Header Ads

Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι

Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένας πολύ νόστιμος μεζές, κληρονομιά από τις γιαγιάδες μας, που υπήρχε πάντα στο τραπέζι μας, ειδικά στις περιόδους των νηστειών.
Είναι πάρα πολύ γευστικοί και θρεπτικοί, ενώ παράλληλα φτιάχνονται πολύ εύκολα και αρκετά γρήγορα.
Στα περισσότερα παιδιά αρέσουν πολύ, γιατί δεν θυμίζουν καθόλου τα όσπρια!

Ρεβιθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι


Υλικά

•    ½ κιλό ρεβύθια αποφλοιωμένα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•    ½ καρότο τριμμένο
•    1 ντομάτα στειμμένη και ψιλοκομμένη
•    2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

   Για τη σάλτσα

•    100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (2 κουτ. σούπας γεμάτες)
•    200 γραμ. ταχίνι (απλό ή ολικής)
•    4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
•    150 γραμ. νερό
•    5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    3 - 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
•    μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•    ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
•    ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
•    1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι

Εκτέλεση

Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Από βραδύς, βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό να φουσκώσουν (τουλάχιστον για 12 ώρες).
Την επομένη μέρα, τα σουρώνουμε καλά και τα πολτοποιούμε λίγα - λίγα στο μούλτι.
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε με το χέρι τα υπόλοιπα λαχανικά, τα προσθέτουμε στα ρεβύθια, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το μείγμα να σταθεί, να σφίξει και να δέσει για 2 - 3 ώρες στο ψυγείο.
Έπειτα, βρέχοντας συνέχεια τα χέρια μας, πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια, στο μέγεθος καρυδιού, στρογγυλά ή πλακέ και τα αλευρώνουμε.
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τινάζουμε το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά γύρω - γύρω.
Όταν τηγανιστούν, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να φύγει το παραπανίσιο λάδι.
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα με ταχίνι και γιαούρτι .
Βάζουμε το σκόρδο λιωμένο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι, τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αραιή κρέμα και τη βάζουμε για 1 τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο.
Συνοδεύουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μας με τη σάλτσα από ταχίνι και γιαούρτι.

-- Η παραδοσιακή συνταγή λέει, ότι δεν πρέπει να βράσουμε τα ρεβύθια, αλλά να τα αφήσουμε στο νερό να φουσκώσουν, για να γίνουν οι κεφτέδες μας πιο τραγανοί.
Αν αποφασίσουμε να τα βράσουμε,
οι ρεβυθοκεφτέδες μας θα γίνουν πιο μαλακοί, αλλά θα τραβήξουν και πολύ λάδι, οπότε το φαγητό μας θα είναι πιο βαρύ.

-- Αν δεν έχουμε αποφλοιωμένα ρεβίθια, για να τα αποφλοιώσουμε (ξεφλουδίσουμε), μετά το μούλιασμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μαζί με μια κουταλιά αλάτι χοντρό, σε μια πετσέτα. Τα κλείνουμε μέσα στην πετσέτα και τα τρίβουμε με δύναμη, πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σ᾿ ένα τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε καλά.


Δείτε επίσης: Πατατοκεφτέδες

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή! Μπορώ να τους ψήσω στον φούρνο? Αν ναι, στον αέρα η στις αντιστάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου δεν ξέρω να σου πω γιατί δεν τα έχω φτιάξει έτσι. Υποθέτω πως γίνονται, αλλά όχι στον αέρα γιατί θα σκληρύνουν. Αν τα φτιάξεις στο φούρνο και θέλεις, πες μου πώς έγιναν.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.