Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο
Ένα κατ᾿ εξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό, ιδανικό για το Κυριακάτικο, αλλά και το γιορτινό τραπέζι σας.
Το αρνάκι με τα ψιλικά, είναι συνδυασμός, που η γεύση του θα σας αφήσει άφωνους!






Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο

Υλικά

•    1200 γρ. αρνάκι ή κατσικάκι
•    1 κιλό χόρτα ψιλικά (καυκαλίδες, σέσκλα, μυρώνια, παπαρούνες), καθαρισμένα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 κρεμμυδάκια χλωρά, σε ροδέλες
•    1 πράσο, σε ροδέλες
•    ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   Για τη σάλτσα αυγολέμονο

•    3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
•    2 λεμόνια (τον χυμό τους)
•    ⅔ - 1 φλ. τσαγιού ζωμό, από το φαγητό
•    1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψιλικά μας, (τα σέσκλα, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, τις παπαρούνες), τα πλένουμε πολύ καλά και τα χοντροκόβουμε.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας.

Όταν το κρέας σοταριστεί απ᾿ τη μια μεριά, προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ ακόμη, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό.
(Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50΄- 60΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας)  μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο
Έπειτα προσθέτουμε τα σέσκλα, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, τις παπαρούνες, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό και τα πράσα.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά, χωρίς να λιώσουν και να μείνουν με ελάχιστο ζουμάκι.
Χαμηλώνουμε την κουζίνα στο λιγότερο, (για να διατηρηθεί το φαγητό μας ζεστό).
Μ᾿ ένα κουτάλι, βγάζουμε  ⅔ - 1 κούπα ζουμί, από το φαγητό μας, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.


Το αυγολέμονο: Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια.
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι φρικασέ με ψιλικά αυγολέμονο
Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκκους έναν - έναν, κι όταν απορροφηθούν οι κρόκκοι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει απ᾿ το φαγητό.
Προσέχουμε, (επειδή είναι καυτός), να τον ρίξουμε λίγο - λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην ψήσουμε τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο.

Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό.
Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί και να πάει παντού η σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως για να μην κρυώσει, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους