Header Ads

Τζατζίκι παραδοσιακό

Τζατζίκι παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το πιο αγαπημένο ορεκτικό, εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, που το σερβίρουμε κυρίως συνοδεύοντας ψητά κρεατικά. Επίσης μπορούμε να το σερβίρουμε και αλειμμένο πάνω σε ψωμί, σαν μεζέ για το ούζο ή το τσίπουρο.
Ανάλογα με τα γούστα μας, προσθέτουμε ή αφαιρούμε όποιο υλικό θέλουμε και βέβαια μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες.

Τζατζίκι παραδοσιακό με καρότο και άνηθο


Υλικά

•    1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
•    1 αγγούρι
•    ½ καρότο τριμμένο (προαιρετικά)
•    5 σκελίδες σκόρδο τριμμένες ή χτυπημένες με λίγο αλάτι στο γουδί
•    ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
•    λίγο άσπρο πιπέρι
•    λίγο άνηθο (προαιρετικά)
•    3 - 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
•    2 - 2½ κουταλιές της σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καρότο και τα σκόρδα.
Πλένουμε καλά το αγγούρι, κι αν θέλουμε το καθαρίζουμε, ή το τρίβουμε με τη φλούδα.
Για μένα, είναι καλύτερα να αφήσουμε περίπου τη μισή φλούδα.
Τζατζίκι παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζατζίκι παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τρίβουμε απ΄ το χοντρό μέρος του τρίφτη το αγγούρι, (αφού κόψουμε τις άκρες του), και το καρότο με το σκόρδο, το τρίβουμε στο ψιλό.
Έπειτα, σφίγγουμε το τριμμένο αγγούρι και το καρότο με τα χέρια, ανάμεσα στις παλάμες μας, για να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν όσο περισσότερο γίνεται.
Τζατζίκι παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζατζίκι παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σ΄ ένα μπολ το γιαούρτι, προσθέτουμε καλά ανακατεμένα το αγγούρι με το καρότο και το σκόρδο και τα ενσωματώνουμε.
Προσθέτουμε, τον άνηθο, το αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τ΄ ανακατεύουμε καλά.
Τζατζίκι παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζατζίκι παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, (την άλλη μέρα είναι ωραιότερο), ώστε να ενωθούν οι γεύσεις του και να σφίξει.
Το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ελαιόλαδο και 2 - 3 ελιές στη μέση, ή ένα κλαδάκι άνηθο.

-- Το καρότο και ο άνηθος στο τζατζίκι, έχουν φανατικούς φίλους, αλλά και θανάσιμους εχθρούς!
Με βάση τα γούστα μας δοκιμάζουμε, κι ανάλογα πράττουμε.

Δείτε επίσης: Τυροκαυτερή ή χτυπητή

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Υπέροχη συνταγή για τζατζίκι!!! Δοκίμασα να το κάνω και με light στραγγιστό αλλά με το πλήρες είναι το κάτι άλλο! Ευχαριστώ για τις συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.