Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια
Από τα πιο κλασικά και νόστιμα πιάτα, που τα πιο παλιά χρόνια, οι νοικοκυρές συνήθως το έφτιαχναν για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Με μπόλικο σκόρδο, κρεμμύδι και κρασάκι, γίνεται μια καταπληκτική σαλτσούλα, που σίγουρα θα χρειαστεί φρέσκο ψωμί για να την ευχαριστηθείτε.


Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια

Υλικά

•    1½ κιλό χοιρινό κρέας
•    1 κιλό κρεμμύδια σε χοντροκομμένες φέτες
•    8 - 9 σκελίδες (τσουκνιά) σκόρδο χοντροκομμένες
•    1 νεροπότηρο λευκό κρασί
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και το κρέας.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ), σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν διάφανα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια
Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σ᾿ ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρέας.
Όταν ροδίσει το κρέας γύρω - γύρω και θωρακιστεί, ρίχνουμε πάλι τα κρεμμύδια και σβήνουμε με το κρασί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια
Αφού εξατμιστεί το κρασί (περίπου σε 5'), ρίχνουμε τόσο νερό μέχρι να το σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50' περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα του.
Περίπου 5' πριν το σβήσουμε, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τη ρίγανη.


Συνοδεύεται με τηγανιτές πατατούλες ή ένα ωραίο ριζότο.

-- Η διάρκεια του βρασίματος εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το κρέας που έχουμε και δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε κατά διαστήματα, μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.