Header Ads

Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα

Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά, που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά, αλλά παράλληλα είναι και ένα εξαιρετικό πιάτο, για να στολίσει το γιορτινό μας τραπέζι.
Φτιάξτε το, για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο και χαρείτε το, με τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!

Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα


Υλικά

•     1400 γραμ. χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
•     20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
•     20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
•     2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
•     50 - 60 γραμ. κουκουνάρι (σχεδόν ½ φλυτζ. τσαγιού)
•     1 μικρό καρότο σε τέταρτα
•     3 μέτρια κρεμμύδια, σε τέταρτα
•     3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
•     1  κρασοπότηρο μαυροδάφνη
•     ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     3 φλυτζ. τσαγιού νερό
•     ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για τη μαρινάδα

•     1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
•     1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη
•     5 δαφνόφυλλα
•     ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
•     ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     1 φλυτζ. τσαγιού μαυροδάφνη (Achaia Clauss)

 Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, βάζουμε το κρέας, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο από βραδύς.
Την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε) και χωρίς να το πλύνουμε, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σ᾿ ένα μικρό μπολ βάζουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό πορτοκαλιού και τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για 30'- 45'.
Έπειτα τα σουρώνουμε και πετάμε το χυμό.
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' περίπου.
Έπειτα σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, κι όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο και περίπου 3 φλυτζάνια νερό. Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει το κρέας.
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40΄- 45΄ περίπου,  μέχρι να βράσει το κρέας, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι).
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια, και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.

-- Αν δεν θέλουμε να βάλουμε Μαυροδάφνη, μπορούμε να βάλουμε ένα οποιοδήποτε άλλο γλυκό, κόκκινο (ή άσπρο) κρασί.
Για μένα πάντως, η κορυφαία επιλογή θα είναι πάντα η Μαυροδάφνη και μάλιστα της Achaia Clauss (στις εγκαταστάσεις της οποίας, πηγαίναμε με τους συμμαθητές μου από το Λύκειο, όταν κάναμε "κοπάνα" από τα μαθήματα!!!).


Δείτε επίσης: Χοιρινό με κυδώνια και πατάτες στο φούρνο

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Καταπληκτική συνταγή, την έφτιαξα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι & άρεσε σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο εορταστικό & όχι μόνο φαγητό!! Τα υλικά της μαρινάδας τα τσιγάρισα ώσπου ήπιαν τα υγρά τους & έγιναν πολύ νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τότε που την ανακάλυψα την φτιάχνω κάθε χρόνο στο Χρισ/τικο τραπέζι και τρελαίνονται όλοι!
    Πραγματικά πολύ ωραία συνταγή κι εύκολη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΗ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι φοβερή συνταγή ! την κάνω κάθε χρόνο στο γιορτινό τραπέζι και ξετρελαίνονται όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.