Η παραδοσιακή συνταγή για ντολμάδες, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, που είχαν έρθει απ᾿ την Πόλη. Στην κανονική συνταγή, πάνε κουκουνάρια και σταφίδες, αλλά επειδή σ᾿ εμάς δεν αρέσουν, τις αφαιρέσαμε.
Ένα καταπληκτικό φαγητό, νηστίσιμο ή με κιμά και αυγολέμονο, που θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας.
Υλικά
• 60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
• 2½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά σε ροδέλες
• 1 ματσάκι άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 5 - 6 φύλλα δυόσμο
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ένα καταπληκτικό φαγητό, νηστίσιμο ή με κιμά και αυγολέμονο, που θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Υλικά
• 60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
• 2½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά σε ροδέλες
• 1 ματσάκι άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 5 - 6 φύλλα δυόσμο
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2' - 3' σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα τρυπητό και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια απ᾿ τα φύλλα μας. |
|
Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, για 3' - 4', μέχρι να γυαλίσουν. |
|
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ανακατεύουμε για 1' - 2' να λαδωθεί καλά, ρίχνουμε 2 κούπες νερό, κι ανακατεύουμε. Το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4' - 5', το αποσύρουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, και το καπάκι της κατσαρόλας. Το αφήνουμε να σταθεί, τουλάχιστον 10'. Στη συνέχεια, αδειάζουμε την κατσαρόλα με το ρύζι, στο μπολ με τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. |
|
Παίρνουμε ένα - ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά. | |
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα
φύλλα), τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά. Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους. |
|
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, προσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά, ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο
βράσιμο) και τους μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 45' ως 60'. Δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει, κι αν τα φύλλα είναι μαλακά και όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά. |
|
Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στη κατσαρόλα και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους, σκέτους ή με μια σάλτσα γιαουρτιού ή και τζατζίκι. -- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 4 - 5 κουταλιές της σούπας σταφίδα και 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι. Τα σοτάρουμε στην αρχή, μαζί με τα κρεμμύδια. Τεμάχια: 55 - 60 |
44 Σχόλια
φαίνονται πολύ νόστημα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή, απο εδώ και πέρα θα χρησιμοποιώ αυτήν μονο 1 αλλαγή εχω κάνει. Το λάδι το έχω μειώσει σε 1 ποτήρι απο 1.5.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν τα φύλλα σκίζονται πολύ εύκολα στο τύλιγμα τι κάνουμε τότε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα διπλώνουμε όσο απαλότερα μπορούμε και την επόμενη φορά δεν αγοράζουμε την ίδια μάρκα.
Διαγραφήδεν τα ζεματαμε τοσο πολυ πριν τα τυλιξουμε
ΔιαγραφήΗ γιαγιά μου θυμάμαι αν της είχαν πολυξεματιστεί τα φύλλα ή ήταν κάποια σπασμένα έβαζε δύο μαζί και τύλιγε το ντολμαδάκι.
ΔιαγραφήΜπορείς να χρησιμοποίησης και δυο φύλλα μαζί αν σου σκίζονται... μαλακο τύλιγμα εγώ δεν θα το πρότυνα ... θέλουν σφίξιμο την ώρα που τα τυλίγεις να μην σου ανοίξουν αλλιώς ...
Διαγραφήκαλησπέρα! ευχαριστούμε για τη συνταγή. Τα ντολμαδάκια μου βγήκαν όμως πάρα πολλά πάντως κ για δύο άτομα δύσκολο να καταναλωθούν εγκαίρως. Τι να κάνω για να μην τα πετάξω; Έχουν περάσει ήδη 8 μέρες από τότε που τα έφτιαξα. Πόσο ακόμα μπορούν να διατηρηθούν και πως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεοδοσία μου γεια σου. Ναι, είναι όντως πολλά για δύο άτομα, βγαίνουν 55 - 60 κομμάτια, όπως γράφω και στη συνταγή.
ΔιαγραφήΔυστυχώς μετά από 8 μέρες που μου γράφεις, δεν γίνεται τίποτα. Καλό είναι να τα πετάξεις και την επόμενη φορά φτιάξε τη μισή δόση.
Τα μισά , μπορουν μόλις κρυώσουν, να μπουν στην κατάψυξη. μολις βγουν και ξεπαγώσουν θα ειναι σαν φτιαχτηκαν την ίδια μέρα.
ΔιαγραφήΔΙΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΟΡΘΙΑ ΓΥΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΒΑΛΤΕ ΟΡΘΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΕΤΣΙ ΠΕΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΣΗ ΒΡΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΝΕΡΟ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΒΑΛΤΕ ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΠΙΑΤΕΛΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΩΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΕΚΟΝΤΕ ΟΡΘΙΑ ΘΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΤΕ ΝΤΟΛΜΑΔΟΚΙΑ ΣΕ ΣΤΥΛ ΤΟΥΡΤΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα εφτιαξα ακομη ,αλλα επειδή η μητερα μου ηταν Σμυρνια και η πεθερα μου Πολιτσσα η συνταγή είναι ακριβως οπως η δικη μας. το μονο που η πεθερα μου εβαζε περισσοτερα κρεμμύδια,και σχεδόν τα εψηνε με το λαδι . Θελουν λιγο νερο και περισσοτερο λαδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήEίναι πεντανόστημα, τα έφτιαξα και όλοι ξετρελάθηκαν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικα! Επιτέλους την έγραψα και στο βιβλιαράκι μου να μην την χασω ποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια φαινονται.εγω ειχα φτιαξει πρωτη φορα με λαχανο αλλα μου ειχαν κολλησει στον πατο της κατσαρολας παρ'οτι εβαλα φυλλα κατω και αρκετα ζουμια.θα προσπαθησω αυτη τη συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφήkatapliktika ta eftajia simera
ΑπάντησηΔιαγραφήπού θα βρω αμπελόφυλλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν συσκευασμένα σε άλμη, σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
ΔιαγραφήΓιωτα Καλημέρα. Εγω τα βαζω ολα τα υλικα ωμα και τ αμπελοφυλλα γινονται νοστιμα.Πες μου ειναι σωστο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλιαν, αν εσένα σου αρέσουν όπως τα κάνεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΔιαγραφήΕχω ακομα μια ερωτηση.στην αποθηκευση τους γιατι πρεπει νατα ζεματισω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον γιατί συντηρούνται καλύτερα και δεύτερον γιατί ζεματισμένα είναι πιο μαλακά και τα διαχειριζόμαστε πιο εύκολα.
