Header Ads

Πάστα (άλειμμα) ελιάς

Πάστα (άλειμμα) ελιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η πάστα ελιάς (πέστο ελιάς ή πατέ ελιάς) είναι ένα γευστικότατο ορεκτικό, που φτιάχνεται από μαύρες, κυρίως ελιές, διατηρημένες σε ελαιόλαδο, αλάτι ή ξύδι και λίγα ακόμα υλικά.
Με ή χωρίς κάππαρη και αντζούγιες, γίνεται πανεύκολα και σερβίρεται σαν ορεκτικό επάνω σε καψαλισμένο ψωμί ή κράκερ, συνοδεύοντας σφιχτά αυγά, ψητά κρέατα ή ψάρια, σαν γέμιση για πουλερικά, φιλέτα ή ψωμιά, αλλά και πάνω σε σαλάτες πατάτες ή λαχανικά.

Πάτε ελιάς με ή χωρίς αντζούγιες


Υλικά

•   250 γραμ. ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
•   2 - 4 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο
•   1 - 2 κουτ. γλυκού κάππαρη ξεπλυμένη
•   1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
•   ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   χυμό από ½ λεμόνι
•   φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη
•   φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή 1 κόκκινη πιπερίτσα

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε στο μούλτι ή σε γουδί.
Πάστα (άλειμμα) ελιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πάστα (άλειμμα) ελιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το πιπέρι ή την πιπερίτσα, την κάππαρη, τις αντζούγιες και τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν.
Πάστα (άλειμμα) ελιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πάστα (άλειμμα) ελιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε την πάστα ελιάς σε καθαρό βάζο, καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε και τη φυλάμε στο ψυγείο για περίπου 2 βδομάδες, αν βάλουμε αντζούγιες, ή πολύ περισσότερο αν δεν βάλουμε.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μια πιο απλή εκδοχή πάστας, χωρίς κάππαρη ή αντζούγιες.

-- Εναλλακτικά και ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε αντί για αντζούγια, να χρησιμοποιήσουμε σαρδέλες φιλέτο, που δίνουν στην πάστα μας μιαν άλλη γεύση.

Δείτε επίσης: Τυροκαυτερή ή χτυπητή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια