Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε πίτα με ένα κλασικό, χωριάτικο, σπιτικό φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη και τραγανή.
Με αυτό εδώ το υπέροχο φύλλο, μπορούμε να να φτιάξουμε ό,τι πίτα θέλουμε, με οποιαδήποτε γέμιση και όποια στιγμή το θέλουμε, εύκολα και πολύ γρήγορα.
Υλικά
• 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση
Με αυτό εδώ το υπέροχο φύλλο, μπορούμε να να φτιάξουμε ό,τι πίτα θέλουμε, με οποιαδήποτε γέμιση και όποια στιγμή το θέλουμε, εύκολα και πολύ γρήγορα.
Φύλλο χωριάτικο για πίτες της γιαγιάς
Υλικά
• 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος. |
|
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο
προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει
στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό,
προσθέτουμε λίγο). Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄. Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη. |
|
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με
πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί (να ξεκουραστεί) για 30΄ περίπου, εκτός ψυγείου. Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες. |
|
Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας. | |
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει. -- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη αμέσως, τη διατηρούμε στη συντήρηση για 2 μέρες ή στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3 μήνες. --Αν την αφήσουμε σκεπασμένη καλά σ' ένα μπολ στο ψυγείο για 1 μέρα, γίνεται λίγο πιο αφράτη και ανοίγει πιο εύκολα. |
51 Σχόλια
Εύκολο φαίνεται!Θα το δοκιμάσω σύντομα!Τά 2 φύλλα κάτω κ τά 2 πάνω???/
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά, φίλε/η μου, δύο πάνω και δύο κάτω.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας!Αν κ αρχάρια,το φύλλο είναι φανταστικό!'Αρεσε σ'όλους!Δυσκολεύτηκα λίγο στό άνοιγμα λόγω της ελαστικότητας του ζυμαριού μα το αποτέλεσμα ΤΕΛΕΙΟ!Θα το ξαναφτιάξω.Σας ευχαριστούμε!
ΔιαγραφήΓεια σας! Εκτός ψυγείου πόσο κραταει η ζύμη; Μπορούμε να την φτιαχνουμε το πρωί, να την αφησουμε να σταθει σκεπασμενη με πλαστική μεμβράνη και να φτιαξουμε την πίτα μας το βράδυ, ή χαλάει; Κι αν δεν χαλάει, η παραμονή εξω την κάνει πιο αφράτη ή ειναι αδιάφορο; Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου ζητώ συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω.
ΔιαγραφήΗ ζύμη εκτός ψυγείου μπορεί να μείνει, το πολύ για 1 ώρα.
Στο ψυγείο διατηρείται για 2 μέρες και στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3 μήνες. Εκτός ψυγείου πρέπει να μείνει για ½ ώρα (μετά το ζύμωμα) για να ξεκουραστεί. Αν την αφήσουμε στο ψυγείο για 1 μέρα, γίνεται λίγο πιο αφράτη και ανοίγει πιο εύκολα.
Ευχαριστώ πολύ. Εγώ, στο μεταξύ, φτιάχνοντας μια χορτόπιτα, ξεχασα την ζυμη μισή μερα εκτός ψυγείου και μετά την χρησιμοποίησα κανονικά...ευτυχώς δεν παθαμε τίποτα! Το φύλλο μάλιστα έκανε θραύση :)
ΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι που το φύλλο σού έγινε και μάλιστα έκανε θραύση.
ΔιαγραφήΤο πρόβλημα με τη ζύμη, ειδικά το καλοκαίρι με τη ζέστη, είναι ότι αν μείνει πολύ εκτός ψυγείου, χαλαρώνει και κολλάει στα χέρια (οπότε χρειάζεται κι άλλο αλεύρι για να σφίξει), αν δεν μας ξινίσει, που είναι το πιο πιθανό.
Γειά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους βρήκα ένα blog με πραγματικά "εγγυημένες" συνταγές! Οτι έφτιαξα δικό σας, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι αυτό. Αναλυτικό, ουσιαστικό, με τις απαραίτητες λεπτομέρειες, μου έχει κάνει την ζωή στην κουζίνα πραγματικά πιο εύκολη και ωραία :)
Συγχαρητήρια! Εύχομαι να συνεχίσετε πάντα έτσι!
Το φύλλο φαίνεται πολύ καλό. Για τι νούμερο ταψιού μιλάμε;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Ελιάνα μου όντως γίνεται πολύ ωραίο φύλλο, ακριβώς όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Με αυτά τα υλικά, γίνονται 4 φύλλα (2 πάνω και 2 κάτω), μέχρι και για ταψί Νο38.
ΔιαγραφήΌσο για τα πολύ εγκάρδια λόγια σου, σ' ευχαριστώ θερμά, με συγκινείς πολύ.
Ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήEKSERETIKO TO FILO.TRAGANO ALA ELIOSE STO STOMA.POLI KALO.SUPER!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουζάνα μου σ' ευχαριστώ, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΣτο επάνω φύλλο πριν το βάλουμε για ψήσιμο θέλει κάτι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάλογα με τη συνταγή, το αλείφουμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο και μπορούμε να το ραντίσουμε με λίγο νερό.
ΔιαγραφήΚαταχωρήθηκε...πρώτη φορά στη ζωή μου πέτυχα φύλλο!! Και το έκανα αποκλειστικό με κίτρινο αλεύρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, στην συνταγή όμως τής τ υροπιτας λέει να χωρίσουμε την ζύμη σε 2 μέρη, είναι η ίδια ποσότητα ζύμης με αυτή εδώ?
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορώ να την μοιράσω σε τέσσερα μέρη? ?
Λένα μου επειδή δεν μου γράφεις σε ποια τυρόπιτα αναφέρεσε, ακολούθησε τις οδηγίες της συνταγής που θέλεις, για να είμαστε σίγουρες.
ΔιαγραφήΌσο για αυτή εδώ τη συνταγή, μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 πιο χοντρά φύλλα ή 4 πιο λεπτά, ανάλογα με το ποια πίτα θέλουμε να φτιάξουμε.
Γεια σας :) Εδω στο εξωτερικό δεν έχουμε ουτε πίτες ουτε μαμά να μας τις φτιάχνει . Πρώτη φορα στα 30 μου άνοιξα φύλλο και μπορώ να σας πω οτι η συνταγή ηταν πολυ πετυχημένη. Το φύλλο βγήκε ακριβώς οπως το ηθελα , τραγανό και νόστιμο. Συγχαρητήρια για το blog με τος υπέροχες παραδοσιακές συνταγές και τις ωραίες συμβουλές, οτι πρεπει για μας τις καινούργιες !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλβίνα μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το φύλλο.
Διαγραφήγια διπλη ποσοτητα πως πανε οι αναλογιες ευχαριστω πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν το φιαξω θα ξαναστειλω κ παλι ευχαριστω
Βάζουμε τις ποσότητες της συνταγής επί δύο.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται να φτιάξω κασεροπιτα και θα κάνω τη συνταγή σας για το φύλλο. Προτείνετε να κάνω δυο και δυο φύλλα όπως η συνταγη ή ενα κι ενα πιο χοντρά; Ευχαριστώ
Κατερίνα μου για κασερόπιτα καλύτερα να φτιάξεις ένα κι ένα φύλλο, αν και νομίζω ότι θα της πήγαινε καλύτερα η σπιτική σφολιάτα, ή το αφράτο φύλλο για πίτες με μαγιά.
ΔιαγραφήΓεια σας κα γιωτα το φυλλο φαινεται νοστιμοτατο!! ειμαι 18 και φτιαχνω και τις δικες μου πιτες και βρηκα το τελειο φυλλο! τωρα ετοιμαζω κρεατοπιτα με πρασο!! :D γινεται να παραλειψω το σκληρο αλευρι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα Μαρία μου χαίρομαι πολύ, που αν και τόσο νέα, καταπιάνεσαι με τη μαγειρική και μάλιστα ανοίγεις και φύλλο. Όσο γι' αυτό που με ρωτάς, αν δεν έχεις σκληρό αλεύρι βάλε μόνο μαλακό, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας... μπορω αντι για πιτα να χρησιμοποιησω το ζυμαρι για πιτακια? και εαν ναι μπορω να το τηγανισω η μονο σε φουρνο παει? ευχαριστώ πολύ! !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου με αυτή τη ζύμη μπορούμε να κάνουμε και πιτάκια, κι αν θέλουμε τα τηγανίζουμε.
ΔιαγραφήΘα το φτιάξω και εγώ σύντομα! Πραγματικά είναι ένα blog που δένεσαι συναισθηματικά και είναι όλες οι συνταγές άριστες. Τόσο τα γλυκά όσο και τα φαγητά είναι πεντανόστιμα!Οι οδηγίες ακριβείς ...είναι σαν να συνομιλούμε από κοντά... Ευχαριστούμε πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου σ' ευχαριστώ από καρδιάς, για τα καλά σου λόγια. Με συγκινείς πολύ.
Διαγραφήκαταπληκτική συνταγή! τραγανό φύλλο αλλά συνάμα λιώνει στο στόμα! σας ευχαριστώ και καλό Πάσχα! Μαρία
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου να είσαι πάντα καλά, καλή Ανάσταση.
ΔιαγραφήΜπορω να χρησιμοποιήσω ως σκληρο το αλεύρι για τσουρέκια?? Το λεω γιατι γνωριζω πως κι αυτο ειναι πολυ σκληρο αλευρι τυπου Μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μπορείς, μια χαρά θα γίνει.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Πολύ ωραίο φαίνεται και θα ήθελα να το φτιάξω με τη συνταγή κολοκυθότυροπιτα που αναφέρετε στις συνταγές σας.ταιριαζει ή μόνο σφολιάτα θέλει? Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου μου φαίνεται εξερετική...αν βάλω χωριάτικο αλεύρι πάει μόνο του η θα πρέπει να προσθέσω κ κάποιο άλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚίρκη μου βάλε και μαλακό αλεύρι, στις αναλογίες που λέει η συνταγή.
