Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε

Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η γιαγιά μου φρόντιζε να κάνει τις προμήθειές της σε αμπελόφυλλα, για να έχει όλο το χρόνο για ντολμάδες.
Για να τα διατηρήσει, ειδικά τα παλιότερα χρόνια, έπρεπε να τα βάλει σε άλμη.
Τώρα πια μπορούμε, αφού τα

ζεματίσουμε, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.


Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε


 Υλικά

•    60 - 70 αμπελόφυλλα τρυφερά και αράντιστα
•    1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
•    1 - 2
κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
•    νερό

Εκτέλεση


Διαλέγουμε τρυφερά αμπελόφυλλα, χωρίς σκισίματα και σημάδια, που να μην είναι ραντισμένα.
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα πλένουμε πολύ καλά, όπως τα χόρτα και στο τελευταίο νερό, βάζουμε μια κουταλιά καλό ξύδι. Τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για λίγο.
Στη συνέχεια κόβουμε τα κοτσάνια, (όχι σύριζα, αφήνουμε 1 - 1½ εκατοστό, για να μην σκιστεί το φύλλο).
Τα στοιβάζουμε σε εικοσάδες, ή εικοσιπεντάδες, τοποθετώντας τα με την εσωτερική τους πλευρά προς τα επάνω, με τέτοιο τρόπο που, το κοτσάνι του δεύτερου, να μπαίνει δίπλα στου πρώτου, με το κενό του δεύτερου φύλλου, προς την ίδια μεριά με του πρώτου.
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, τα τυλίγουμε σε ρολά, ξεκινώντας από τις άκρες των αμπελόφυλλων και έπειτα τα βάζουμε στριμωχτά, σε βάζο που να τα χωράει.
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό του λεμονιού, το γεμίζουμε με νερό, μέχρι επάνω και το κλείνουμε σφιχτά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά, (όχι να κοχλάζει), στους 80°C και τοποθετούμε μέσα το βάζο με τα φύλλα.
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το βράζουμε για 20 λεπτά, το βγάζουμε και το αφήνουμε να παγώσει.
Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος, για ένα χρόνο.
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εναλλακτικά, αντί να τα παστεριώσουμε, μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, μαζί με το αλάτι και το λεμόνι, να πάρουν μια βράση.
Τοποθετούμε μέσα τα ματσάκια με τα φύλλα
, (μαζεμένα όπως είναι) για 1' - 2'.
Όταν αλλάξουν χρώμα, τα γυρίζουμε με τρυπητή κουτάλα από την άλλη μεριά και έπειτα τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα τοποθετούμε όρθια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να στεγνώσουν τελείως.
Τα βάζουμε σε σακούλα για τρόφιμα, τα κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. 
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν εκτός ψυγείου, τα ξεπλένουμε με νερό της βρύσης και είναι σαν τα φρέσκα.


3 σχόλια:

  1. Η μητέρα μου έχει βρει ένα διαφορετικό τρόπο αποθήκευσης ..μαζεύει τα φύλλα και τα τυλίγει σε ρολά όπως εσείς στη συνέχεια τα βάζει σε πλαστικά μεγάλα μπουκάλια αναψυκτικών ..χωρις τίποτα μέσα ..αντέχουν πάρα πολύ καιρό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα ή μαμά μου τα τυλίγει ρολά σε ρόλο κουζίνας και τα βάζει κατάψυξη.οταν είναι νατα βγάλει τα βάζει κάτω από το νερό της βρύσης ξεκολαει το χαρτί φεύγει και τα ρίχνει κατευθείαν σε νερό που βράζει για να τα ζεματισει...ούτε χαλάνε ούτε κολλάνε τίποτα

      Διαγραφή
  2. Κι εγω ετσι διατηρω τα αμπελοφυλλα με βρασιμο στις γυαλες λιγο μπελαλιδικη συνταγη αλλα αξιζει τον κοπο γιατι τα φυλλα παραμενουν ξανθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους