Header Ads

Πασχαλινό Ψωμί - Λαμπρόψωμο Αφράτο και Αρωματικό

Πασχαλινό Ψωμί - Λαμπρόψωμο Αφράτο και Αρωματικό | από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνταγή για ένα Λαμπρόψωμο, με νωπή μαγιά, αφράτο και ευωδιαστό σαν τσουρέκι, ζυμωμένο στο χέρι. Το λαμπρόψωμο αυτό, με γεύση αρωματικού ψωμιού και υφή τσουρεκιού, είναι ιδανικό να συνοδεύσει το δείπνο μας το βράδυ της Ανάστασης, αλλά και το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα.

Ψωμί της Λαμπρής αφράτο σαν τσουρέκι

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.


Υλικά για ταψί Νο 30 ή 32

•    1 κιλό αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
•    350 γραμ. χλιαρό νερό
•    300 γραμ. φρέσκο γάλα χλιαρό
•    50 γραμ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
•    100 γραμ. βούτυρο λιωμένο (ή μισό μισό με φυτίνη)
•    15 γραμ. (1 κουτ. σούπας) αλάτι
•    15 γραμ. (1 κουτ. σούπας) ζάχαρη
•    2 κουτ. γλυκού γεμάτα μαχλέπι τριμμένο

•    1 κρόκο αυγού + 1 κουτ. σούπας νερό, για επάλειψη   
•    1 κόκκινο αυγό

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 5 - 6 κουταλιές αλεύρι περίπου, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 15' - 20' περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν η μαγιά ετοιμαστεί, τη ρίχνουμε στη λεκάνη που έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι και συνεχίζουμε ζυμώνοντας με το χέρι. 

Όταν απορροφηθεί το αλεύρι, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας λίγο λίγο το βούτυρο, μέχρι να πάρει το μισή ποσότητα. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, τη βάζουμε στη λεκάνη, κόβουμε τη ζύμη σχηματίζοντας σταυρό, σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 - 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την ξεφουσκώνουμε και την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, αφού πρώτα τον πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι, και την δουλεύουμε για 1 - 2 λεπτά.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Νο32, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε 3 κορδόνια. Φτιάχνουμε μια χαλαρή κοτσίδα, την τυλίγουμε να γίνει στρογγυλή και την μεταφέρουμε στο ταψί.

Τοποθετούμε το αυγό στο κέντρο και σκεπάζουμε το ψωμί μας, με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πασχαλινό Ψωμί - Λαμπρόψωμο Αφράτο και Αρωματικό | από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Αφού φουσκώσει το ψωμί, το αλείφουμε, μ᾿ ένα πινέλο με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και με μια οδοντογλυφίδα του κάνουμε 2 τρύπες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 180 - 190°C, για 50'- 55' μέχρι να ψηθεί καλά.

Πασχαλινό Ψωμί - Λαμπρόψωμο Αφράτο και Αρωματικό | από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο, το αφήνουμε 10' να κρυώσει λίγο, το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Δείτε επίσης: Κουλούρες της Λαμπρής ή Λαμπριάτικες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια