εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα, ώστε να μην λιώνουν στο βράσιμο. -- Αν θέλουμε, μπορούμε πριν τα βράσουμε, να βάλουμε στη θέση του κουκουτσιού, από ένα καβουρντισμένο αμύγδαλο. |
22 Σχόλια
Καθε χρονο φτιαχνω γλυκο βερυκοκο απο τις βερυκοκιες μου.Δυστυχως καθε χρονο γινετε μαρμελαδα.Ακολουθω τη συνταγη κατα γραμμα.Φανταζεσε τι μπορει να φταιει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μου γράφεις πια διαδικασία ακολουθείς και σου λιώνουν.
ΔιαγραφήΑν θέλεις, διάλεξε αγουρωπά βερύκοκα, φτιάξτα όπως περιγράφω και δεν θα έχεις πρόβλημα.
Μόνο ο ασβέστης κάνει δουλειά φίλε μου
ΔιαγραφήΒράσε το φρούτο 10 λεπτά και μετά με τρυπητή κουτάλα βγάλτα απ το σιρόπι Βράσε το σιρόπι μέχρι να δέσει και όταν κλείσεις το μάτι ξαναβαλτα μέσα και στη συνέχεια με προσοχή ένα ένα με το κουτάλι στα βάζα ... Χωρίς βιασύνη και με αγάπη ..
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια ποικιλία χρησιμοποιείτε;
Ευχαριστώ πολύ
Δήμητρα
Από όποια ποικιλία βρω λίγο αγουρωπά, γερά και μεγαλούτσικα. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΔιαγραφήΚι εμένα μαρμελάδα έγιναν αλλά δε με πειράζει.Τελεια είναι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι που σου άρεσε η μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΉταν πολύ ώριμα τα βερύκοκα ή τα έβρασες περισσότερο;
Εφτιαξα κι εγω το γλυκο βερικοκο συμφωνα με την συνταγη και μου εγινε πολυ ωραιο!! Πιστευω οτι το μυστικο ειναι οτι στο βρασιμο θελει μονο 5 λεπτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό μου πέτυχε!!!Ειδικά αυτα που ήταν πιο αγουρωπα εγιναν πιο ωραία...Ευχαριστούμε για την συνταγη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΚαλημερα σας,σε 1200 κιλα ζαχαρι 1μιση φλυτζανι νερο δεν ειναι λιγο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε 1200 γραμμάρια ζάχαρη, το 1½ φλυτζάνι νερό είναι αρκετό, γιατί τα βερύκοκα θα βγάλουν κι άλλα υγρά.
ΔιαγραφήΤο 1,5 κιλα βερυκοκο της συνταγης ειναι με τα κουκουτσια ή χωρις αυτα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βάρος αναφέρεται σε ακαθάριστα φρούτα, με τα κουκούτσια.
Διαγραφή2 κιλα βερυκοκα ποσα κιλα ζαχαρη και ποσο νερο θα βαλω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου στα 2 κιλά βερύκοκα βάζουμε 1600 γραμ. ζάχαρη και 2 φλυτζ. νερό.
ΔιαγραφήΜαρμελάδα κι εμένα!!! Με το μισό βράσιμο και οριακά άγουρα. Πιστεύω πως πρέπει να τα βάζουμε στο σιρόπι αφού πρώτα κρυώσει και μετα να ξεκινησουν βρασμό μαζί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρά μου αν τα κάνουμε όπως λες, θα πάρει περισσότερη ώρα για να βράσουν με το σιρόπι, θα βγάλουν κι άλλα υγρά, οπότε θα πρέπει να τα βράσουμε περισσότερο για να δέσουν και τελικά θα μας γίνουν μαρμελάδα. Αν τα βερύκοκα δεν είναι πολύ ώριμα και τα βράσουμε από 5' την κάθε φορά, όπως γράφω, είναι αδύνατον να λιώσουν.
ΔιαγραφήΕγιναν ωραια! Ευχαριστω για την συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ.ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΕΙΟ.ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΏ ΜΑΖΊ ΣΑΣ ΈΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ.ΤΑ ΜΌΝΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΌ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ ΑΛΛΆ Η ΠΑΛΙΆ ΠΟΙΚΙΛΙΑ. ΔΕΝ ΛΙΏΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΓΛΥΚΆ ΌΤΑΝ ΒΡΆΣΟΥΝ. ΕΠΊΣΗΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΑΓΟΥΡΑ. ΤΗΝ ΠΑΛΙΆ ΠΟΙΚΙΛΊΑ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΊΤΕ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΚΟΡΙΝΘΊΑ,ΚΑΙ ΒΆΛΤΕ ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΒΈΣΤΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ. ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.