Η πάστα ελιάς (πέστο ελιάς ή πατέ ελιάς) είναι ένα γευστικότατο ορεκτικό, που φτιάχνεται από μαύρες, κυρίως ελιές, διατηρημένες σε ελαιόλαδο, αλάτι ή ξύδι και λίγα ακόμα υλικά.
Με ή χωρίς κάππαρη και αντζούγιες, γίνεται πανεύκολα και σερβίρεται σαν ορεκτικό επάνω σε καψαλισμένο ψωμί ή κράκερ, συνοδεύοντας σφιχτά αυγά, ψητά κρέατα ή ψάρια, σαν γέμιση για πουλερικά, φιλέτα ή ψωμιά, αλλά και πάνω σε σαλάτες πατάτες ή λαχανικά.
Υλικά
• 250 γραμ. ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
• 2 - 4 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο
• 1 - 2 κουτ. γλυκού κάππαρη ξεπλυμένη
• 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• χυμό από ½ λεμόνι
• φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή 1 κόκκινη πιπερίτσα
Εκτέλεση
Με ή χωρίς κάππαρη και αντζούγιες, γίνεται πανεύκολα και σερβίρεται σαν ορεκτικό επάνω σε καψαλισμένο ψωμί ή κράκερ, συνοδεύοντας σφιχτά αυγά, ψητά κρέατα ή ψάρια, σαν γέμιση για πουλερικά, φιλέτα ή ψωμιά, αλλά και πάνω σε σαλάτες πατάτες ή λαχανικά.
Πάτε ελιάς με ή χωρίς αντζούγιες
Υλικά
• 250 γραμ. ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
• 2 - 4 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο
• 1 - 2 κουτ. γλυκού κάππαρη ξεπλυμένη
• 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• χυμό από ½ λεμόνι
• φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή 1 κόκκινη πιπερίτσα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε στο μούλτι ή σε γουδί. | |
Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το πιπέρι ή την πιπερίτσα, την κάππαρη, τις αντζούγιες και τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν. | |
Μεταφέρουμε την πάστα ελιάς σε καθαρό βάζο, καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε και τη φυλάμε στο ψυγείο για περίπου 2 βδομάδες, αν βάλουμε αντζούγιες, ή πολύ περισσότερο αν δεν βάλουμε. -- Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μια πιο απλή εκδοχή πάστας, χωρίς κάππαρη ή αντζούγιες. -- Εναλλακτικά και ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε αντί για αντζούγια, να χρησιμοποιήσουμε σαρδέλες φιλέτο, που δίνουν στην πάστα μας μιαν άλλη γεύση. Δείτε επίσης: Τυροκαυτερή ή χτυπητή |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.