Όταν γίνονταν τα κυδώνια στο κτήμα, ο παππούς μου «έτρωγε» τη γιαγιά μου να του φτιάξει χοιρινό με κυδώνια, που ήταν το αγαπημένο του.
Η γιαγιά μου, που ποτέ δεν του χάλαγε το χατίρι, το έφτιαχνε μαζί με πατατούλες στη γάστρα και συνήθως το έψηνε στον ξυλόφουρνο.
Υλικά
• 1200 γραμ. χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες
• 4 μεγάλες πατάτες
• 2 μεγάλα κυδώνια
• 3 μέτρια κρεμμύδια, στα τέσσερα
• 3 σκελίδες σκόρδο, στη μέση
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού βούτυρο ή φυτίνη
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• δεντρολίβανο
• ρίγανη
• θυμάρι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Η γιαγιά μου, που ποτέ δεν του χάλαγε το χατίρι, το έφτιαχνε μαζί με πατατούλες στη γάστρα και συνήθως το έψηνε στον ξυλόφουρνο.
Χοιρινό με κυδώνια και πατάτες στη γάστρα
Υλικά
• 1200 γραμ. χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες
• 4 μεγάλες πατάτες
• 2 μεγάλα κυδώνια
• 3 μέτρια κρεμμύδια, στα τέσσερα
• 3 σκελίδες σκόρδο, στη μέση
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού βούτυρο ή φυτίνη
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• δεντρολίβανο
• ρίγανη
• θυμάρι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, το βάζουμε στη γάστρα, το λαδώνουμε με το μισό λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. | |
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, έπειτα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε όλα σ᾿ ένα μπολ. Πλένουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε τις φλούδες και τους σπόρους, τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά, στο μπολ με τις πατάτες. |
|
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, ρίχνουμε
ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, τη ζάχαρη ή το μέλι και το βούτυρο, τ᾿ ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε ανάμεσα
στο κρέας. Ρίχνουμε σε μια άκρη το κρασί, κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα. Έπειτα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, κι αν έχει πάρει χρώμα το κρέας το γυρνάμε απ᾿ την άλλη, (αλλιώς τ᾿ αφήνουμε όπως είναι) και συνεχίζουμε το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για ½ ώρα ακόμα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να μείνει με το λάδι του. |
7 Σχόλια
θα το φιάξω σήμερα και μετά θα σας πώ τη γνώμη μου. ομως είμαι σίγουρη οτι θα ειναι καταπληκτικό ακόμα και χωρίς ξυλόφουρνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανέλλα μου περιμένω εντυπώσεις.
ΔιαγραφήΚαλημέρα!Σήμερα το έκανα το έχω στο φούρνο και ψήνεται!!Θα σας στείλω εντυπώσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛουκούμι!!! Τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μαγείρεψα και βγήκε λουκούμι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, καλή χρονιά!
Διαγραφήκαλή χρονιά Γιώτα μου
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.