Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια

Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Από τα πιο κλασικά και νόστιμα πιάτα, που τα πιο παλιά χρόνια οι νοικοκυρές, το έφτιαχναν συνήθως για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Με μπόλικο σκόρδο, κρεμμύδι και κρασάκι, γίνεται μια καταπληκτική σαλτσούλα, που σίγουρα θα χρειαστεί φρέσκο ψωμί για να την ευχαριστηθείτε.


Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια

Υλικά

•    1½ κιλό χοιρινό κρέας
•    1 κιλό κρεμμύδια σε χοντροκομμένες φέτες
•    8 - 9 σκελίδες (τσουκνιά) σκόρδο χοντροκομμένες
•    1 νεροπότηρο λευκό κρασί
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και το κρέας.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ), σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν διάφανα.
Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σ᾿ ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρέας, αφού το στεγνώσουμε καλά, με χαρτί κουζίνας.
Όταν ροδίσει το κρέας γύρω - γύρω και θωρακιστεί, ρίχνουμε πάλι τα κρεμμύδια και σβήνουμε με το κρασί.
Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρασάτο χοιρινό με κρεμμύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού εξατμιστεί το κρασί (σε 5' περίπου), ρίχνουμε τόσο νερό που να το σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50' περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα του.
Περίπου 5' πριν το σβήσουμε, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τη ρίγανη.


Συνοδεύεται με τηγανιτές πατατούλες ή ένα ωραίο ριζότο.

-- Η διάρκεια του βρασίματος εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το κρέας.

-- Δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε κατά διαστήματα, μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό. 


1 σχόλιο:

  1. Θυμαμαι ότι η μαμα μου εβαζε θυμαρι αντι για ριγανη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.