Header Ads

Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ

Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το μοσχαράκι με μαρούλια, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο, είναι ένα από εκείνα τα φαγάκια, που άμα τα δοκιμάσεις, είναι δύσκολο να τα ξεχάσεις.
Τρώγεται αυγοκοφτό, με ολόπηχτο αυγολέμονο, αλλά είναι εξίσου απολαυστικό και σκέτο.
Δοκιμάστε το, αξίζει!

Μοσχαράκι με μαρούλια και φρέσκα κρεμμυδάκια φρικασέ

Υλικά

•    1200 - 1500 γραμ. μοσχάρι
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    8 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
•    3 μεγάλα μαρούλια χοντροκομμένα
•    1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για τη σάλτσα αυγολέμονο

•    3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
•    2 λεμόνια (τον χυμό τους)
•    ⅔ φλυτζ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό
•    1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας.
Όταν το κρέας σωταριστεί απ᾿ τη μια μεριά, το γυρίζουμε από την άλλη και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ ακόμη, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε τόσο νερό που να το σκεπάζει, συν δύο δάχτυλα ακόμη.
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 70΄- 80΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας)  μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Για οικονομία χρόνου μπορούμε να το βράσουμε στη χύτρα, με λιγότερο νερό, για 40' - 50' περίπου.
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, παίρνουμε πρώτα τα μαρούλια, τα κρατάμε πολλά μαζί και τα χοντροκόβουμε.
Συνεχίζουμε κόβοντας τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο.
Όταν μαλακώσει το μοσχαράκι, ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, αλατοπιπερώνουμε, κι όταν "πέσουν" λίγο (μειωθεί ο όγκος τους), τ᾿ ανακατεύουμε και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τ᾿ αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20' -  25' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι. (Αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά).
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν το φαγητό μας γίνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο λιγότερο, βγάζουμε ⅔ της κούπας ζουμί από την κατσαρόλα, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια.
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκκους έναν - έναν, κι όταν απορροφηθούν οι κρόκκοι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει απ᾿ το φαγητό.
Προσέχουμε, (επειδή είναι καυτός), να τον ρίξουμε λίγο - λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην ψήσουμε τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο.
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό.
Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί και να πάει παντού η σάλτσα.
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας, για 15'' δευτερόλεπτα (να ψηθεί λίγο το αυγό) και αμέσως μετά αποσύρουμε το φαγητό και το σερβίρουμε.

Δείτε επίσης: Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Θα το κάνω σήμερα,αλλά θα προσθέσω κ λίγο αρακά! Το έκανε ο άντρας μου μια φορά κ εκτός που ξετρελαθήκαμε,σα να μειώνει λίγο κ την πίκρα του μαρουλιού...Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο φαΐ. Ο άντρας μου είναι Ελβετός αλλά λατρεύει την Ελλινικη κουζίνα. Το μοσχαρι φρικασε είναι από τα αγαπημένα του και η συνταγή απίθανη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.