Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)
Το πρασοσέλινο, όπως το ᾿λεγε η γιαγιά μου, είναι ένα από τα πολύ νόστιμα φαγάκια, που μπορούμε να μαγειρέψουμε με αρνί η κατσίκι.
Ανάλογα με τα γούστα μας και πόσο έντονη γεύση θέλουμε, μπορούμε να ζεματίσουμε τα λαχανικά ή να τα μαγειρέψουμε όπως είναι.


Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)

 Υλικά

•    1,5 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι
•    1 κιλό πράσα (ακαθάριστα)
•    2 σελινόριζες μαζί με τα σέλινά τους (700 γραμ. περίπου) ή 2 ματσά-

κια σέλινο
•    2 κρεμμυδάκια χλωρά, σε ροδέλες
•    2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
•    1 νεροπότηρο κρασί
•    ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας, τα πλένουμε πολύ καλά και τα χοντροκόβουμε.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)
Ρίχνουμε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
Όταν το κρέας σοταριστεί απ᾿ τη μια μεριά, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ ακόμη, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό. (Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50΄- 60΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας)  μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε).

Αν το βάλουμε σε χύτρα, βράζουμε για 10' - 15'.
Έπειτα προσθέτουμε τα πράσα, τα σέλινα και τα κρεμμυδάκια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Αρνάκι με πράσα και σέλινο (πρασοσέλινο)

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 20΄ - 25' περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά, χωρίς να λιώσουν και να μείνουν με ελάχιστο ζουμάκι.
Λίγο πριν σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί και να πάει παντού το λεμόνι.

Σερβίρουμε αμέσως για να μην κρυώσει, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

-- Αποφεύγουμε το ανακάτεμα, για να μην μας λιώσουν τα λαχανικά και απλά κουνάμε την κατσαρόλα κάπου - κάπου, για να μην μας κολλήσει.

-- Αν δεν μας αρέσουν οι σελινόριζες, μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με δυο πατατούλες χοντροκομμένες.

--Αν δεν μας αρέσει η έντονη γεύση του σέλινου και του πράσου, μπορούμε πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα να τα ζεματίσουμε, βουτώντας τα σε νερό που βράζει για 1' και έπειτα να τα σουρώσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.