Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ

Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα παλιότερα χρόνια, αυτός ο μεζές ήταν συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα, (με το έθιμο της γουρνοχαράς), και ανάλογα με το αν τον μαγείρευαν με αλκοόλ ή όχι, τον έλεγαν μπεκρή μεζέ ή τηγανιά.
Με ή χωρίς ντομάτα, κρεμμύδι, πράσο, ή τυρί, είναι νοστιμότατος μεζές.


Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ


Υλικά

•    1 - 1,5 κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 πιπεριές κέρατο και 1 πράσινη σε λωρίδες
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
•    ½ κρασοπότηρο τσίπουρο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    κύμινο - μπαχάρι - ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε κομμάτια.
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα βαθύ τηγάνι, ή σε μια πλασωτέ κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για ακόμη 2' περίπου.
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινή τηγανιά ή Μπεκρή μεζέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε το κρασί, το τσίπουρο, το κύμινο, το μπαχάρι, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, μέχρι να το σκεπάζει.
Σκεπάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι) και να μείνει με το λάδι του. Εάν χρειαστεί νερό, συμπληρώνουμε.
Ένα δυο λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.

Το σερβίρουμε σκέτο, ή με πατάτες τηγανιτές.


7 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΩΣΑ ΕΧΩ ΦΙΑΞΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΜΠΕΝΟ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΗΣΚΟ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά υπεροχή ή συνταγή σου!!! Το έφτιαξα κ άρεσε σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τι κομμάτι χοιρινού επέλεξες γι' αυτή τη συνταγή; Και επίσης, μπορώ να το κάνω ανάμεικτο χοιρινό κοτόπουλο ή δεν ταιριάζει η γεύση για κοτόπουλο-θέλει άλλο χρόνο κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαλέγουμε μαλακό κρέας, χωρίς κόκκαλα, σπάλα ή σβέρκο, συνήθως. Εγώ αποφεύγω να ανακατέψω τα κρέατα, δεν μας αρέσουν έτσι. Πάντως το κοτόπουλο θέλει λιγότερο χρόνο από το χοιρινό.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.