Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Η παραδοσιακή συνταγή για ντολμάδες, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, που είχαν έρθει απ᾿ την Πόλη.
Στην κανονική συνταγή, πάνε κουκουνάρια και σταφίδες, αλλά επειδή σ᾿ εμάς δεν αρέσουν, τις αφαιρέσαμε.
Ένα καταπληκτικό φαγητό, νηστίσιμο ή με κιμά και αυγολέμονο, που θα σας
ανταμείψει για τον κόπο σας.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
            
Υλικά   
     
•    60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
•    2½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά σε ροδέλες
•    1 ματσάκι άνηθο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    5 - 6 φύλλα δυόσμο
•    1½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 λεμόνια (το χυμό τους)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2' - 3' σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό.
Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα τρυπητό και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια απ᾿ τα φύλλα μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, για 3' - 4', μέχρι να γυαλίσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ανακατεύουμε για 1' - 2' να λαδωθεί καλά, ρίχνουμε 2 κούπες νερό, κι ανακατεύουμε.
Το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4' - 5', το αποσύρουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, και το καπάκι της κατσαρόλας. Το αφήνουμε να σταθεί, τουλάχιστον 10'.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε την κατσαρόλα με το ρύζι, στο μπολ με τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Παίρνουμε ένα - ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά.
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτρερη και τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, προσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά, ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και τους μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 45' ως 60'.

Δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει, κι αν τα φύλλα είναι μαλακά και όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στη κατσαρόλα και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους, σκέτους ή με μια σάλτσα γιαουρτιού, ή και τζατζίκι.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 4 - 5 κουταλιές της σούπας σταφίδα και 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι.
Τα σοτάρουμε στην αρχή, μαζί με τα κρεμμύδια.


Τεμάχια: 55 - 60


33 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή, απο εδώ και πέρα θα χρησιμοποιώ αυτήν μονο 1 αλλαγή εχω κάνει. Το λάδι το έχω μειώσει σε 1 ποτήρι απο 1.5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν τα φύλλα σκίζονται πολύ εύκολα στο τύλιγμα τι κάνουμε τότε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα διπλώνουμε όσο απαλότερα μπορούμε και την επόμενη φορά δεν αγοράζουμε την ίδια μάρκα.

      Διαγραφή
    2. δεν τα ζεματαμε τοσο πολυ πριν τα τυλιξουμε

      Διαγραφή
    3. Η γιαγιά μου θυμάμαι αν της είχαν πολυξεματιστεί τα φύλλα ή ήταν κάποια σπασμένα έβαζε δύο μαζί και τύλιγε το ντολμαδάκι.

      Διαγραφή
  3. καλησπέρα! ευχαριστούμε για τη συνταγή. Τα ντολμαδάκια μου βγήκαν όμως πάρα πολλά πάντως κ για δύο άτομα δύσκολο να καταναλωθούν εγκαίρως. Τι να κάνω για να μην τα πετάξω; Έχουν περάσει ήδη 8 μέρες από τότε που τα έφτιαξα. Πόσο ακόμα μπορούν να διατηρηθούν και πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεοδοσία μου γεια σου. Ναι, είναι όντως πολλά για δύο άτομα, βγαίνουν 55 - 60 κομμάτια, όπως γράφω και στη συνταγή.
      Δυστυχώς μετά από 8 μέρες που μου γράφεις, δεν γίνεται τίποτα. Καλό είναι να τα πετάξεις και την επόμενη φορά φτιάξε τη μισή δόση.

      Διαγραφή
    2. Τα μισά , μπορουν μόλις κρυώσουν, να μπουν στην κατάψυξη. μολις βγουν και ξεπαγώσουν θα ειναι σαν φτιαχτηκαν την ίδια μέρα.

