Header Ads

Συκωταριά τηγανιτή

Συκωταριά τηγανιτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένας εξαιρετικός μεζές για μερακλήδες, που άρεσε υπερβολικά στον παππού μου. Αν τον φτιάξουμε, θα πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε καλό κρασί ή μπύρα. Ιδανικό πιάτο και για το Πάσχα, για όσους δεν προτιμούν την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Αρνίσια συκωταριά τηγανιτή

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    1 ολόκληρη συκωταριά αρνίσια από μικρό ζώο (φρέσκια ή κατεψυγμένη)
•    3 - 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ πράσινη και ½ πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ρίγανη
•    χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά τη συκωταριά.
Συκωταριά τηγανιτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά τηγανιτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα τη βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με τόσο νερό που να τη σκεπάζει και τη ζεματάμε για 10',  από την ώρα που θα πάρει βράση, φροντίζοντας να την ξαφρίσουμε καλά (να αφαιρέσουμε όλους τους αφρούς που θα βγάλει στην επιφάνεια).
Συκωταριά τηγανιτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά τηγανιτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, βγάζουμε τη συκωταριά σ' ένα μεγάλο μπωλ, την πλένουμε με άφθονο νερό, αφαιρούμε τα πολλά λίπη, την ψιλοκόβουμε και τη βάζουμε σ' ένα τρυπητό να στραγγίσει.
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ή σε τηγάνι χύτρας, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη συκωταριά, για 4' - 5'.
Έπειτα προσθέτουμε τα σκόρδα και τις πιπεριές, συνεχίζοντας το σωτάρισμα για άλλα 10΄ περίπου, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του.
Συκωταριά τηγανιτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συκωταριά τηγανιτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, και τόσο ζεστό νερό που να την σκεπάζει.
Μαγειρεύουμε τη συκωταριά χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο, για 30' - 40' περίπου, ανάλογα την ηλικία και το βάρος του ζώου, καθώς και το μέγεθος των κομματιών, που έχουμε κόψει τη συκωταριά. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό προσθέτουμε).
Όταν βράσει η συκωταριά και μείνει με το λάδι της, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την αφήνουμε στη φωτιά για 2' ακόμα, να πάρει χρώμα.

-- Αν χρησιμοποιήσουμε το τηγάνι χύτρας, θα προσθέσουμε λιγότερο νερό και θα βράσουμε τη συκωταριά για 5' - 10' περίπου.

Δείτε επίσης: Μαγειρίτσα Ρουμελιώτικη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια