Header Ads

Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ

Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα παλιότερα χρόνια, αυτός ο μεζές ήταν συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα, (με το έθιμο της γουρνοχαράς), και ανάλογα με το αν τον μαγείρευαν με αλκοόλ ή όχι, τον έλεγαν μπεκρή μεζέ ή χοιρινή τηγανιά.
Με ή χωρίς ντομάτα, με κρεμμύδι, πράσο ή τυρί, είναι νοστιμότατος μεζές.

Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ


Υλικά

•    1 - 1,5 κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 πιπεριές κέρατο και 1 πράσινη σε λωρίδες
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
•    ½ κρασοπότηρο τσίπουρο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    κύμινο - μπαχάρι - ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε κομμάτια.
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια πλασωτέ (ρηχή και πλατιά με χοντρό πάτο) κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για ακόμη 2' περίπου.
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε το κρασί, το τσίπουρο, το κύμινο, το μπαχάρι, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, μέχρι να το σκεπάζει.
Σκεπάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι) και να μείνει με το λάδι του. Εάν χρειαστεί κι άλλο νερό, συμπληρώνουμε.
Ένα δυο λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.

Το σερβίρουμε σκέτο ή με πατάτες τηγανιτές.

Δείτε επίσης: Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΩΣΑ ΕΧΩ ΦΙΑΞΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΜΠΕΝΟ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΗΣΚΟ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά υπεροχή ή συνταγή σου!!! Το έφτιαξα κ άρεσε σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τι κομμάτι χοιρινού επέλεξες γι' αυτή τη συνταγή; Και επίσης, μπορώ να το κάνω ανάμεικτο χοιρινό κοτόπουλο ή δεν ταιριάζει η γεύση για κοτόπουλο-θέλει άλλο χρόνο κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαλέγουμε μαλακό κρέας, χωρίς κόκκαλα, σπάλα ή σβέρκο, συνήθως. Εγώ αποφεύγω να ανακατέψω τα κρέατα, δεν μας αρέσουν έτσι. Πάντως το κοτόπουλο θέλει λιγότερο χρόνο από το χοιρινό.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Γιώτα μου, αν βάλουμε κοτόπουλο βάζουμε την ίδια ποσότητα και τα ίδια υλικά? Αν θελήσουμε να παραλείψουμε το αλκοόλ και τα δύο είδη, μπορούμε να βάλουμε τις ποσότητές τους αντίστοιχα σε χυμό λεμονιού? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου γεια σου. Μπορούμε να κάνουμε και με κοτόπουλο τηγανιά, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά. Όσο για το αλκοόλ (δεν το καταλαβαίνεις στην γεύση αφού εξατμίζεται), αν θέλεις μπορείς να το παραλείψεις. Δεν χρειάζεται να το αντικαταστήσεις, αφού το κοτόπουλο θέλει λιγότερο βράσιμο.

      Διαγραφή
  5. Πρόσθεσα στο τέλος και κυβάκια από σκληρό τυρί Δανίας που λιώσανε στο λάδι και έγινε καταπληκτικ΄πο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κρέας δεν το πλένουμε ποτέ, σκληραίνει, το ταμπονάρομαι σε χαρτί κουζίνας και το μαγειρεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.