Καρπούζι γλυκό του κουταλιού

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε καλοκαίρι, όταν αρχίζαμε να τρώμε καρπούζια, ξεκίναγε το «μαρτύριο» της γιαγιάς μου.
Επειδή αυτό το γλυκό, ήταν απ᾿ τα πιο αγαπημένα  μου, την έβαζα να μου το φτιάχνει με τα κιλά.
Ποτέ όμως, όσο κι αν έφτιαχνε, δεν κατάφερνε να το βρει ο χειμώνας.


Καρπούζι γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•   1 κιλό καθαρισμένη φλούδα καρπουζιού (το άσπρο μέρος)
•   800 γραμ. ζάχαρη
•   2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
•   1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
•   2½ λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση


Αφού φάμε το καρπούζι μας, καλά παγωμένο, μαζεύουμε τις φλούδες, (στις οποίες έχουμε φροντίσει ν᾿ αφήσουμε και λίγη κόκκινη ψίχα και καθαρίζουμε το πράσινο εξωτερικό μέρος.
Αφού πλύνουμε τις φλούδες, τις κόβουμε σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα βάρος αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για 1, τουλάχιστον ώρα.

Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα για το άρωμα και το χυμό από το μισό λεμόνι για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα καρπούζια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.

-- Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα:
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα μέσα, για 1΄ - 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι, τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν και έπειτα τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.


6 σχόλια:

  1. Καλύτερα είναι αντί για λεμόνια σε λεκάνη με νερό να εχει ασβέστη τα αφινουμε μια ώρα να γίνουν σκληρά μετα τα ξεπλυνουμε πολύ καλλα και ριχνουναι μονο ζάχαρη 1:1 τα βραζουμε σιγα σιγά με το νερό τούς. .. στο τέλος αρμβαροριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το γλυκο γινεται απιθανο και οπως και συ ετσι και οι δικοι μου δεν το χορταινουν. το εχω φτιαξει 4 φορες ως τωρα, τισ 2 διπλη δοση. παντως καθε φορα ερχεται λειψο το σιροπι και φτιαχνω επιπλεον. μια καλη αναλογια για εξτρα σιροπι θα ηθελα παρακαλω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Για το σιρόπι, αν και δεν ξέρω πόσο σου έλειψε, βάλε ένα νεροπότηρο ζάχαρη και ίδια ποσότητα νερού, βράστα για 4' - 5' λεπτά και ρίξ' το στο γλυκό.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Το γλυκό φαίνεται πολύ ωραίο και θα ήθελα να δοκιμάσω να το φτιάξω, όταν λέτε προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, πόσα λεμόνια εννοείτε? 2½ όπως γράφετε στα υλικά ή ½ και τα 2 είναι αυτά που στύψαμε στη λεκάνη με νερό? Επίσης όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε για 24 ώρες εκτός ψυγείου? Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε τα 2 λεμόνια τα στίβουμε στη λεκάνη με το νερό και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό από το μισό. Όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, όπως γίνεται με όλα τα γλυκά του κουταλιού, την αφήνουμε για 24 ώρες εκτός ψυγείου.

      Διαγραφή
  4. ευχαριστω θα το δοκιμασω το σιροπι αλλα μαλλον θα χρειαστω διπλη δοση. οσο για το λεμονι εβαλα 1 οχι μισο και διπλες βανιλιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.