Λαχανοπιτάκια ή Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Αυτή είναι η πίτα, που την έχω συνδέσει απόλυτα με τη γιαγιά μου.
Την έχω στο μυαλό μου να τη φτιάχνει, χωρίς τυρί και αυγό, στις νηστείες ή με μπόλικη φετούλα και αυγά, όλες τις άλλες φορές.
Με αυτόν τον τρόπο, τη φτιάχνουν στα ορεινά χωριά της Αχαΐας και ειδικότερα κοντά στα Καλαβρυτοχώρια.

Λαχανοπιτάκια ή Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο

    
 Υλικά

•    400 γρ. σπανάκι (καθαρισμένο)
•    150 γρ. σέσκλα ή σέσκουλα
(καθαρισμένα)
•    150 γρ. λάπατα ή λάπαθα (καθαρισμένα) 
•    150 γρ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες (καθαρισμένες)
•    150 γρ. μυρώνια (καθαρισμένα)
•    1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
•    2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
•    2 κρεμμύδια ξερά
•   
½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο 
•    2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
•    200 γρ. φέτα σκληρή, τριμμένη
•   
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 
   Για το φύλλο

•    450 γρ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
•    300 γρ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•    1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•    2 κ. σ. ξύδι
•    1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
•    1½ κ. γλ. αλάτι
•    αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση    


Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, (αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.

Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι, όλα τα χορταρικά, αλάτι (προσεκτικά, λόγω φέτας), πιπέρι και τα σοτάρουμε, μέχρι να πιούν τελείως τα υγρά τους.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Όταν στεγνώσουν τελείως, τ᾿ αποσύρουμε από τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε στην άκρη, 10' με 15' να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε γι᾿ αλάτι, ρίχνουμε τ᾿ αυγά κι ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο χωριάτικο για πίτες - βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε πολύ λεπτά φύλλα, (αν θέλουμε να τα κάνουμε τρίγωνα), ή σε πιο χοντρά αν τα φτιάξουμε με πρέσα για τυροπιτάκια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Αν χρησιμοποιήσουμε πρέσα, αρχίζουμε από την άκρη του φύλλου, τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε την πρέσα και βγάζουμε έτοιμο το σπανακοπιτάκι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Αν τα κάνουμε τρίγωνα, κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους 5 - 6 εκατοστών και βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας, μια κουταλιά του γλυκού γεμάτη, γέμιση και τα διπλώνουμε. 

(Αναλυτικά ο τρόπος διπλώματος, Εδώ).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο
Αφού τα τελειώσουμε, τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, απ᾿ όλες τις μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.


-- Οι αναλογίες και τα είδη των χορταρικών μπορούν να αλλαχτούν, ανάλογα με τα γούστα σας.



2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι έγινε και αν το πήρε το προηγούμενο σχόλιο μου οπότε ξαναγράφω,,
    έλεγα λοιπόν οτι είναι καταπληκτικά τα πιτάκια, μου θυμίζουν κ μένα την γιαγιά μου πραγματικά.
    φιλιά πολλά και καλή αποκριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.