Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα

Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά, που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά, αλλά είναι και ένα εξαιρετικό πιάτο, για να στολίσει το γιορτινό μας, τραπέζι.
Φτιάξτε το, για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο και χαρείτε το, με τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!


 

Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα


Υλικά

•      1400 γραμ. χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
•      20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
•      20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
•      2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
•      50 - 60 γραμ. κουκουνάρι (σχεδόν ½ φλυτζ. τσαγιού)
•      1 μικρό καρότο σε τέταρτα
•      3 μέτρια κρεμμύδια, σε τέταρτα
•      3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
•      1  κρασοπότηρο μαυροδάφνη
•      ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      3 φλυτζ. τσαγιού νερό
•      ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για τη μαρινάδα

•      1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
•      1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
•      5 δαφνόφυλλα
•      ½
κουτ. γλυκού θυμάρι
•      ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      1 φλυτζ. τσαγιού μαυροδάφνη (Achaia Clauss)

 Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, βάζουμε το κρέας, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο από βραδύς.
Την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, (την οποία πετάμε) και χωρίς να το πλύνουμε, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σ᾿ ένα μικρό μπολ, βάζουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό πορτοκαλιού και τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για 30'- 45'.
Έπειτα τα σουρώνουμε και πετάμε το χυμό.
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' περίπου, κι έπειτα σβήνουμε με τη μαυροδάφνη.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο και 3 φλυτζάνια νερό περίπου. (Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40΄- 45΄ περίπου,  μέχρι να βράσει το κρέας,
(εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι).
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια, και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.

-- Αν δεν θέλουμε να βάλουμε μαυροδάφνη, μπορούμε να βάλουμε ένα οποιοδήποτε άλλο γλυκό, κόκκινο (ή και άσπρο) κρασί.
Για μένα πάντως, το κορυφαίο θα είναι πάντα η μαυροδάφνη και μάλιστα της Achaia Clauss (στις εγκαταστάσεις της οποίας, πηγαίναμε με τους συμμαθητές μου από το Λύκειο, όταν κάναμε "κοπάνα" από τα μαθήματα).




4 σχόλια:

  1. Καταπληκτική συνταγή, την έφτιαξα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι & άρεσε σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο εορταστικό & όχι μόνο φαγητό!! Τα υλικά της μαρινάδας τα τσιγάρισα ώσπου ήπιαν τα υγρά τους & έγιναν πολύ νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους