Header Ads

Τιραμισού κλασικό

Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το τιραμισού, είναι ίσως το δημοφιλέστερο και πιο γνωστό, ιταλικό γλυκό.
Όπως λέει η φίλη και παλιά συμμαθήτριά μου η Μαρκέλλα, που μου έδωσε τη συνταγή, (η μαμά της είναι από τη Ρώμη), το τιραμισού γίνεται με πολλούς τρόπους.
Μπορούμε να το φτιάξουμε με μπισκότα ή με παντεσπάνι, (οι ιταλοί το λένε «zuppa inglese»), καθώς και με άλλα τυριά.
Αν χρησιμοποιήσουμε και κρέμα γάλακτος, τότε έχουμε ένα τιραμισού «σεμιφρέντο», που σημαίνει κρύο γλυκό, αλλά όχι παγωμένο.

Τιραμισού, με την κλασική ιταλική συνταγή


Υλικά

•   500 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
•   5 κρόκους βιολογικών αυγών
•   4 ασπράδια βιολογικών αυγών
•   150 γραμ. ζάχαρη άχνη
•   1 πρέζα αλάτι
•   300 γραμ. μπισκότα σαβαγιάρ (περίπου)
•   5 κουτ. σούπας κρασί μαρσάλα ή 100 γραμ. λικέρ εσπρέσσο
•   250 γραμ. γάλα φρέσκο
•   1 μεγάλο φλυτζάνι δυνατό εσπρέσσο (έτοιμο καφέ, όχι σκόνη)
•   2½ κουτ. σούπας ζάχαρη για το γάλα
•   κακάο και κουβερτούρα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό προς το ζεστό και ρίχνουμε στον έτοιμο καφέ τη ζάχαρη να διαλυθεί.
Έπειτα προσθέτουμε τον καφέ και το κρασί ή το λικέρ στο γάλα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 7'- 8' μέχρι ν' ασπρίσουν, (για να μην μυρίζουν) και έπειτα προσθέτουμε το τυρί να ενσωματωθεί.
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι, ενώνουμε με απαλές κινήσεις τα δύο μείγματα.
Βουτάμε τα μπισκότα στον καφέ με το γάλα και τα βγάζουμε αμέσως, (γιατί αλλιώς θα μας λιώσουν). Δεν πρέπει να τα μουλιάσουμε, απλά να βραχούν πάνω - κάτω.
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να καλύψουμε τον πάτο ενός πυρέξ, έπειτα τα σκεπάζουμε με τη μισή κρέμα μασκαρπόνε και μετά πασπαλίζουμε με κοσκινισμένο κακάο και τριμμένη κουβερτούρα. 
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τιραμισού κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στρώνουμε μια δεύτερη σειρά σαβαγιάρ, περασμένα από τον καφέ με το γάλα, τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 - 4 ώρες, να σφίξει και να «δέσει».

Όταν το βγάλουμε να το σερβίρουμε, κι όχι πιο πριν γιατί θα νοτίσει και θα μας χαλάσει η εμφάνιση, πασπαλίζουμε με μπόλικο κοσκινισμένο κακάο, μέχρι η επιφάνεια να σκεπαστεί τελείως. (Πολύ περισσότερο κακάο από αυτό που έβαλα εγώ και βλέπεται στις φωτογραφίες, επειδή δεν αρέσει στην κόρη μου).

Τέλος πασπαλίζουμε με φλούδες κουβερτούρας, (την τρίβουμε με τον τρίφτη τυριών) πάνω από το κακάο.

-- Αντί για πυρέξ, μπορούμε να το φτιάξουμε σ' ένα μπολ, ή σε κολωνάτα ποτήρια.

-- Επειδή τα αυγά δεν παστεριώνονται, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, και θα πρέπει να χρησιμοποιούμε φρέσκ
α βιολογικά αυγά, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της σαλμονέλας.

Δείτε επίσης: Μπισκοτογλυκό με κρέμα και καραμέλα γάλακτος

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. τελεια γευση ετσι το φτιαχνω και εγω . καλη χρονια.θαλεια κεφαλονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.