Πρόκειται για ένα πολύ λαχταριστό, σοκολατένιο κέικ, πάρα πολύ γευστικό, με υπέροχα φρούτα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
Έχει πολύ ωραία εμφάνιση και είναι ιδανικό για το Χριστουγεννιάτικο ή το γιορτινό μας τραπέζι.
Για τους φανατικούς της σοκολάτας και όχι μόνο.
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 240 γραμ. (1 κούπα) ζάχαρη
• 200 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
• 4 αυγά φρέσκα
• 150 ml. (½ κούπα) φρέσκο γάλα
• ½ κούπα φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα
• ½ κούπα σταφίδα μαύρη
• ½ κούπα σταφίδα σουλτανίνα
• ½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
• ½ κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 2 βανίλιες ή ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας
• 210 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
• 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
• 1 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
Έχει πολύ ωραία εμφάνιση και είναι ιδανικό για το Χριστουγεννιάτικο ή το γιορτινό μας τραπέζι.
Για τους φανατικούς της σοκολάτας και όχι μόνο.
Κέικ με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, φρούτα γλασσέ και επικάλυψη σοκολάτας
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 240 γραμ. (1 κούπα) ζάχαρη
• 200 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
• 4 αυγά φρέσκα
• 150 ml. (½ κούπα) φρέσκο γάλα
• ½ κούπα φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα
• ½ κούπα σταφίδα μαύρη
• ½ κούπα σταφίδα σουλτανίνα
• ½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
• ½ κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 2 βανίλιες ή ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας
• 210 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
• 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
• 1 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. | |
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε μαρέγκα. Έπειτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, για 4΄- 5΄ να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. |
|
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο γάλα και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, τη μαρέγκα και το αλεύρι. |
|
Όταν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. | |
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, μία στρογγυλή φόρμα για κέικ,
αδειάζουμε μέσα το μείγμα, μ᾿ ένα μαχαίρι κάνουμε ένα κύκλο στη ζύμη. Ψήνουμε το κέικ στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄- 65΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. |
|
Βάζουμε την κρέµα γάλακτος σε µια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε, σε µέτρια φωτιά. Λίγο πριν φουσκώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα, το μέλι και ανακατεύουμε µε ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να σφίξει λίγο και είναι έτοιμο. |
|
Όταν ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε όπως είναι, μέσα στη φόρμα, για 5'. Έπειτα το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα (ή σε μια καθαρή πετσέτα) να κρυώσει, για 15΄. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε πιατέλα, που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Όταν παγώσει και σφίξει το γλάσο, μ᾿ ένα κουτάλι το περιχύνουμε πάνω στο παγωμένο κέικ και το απλώνουμε, να πάει παντού. |
|
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τριμμένη κουβερτούρα, για γαρνίρισμα. Μερίδες: 10 -- Αντί για φρούτα γλασέ, μπορούμε να βάλουμε γλυκό του κουταλιού, αφού το πλύνουμε, το στραγγίξουμε καλά και το στεγνώσουμε με απορροφητικό χαρτί. -- Τις σταφίδες και τα φρούτα, τα πασπαλίζουμε και τα ανακατεύουμε με λίγο απ᾿ το ζυγισμένο αλεύρι, πριν τα ρίξουμε στο μείγμα. |
3 Σχόλια
Πάρα πολύ ωραίο και με τα φρουτάκια μέσα, υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι να λεμε τωρα?γευσεις που συνδυαζονται και απογειωνουν το αποτελεσμα..τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήtha iton pio efkolo an itan ola se potria i koupe anti gia gramaria ke ml efxaristo.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.