Λικέρ ρόδι παραδοσιακό
Κάθε χρόνο, όταν ερχόταν η εποχή τους, η γιαγιά μου διάλεγε τα πιο γλυκά, κατακόκκινα και μεγάλα ρόδια που έβρισκε, κι έφτιαχνε το πιο γευστικό και γλυκόπιοτο λικεράκι που μπορείτε να φανταστείτε.
Το λικέρ ρόδι ήταν το πιο αγαπημένο της, από τα κεράσματα, και δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας.
Υλικά
• 1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 - 4 ρόδια)
• 1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 1 νεροπότηρο ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλλας
• 2 γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Το λικέρ ρόδι ήταν το πιο αγαπημένο της, από τα κεράσματα, και δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας.
Λικέρ ρόδι λιαστό
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 - 4 ρόδια)
• 1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 1 νεροπότηρο ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλλας
• 2 γαρύφαλλα
Εκτέλεση
| Διαλέγουμε τρία - τέσσερα κατακόκκινα (αν βρούμε) ρόδια, τα πλένουμε απ' έξω και αφαιρούμε τους σπόρους τους μέσα σε ένα μπολ. | |
| Μεταφέρουμε τους σπόρους σε ένα πολύ καθαρό γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει, ρίχνουμε το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και το σφραγίζουμε. | |
| Τοποθετούμε το βάζο σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος (στο μπαλκόνι μας καλύτερα) ή στον πάγκο της κουζίνας μας, για 30 - 40 μέρες, ανακινώντας το τακτικά τις πρώτες μέρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μια φορά την εβδομάδα. Όταν περάσουν οι μέρες και γίνει το λικέρ, το περνάμε από σουρωτήρι που μέσα έχουμε στρώσει ένα διπλό τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), σουρώνουμε τους σπόρους και τους στείβουμε καλά. Βάζουμε το λικέρ σε καθαρά μπουκάλια (καλύτερα αποστειρωμένα) και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. -- Μια πολύ ωραία παραλλαγή για να φτιάξουμε το λικέρ μας, είναι κι αυτή εδώ: Λικέρ Ρόδι με ούζο. -- Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε να περιμένουμε ένα μήνα να γίνει το λικέρ μας, μπορούμε να το φτιάξουμε με αυτήν εδώ την συνταγή: Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα και να το απολαύσουμε αμέσως. Δείτε επίσης: Λικέρ μέλι | |





88 σχόλια for "Λικέρ ρόδι παραδοσιακό"
Να 'σαι καλά που το μοιράστηκες μαζί μας :)
Πολύ καλή συνταγή.Την εκανα και ήταν υπέροχη !
fainetai arketa efkolo kai apo thn stigmh pou paizei straggisma me to yfasma, ypothetw oti den einai entelws aparaithto oi sporoi na einai katharoi (otan tous gderneis apo to rodi fevgoune kai kommatia apo thn psixa tou mazi). efxaristoume gia thn syntagh! tha to dokimasw!
Παράλειψή μου που δεν το διευκρινίζω, κι αυτό, γιατί εδώ στην περιοχή μας στα τσίπουρα δεν βάζουν γλυκάνισο. Αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με γλυκάνισο, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να μην έχει έντονο άρωμα το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσουμε.
Φιλιά Γιώτα
Κατερίνα
Ευχαριστώ για τη συνταγή, να ρωτήσω όμως, δεν είναι πάρα πολλή η ζάχαρη; Εγώ φτιάχνω δύο λίτρα τσίπουρο, δλδ 8 νεροπότηρα. Θα βάλω και 2 κιλά ζάχαρη;
Μήπως αν μπει η ζάχαρη μετά τη ζύμωση ως σιρόπι θα απαιτηθεί λιγότερη;
Κώστας
Μπορείς επίσης να βάλεις τη ζάχαρη στο τέλος, σαν σιρόπι, αλλά λόγω του νερού θα σου βγει ελαφρότερο το λικέρ.
Πάντως καλή επιτυχία, όπως και να το κάνεις.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Θέλω να αναφέρω κάτι για τα μπουκάλια και γενικά για τις συσκευασίες λικέρ και χυμών θέλω να τονίσω ότι όταν επιλέγουμε γυάλινο μπουκάλι είναι πράγματι από τα πιο εντυπωσιακά αλλά έχει και τα αρνητικά του πχ αν είναι εκτεθειμένο στο ήλιο το ποτό που φτιάξαμε αυτό σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί. Αν πάλι επιλέξουμε κάτι σε χαρτί, πλαστικό ή αλουμίνιο σαν υλικά είναι υποδεέστερα από το γυαλί όσο αφορά την επαφή του υγρού και τις συσκευασίας αλλά προστατεύουν το ποτό από ήλιο. Το ιδανικό νομίζω είναι ένα γυάλινο μπουκάλι με αεροστεγές κλείσιμο αλλά να μην είναι διάφανο να έχει ένα χρώμα ή κάποιο υλικό που το περιβάλει φυσικά από την εξωτερική μεριά και όχι από την εσωτερική...
Το αντιστοιχο των βορειοευρωπαιων ειναι το ουισκι (κυριως απο κρηθαρι) και οι βοτκες που μεγαλο ποσοστο τους παραγεται απο πατατες, αυτο και μονο ξεκαθαριζει και την υπεροχή του τσιπουρου και του κονιακ ( και με τα αντιστοιχα ομοειδη αλκοολουχα αποσταγματα σταφυλης / ΜΕΤΑΞΑ κλπ /, που δεν μπορουν να παρουν το ονομα κονιακ - λογω κατοχυρωμενης ονομασιας του) αλλα λογω ελλειψης καταλληλου μαρκετινγκ δεν εχουν ιδιως το τσιπουρο την διεθνη αναγνωριση και αιγλη που τα αξιζει.
Γεωργιος Β. Μακαβος
Αν το θέλεις ελαφρότερο, αντί για αλκοόλ, βάλε 1 κρασοπότηρο βρασμένο και παγωμένο νερό.
και πιστεύω ότι θα'ναι πολύ καλό :)
Είναι η πρώτη φορά που κάνω λικέρ και ενθουσιάστηκα. Το έκανα με τον 1ο τρόπο, διπλή δόση και έγινε τέλειο!!! Το έβαλα σε γυάλινο μπουκάλι για λικέρ, χωρίς να το έχω αποστειρώσει και λέω να το κρατήσω μέσα σε ντουλάπι για να μην το βλέπει ο ήλιος. Χρειάζεται να προσέξω κάτι για να συντηρηθεί ή να το βάλω στο ψυγείο?
Αυριο λέω να δοκιμασω την πρωτη σου συνταγή, αλλά έχω γαρύφαλλο σε σκόνη κ όχι ανθό.
Ξέρεις αν έχει διάφορα στο αποτέλεσμα γεύσης κ την αντιστοιχη αναλογια;
Σε ευχαριστώ!
Δεν συνιστώ να βάλεις γαρύφαλλο τριμμένο, θα δώσει υπερβολικά έντονη γεύση και θα σκουρύνει το χρώμα.
Όσο για άλλα λικεράκια, σχεδόν όλα είναι φτιαγμένα με τσίπουρο, οπότε δεν έχεις παρά να διαλέξεις.
Σας ευχαριστώ πολύ
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.