Διαγραφήεφτιαξα τα ντολμαδακια αλλα μαλλον δεν ειχα ζεματισει σωστα τα φυλλα και παρολο που τα εβρασα αρκετη ωρα ειναι ακομη σκληρα. Υπαρχει κανενα μυστικο για να μαλακωσουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από το να τα ζεματίσουμε περισσότερο, παίζει ρόλο πόσο τρυφερά είναι τα φύλλα μας.
ΔιαγραφήΤα έχω φτιάξει μια φορά και σήμερα θα τα φτιάξω δεύτερη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι έχει μπελά και σου τρώει πολύ χρόνο. Είναι πεντανοστιμα όμως. Σ ευχαριστώ για την συνταγή.
Αχ μπράβο! Κουράστηκα να δοκιμάζω συνταγές νέες και μοντέρνες και έψαχνα αυτή την απλή παραδοσιακή γεύση. Έκανα μισή δόση για την δοκιμή και μείναμε όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Τώρα μένει το Πάσχα να κάνω και όλόκληρη τη δόση και να ξετρελάνω όλη την οικογένεια! Ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά τα έχω κάνει άπειρες φορές και σήμερα ...ξετρελαίνουν κόσμο Εύγε!!!����
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΚυρία Γιωτα η συνταγη σας ηταν υπεροχη, την εκανα και η κορη μου ξετρελαθηκε!!! Θα την ξανακανω. Υπαρχει τροπος να φτιαξω σαρμαδακια και να τα διατηρησω σε βαζακια για αργοτερα που δεν θα βρισκω αμπελοφυλλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν. Όσο γι' αυτό που με ρωτάς, δεν θα σου το συνιστούσα. Είναι πολύ πιο εύκολο και απλό να αποθηκεύσεις αμπελόφυλα και όποτε θέλεις να τα φτιάχνεις φρέσκα σαρμαδάκια.
ΔιαγραφήΕξαιρετική!!!Πεντανόστιμα. ...χαλάλι ή κούραση. Σας ευχαριστούμε πολύ για την καθοδήγηση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
ΔιαγραφήΤελεια θα τα φτιαξω αυριο ..τρομαξα να βρω δυοσμο και ανιθο.ο θειος μου τα ετοιμαζει οταν εχει φρεσκα μυρωδικα και φυλλα και χωρις να τα βρασει τα καταψυχει.γινονται τελεια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχη συνταγη,η πιο παραδοσιακή και καλύτερη. Όντως θέλουν οπως ειπωθηκε παραπάνω περισσοτερο λαδι και λιγοτερο νερο στην κατσαρόλα. ΥΓ:Μα ποιοι ειναι αυτοι που 55-60 ντολμαδακια τους φαινονται πολλλα; Σα φρουτο τρωγονται. Εγώ κανω με δικα μου αμπελόφυλλά (απ'το αμπέλι μας) ζεματισμενα και μέσα σε άλμη, τουλάχιστον 120 για 3 άτομα και τα εξαφανίζουμε! Σα φρουτο τρωγονται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν αγοράσω κατεψυγμένα αμπελόφυλλα απ'το σούπερ πρέπει να τα ζεματισω η απλά τα πλένω καλά και αν τα ζεματαω πόση ώρα περίπου ευχαριστώ φαίνεται τέλεια συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κατεψυγμένα αμπελόφυλλα τα χρησιμοποιούμε όπως είναι, αφού το ζεμάτισμα το έχουμε κάνει πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη. Απλά τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν σκεπασμένα, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και είναι εντάξει.
ΔιαγραφήΑν τα φτιάξω με κιμά πόσο κιμά θα βάλω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπολόγισε περίπου μισό κιλό κιμά.
ΔιαγραφήΑπλα φανταστικο!!!! Γεύση σαν αγοραστα!!! Σιγουρα αξιζε τον κοπο η ολη διαδικασια. Μας πηρε 5 ωρες αλλα το καναμε με το πασο μας. Δεν βαλαμε απλα δυόσμο γιατι δεν ειχαμε, αλλα βγηκε πολυ ωραιο παρολα αυτα. Φανταζομαι την επομενη φορα θα απογιωθεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε θερμά για την τρομερή συνταγή σας!
Πάνος και Κατερίνα
Φίλοι μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
ΔιαγραφήΈκανα την συνταγή σας !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ρύζι έβραζε τέλεια , τα αμπελόφυλλα ήταν όσο μαλακα έπρεπε!
Αλλά μου άρπαξαν από κάτω παρόλο που τα ει Χα σε πολύ χαμηλή φωτιά και με πολλά υγρά!! Μπορείτε να μου πείτε τι μπορεί να έκανα λάθος?
Φίλη μου τα ντολμαδάκια κολλάνε αν δεν στρώσουμε φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας, η οποία εννοείται ότι θα είναι αντικολλητική.
ΔιαγραφήΠολυ σωστη αναλογια στα υλικα. Μπραβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.