Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Ένας πολύ νόστιμος μεζές, κληρονομιά από τις γιαγιάδες μας, που υπήρχε πάντα στο τραπέζι μας, στις περιόδους των νηστειών.
Εύκολο να τους φτιάξουμε, αρκετά γρήγοροι και πάρα πολύ γευστικοί και θρεπτικοί.

Στα περισσότερα παιδιά αρέσουν πολύ, γιατί δεν θυμίζουν όσπρια!


Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι

Υλικά

•    ½ κιλό ρεβίθια αποφλοιωμένα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•    ½ καρότο τριμμένο
•    1 ντομάτα στιμμένη και ψιλοκομμένη
•    2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

   Για τη σάλτσα


•      100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2 κουτ. σούπας γεμάτες)
•      200 γρ. ταχίνι (απλό ή ολικής)
•      4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
•      150 γρ. νερό
•      5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•      3 - 4 σκελίδες σκόρδο λυωμένες
•      μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•      ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
•      ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
•      1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι

 
Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Από βραδύς, βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν (τουλάχιστον για 12 ώρες).
Την επομένη, σουρώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα - λίγα στο μούλτι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε με το χέρι τα υπόλοιπα λαχανικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια, ρίχνουμε, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Βάζουμε το μείγμα να σταθεί και να δέσει για 2 - 3 ώρες στο ψυγείο.
Έπειτα, βρέχοντας συνέχεια τα χέρια μας, πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια, στο μέγεθος καρυδιού, στρογγυλά ή πλακέ και τα αλευρώνουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Τινάζουμε το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά γύρω - γύρω.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να φύγει το παραπανίσιο λάδι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ρεβυθοκεφτέδες με σος από ταχίνι και γιαούρτι
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα (αναλυτικά εδώ).
Βάζουμε το σκόρδο λιωμένο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αραιή κρέμα.

Τη βάζουμε για 1 τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο.

Τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα από ταχίνι και γιαούρτι.

-- Η παραδοσιακή συνταγή λέει, ότι δεν πρέπει να βράσουμε τα ρεβύθια, αλλά να τα αφήσουμε στο νερό να φουσκώσουν, για να γίνουν οι κεφτέδες μας πιο τραγανοί.
Αν αποφασίσουμε να τα βράσουμε, θα γίνουν πιο μαλακοί οι ρεβυθοκεφτέδες μας, αλλά θα τραβήξουν και πολύ λάδι, οπότε το φαγητό μας θα είναι πιο βαρύ.


-- Αν δεν έχουμε αποφλοιωμένα ρεβύθια, για να τα αποφλοιώσουμε (ξεφλουδίσουμε), μετά το μούλιασμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μαζί με μια κουταλιά αλάτι χοντρό, σε μια πετσέτα. Τα κλείνουμε μέσα στην πετσέτα και τα τρίβουμε με δύναμη, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ή σ᾿ ένα τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε καλά.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.