ΔιαγραφήΤην έκανα λίγο διαφορετική....500 γρ αλεύρι, μισό για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής μισή δόση μαγιάς αυτή στο φακελάκι το μισό αλεύρι είναι ολικής σκέφτηκα να μου το ανεβάσει πιο εύκολα. Το αλάτι το ίδιο με αυτό που προτείνεις, έξι σταγόνες υγρή στέβια αντί για 2 κγ ζάχαρη, 50 γρ φέτα και ρίγανη!Και όλα τα υπόλοιπα υλικά που λες εδώ στη συνταγή. Τελικά το χρησιμοποίησα για πίτσα αφού το κράτησα 2 ημέρες στη συντήρησ-δεν έπαθε τίποτα και μετά το έβαλα στην κατάψυξη γιατί δεν προλάβαινα λόγω εορτών να το φτιάξω φύλλο για πίτα...Το χώρισα σε δύο κομμάτια. Εντάξει, φοβερή νοστιμιά, δοκιμάστε το!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το blog σας καταρχάς!Πόση ώρα περίπου ψήσιμο και σε τι θερμοκρασία χρειάζεται μία πίτα εάν χρησιμοποιήσουμε αυτό το φύλλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέλλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ψήνουμε στους 180 - 200°C, ανάλογα τη δύναμη της κουζίνας μας, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Η ώρα εξαρτάται από την πίτα που θα φτιάξουμε.
ΔιαγραφήΓίνεται με αλεύρι όλες τις χρήσεις? Δύο πάνω δύο κάτω τα φύλλα δεν είναι λίγα? Συνήθως διαβάζω επάνω 3κατω, τα φύλλα εάν ανοιχθούν λίγο βούτυρωθουν το καθένα ξεχωριστά διπλώθουν και τα ξανανοίξουμε μετά από μισή ώρα για να γίνουν σαν σφολιάτα γίνεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου το αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει λιγότερη γλουτένη από το σκληρό, με αποτέλεσμα να μην ανοίγει εύκολα το φύλλο και να μην γίνεται τραγανό. Για τον αριθμό των φύλλων, 2 πάνω 2 κάτω είναι αρκετά, αφού το χωριάτικο είναι πιο χοντρό από του εμπορίου. Όσο για να βουτυρώσεις αυτό το φύλλο δεν στο συνιστώ, αν θέλεις δες εδώ τη συνταγή για Σπιτική σφολιάτα.
ΔιαγραφήΜπορείτε να μου πείτε την χωρητικότητα σε ml για το ποτηρι του νερου και του κρασιου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χωρητικότητα των ποτηριών εξαρτάται πρώτα από το μέγεθός τους και έπειτα από το υγρό ή το στερεό που τοποθετούμε μέσα. Γι' αυτό, σε όποια συνταγή παίζει ρόλο η ακρίβεια, δίνω την ποσότητα και σε γραμμάρια ή ml.
ΔιαγραφήΣχετικά με τις αναλογίες. ενα ποτηριο κρασιου λαδι ειναι περιπου 90 γραμμαρια? μολις ανοιξα φύλλο με παρόμοια συνταγή αλλα΄με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλα μου εγινε σκληρο το φύλλο.φταιει το αλευρι λετε ή μήπως το αλεύρι? ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου ένα κρασοπότηρο λάδι είναι περίπου 120 - 130 γραμμάρια (ανάλογα το ποτήρι). Όσο για το φύλλο, δεν ξέρω πως το έφτιαξες, αλλά μόνο με μαλακό αλεύρι το φύλλο δεν δουλεύεται εύκολα, αφού το αλεύρι δεν έχει πολύ γλουτένη, οπότε...
ΔιαγραφήΓεια σας,μπορω να ανοιξω τα φυλλα,να τα τοποθετησω στο ταψι με τη γεμιση και να την ψησω την επομενη; Συντηρειται δηλαδη στο ψυγειο,για μια μερα ετοιμη αλλα αψητη στο ταψι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρά μου δεν γίνεται να φυλάξουμε την πίτα άψητη στο ψυγείο, γιατί το φύλλο θα λασπώσει. Για να γίνει τραγανό το φύλλο και καλοψημένο, βάζουμε την πίτα στο φούρνο αμέσως μόλις την φτιάξουμε.
ΔιαγραφήΑγαπητή Γιώτα καλησπέρα, το έφτιαξα με 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις που είχα διαθέσιμο και χωρίς κοσκίνισμα. Όλα τα άλλα υλικά σου στο μισό. Το έφτιαξα για κιμαδόπιτα.. Τι να σου πω..Τραγανό γευστικό απίθανο! Ευχαριστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου να είσαι καλά. Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.