      Διαγραφή
  4. ΔΙΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΟΡΘΙΑ ΓΥΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΒΑΛΤΕ ΟΡΘΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΕΤΣΙ ΠΕΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΣΗ ΒΡΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΝΕΡΟ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΒΑΛΤΕ ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΠΙΑΤΕΛΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΩΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΕΚΟΝΤΕ ΟΡΘΙΑ ΘΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΤΕ ΝΤΟΛΜΑΔΟΚΙΑ ΣΕ ΣΤΥΛ ΤΟΥΡΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν τα εφτιαξα ακομη ,αλλα επειδή η μητερα μου ηταν Σμυρνια και η πεθερα μου Πολιτσσα η συνταγή είναι ακριβως οπως η δικη μας. το μονο που η πεθερα μου εβαζε περισσοτερα κρεμμύδια,και σχεδόν τα εψηνε με το λαδι . Θελουν λιγο νερο και περισσοτερο λαδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eίναι πεντανόστημα, τα έφτιαξα και όλοι ξετρελάθηκαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικα! Επιτέλους την έγραψα και στο βιβλιαράκι μου να μην την χασω ποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραια φαινονται.εγω ειχα φτιαξει πρωτη φορα με λαχανο αλλα μου ειχαν κολλησει στον πατο της κατσαρολας παρ'οτι εβαλα φυλλα κατω και αρκετα ζουμια.θα προσπαθησω αυτη τη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. katapliktika ta eftajia simera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πού θα βρω αμπελόφυλλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν συσκευασμένα σε άλμη, σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

      Διαγραφή
  11. Γιωτα Καλημέρα. Εγω τα βαζω ολα τα υλικα ωμα και τ αμπελοφυλλα γινονται νοστιμα.Πες μου ειναι σωστο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλιαν, αν εσένα σου αρέσουν όπως τα κάνεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή
  12. Εχω ακομα μια ερωτηση.στην αποθηκευση τους γιατι πρεπει νατα ζεματισω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον γιατί συντηρούνται καλύτερα και δεύτερον γιατί ζεματισμένα είναι πιο μαλακά και τα διαχειριζόμαστε πιο εύκολα.

      Διαγραφή
  13. εφτιαξα τα ντολμαδακια αλλα μαλλον δεν ειχα ζεματισει σωστα τα φυλλα και παρολο που τα εβρασα αρκετη ωρα ειναι ακομη σκληρα. Υπαρχει κανενα μυστικο για να μαλακωσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρα από το να τα ζεματίσουμε περισσότερο, παίζει ρόλο πόσο τρυφερά είναι τα φύλλα μας.

      Διαγραφή
  14. Τα έχω φτιάξει μια φορά και σήμερα θα τα φτιάξω δεύτερη φορά.
    Η αλήθεια είναι ότι έχει μπελά και σου τρώει πολύ χρόνο. Είναι πεντανοστιμα όμως. Σ ευχαριστώ για την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ μπράβο! Κουράστηκα να δοκιμάζω συνταγές νέες και μοντέρνες και έψαχνα αυτή την απλή παραδοσιακή γεύση. Έκανα μισή δόση για την δοκιμή και μείναμε όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Τώρα μένει το Πάσχα να κάνω και όλόκληρη τη δόση και να ξετρελάνω όλη την οικογένεια! Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φανταστικά τα έχω κάνει άπειρες φορές και σήμερα ...ξετρελαίνουν κόσμο Εύγε!!!����

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  17. Κυρία Γιωτα η συνταγη σας ηταν υπεροχη, την εκανα και η κορη μου ξετρελαθηκε!!! Θα την ξανακανω. Υπαρχει τροπος να φτιαξω σαρμαδακια και να τα διατηρησω σε βαζακια για αργοτερα που δεν θα βρισκω αμπελοφυλλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν. Όσο γι' αυτό που με ρωτάς, δεν θα σου το συνιστούσα. Είναι πολύ πιο εύκολο και απλό να αποθηκεύσεις αμπελόφυλα και όποτε θέλεις να τα φτιάχνεις φρέσκα σαρμαδάκια.

      Διαγραφή
  18. Εξαιρετική!!!Πεντανόστιμα. ...χαλάλι ή κούραση. Σας ευχαριστούμε πολύ για την καθοδήγηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελεια θα τα φτιαξω αυριο ..τρομαξα να βρω δυοσμο και ανιθο.ο θειος μου τα ετοιμαζει οταν εχει φρεσκα μυρωδικα και φυλλα και χωρις να τα βρασει τα καταψυχει.γινονται τελεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.