Header Ads

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε καλοκαίρι, με το που ωρίμαζαν τα πρώτα καρπούζια, ξεκίναγε και το «μαρτύριο» της γιαγιάς μου.
Κι αυτό, επειδή τούτο το γλυκό ήταν απ᾿ τα πιο αγαπημένα  μου και την έβαζα να μου το φτιάχνει με τις οκάδες, όπως έλεγε.
Όμως όσο κι αν έφτιαχνε, δεν ήταν ποτέ αρκετό!

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•   1 κιλό καθαρισμένη φλούδα καρπουζιού (το άσπρο μέρος)
•   800 γραμ. ζάχαρη
•   2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
•   1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
•   2½ λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση


Αφού κόψουμε το καρπούζι μας και το βάλουμε να παγώσει, μαζεύουμε τις φλούδες, στις οποίες έχουμε φροντίσει ν᾿ αφήσουμε πάνω και λίγη κόκκινη ψίχα.
Καθαρίσουμε το πράσινο εξωτερικό μέρος, πλένουμε τις φλούδες, τις κόβουμε σε μεγάλα, κυδωνάτα, κομμάτια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στείψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα βάρος, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε να σφίξουν, για 1 - 2 ώρες.
Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τ' αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 24 ώρες.
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας ή σε ένα πιατελάκι του καφέ και αυτή στέκεται και δεν απλώνει. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα και το χυμό από το μισό λεμόνι, (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό) και τ' αφήνουμε να βράσουν μαζί για 1΄- 2΄ ακόμα.
Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 5' λεπτά περίπου, μέχρι να σταματήσει ο βρασμός και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Αποστειρώνουμε τα βάζα και ξεκινάμε αμέσως να τα γεμίζουμε ένα - ένα, μέχρι επάνω,  χρησιμοποιώντας ένα χωνί με μεγάλο άνοιγμα, αφήνοντας 1 - 1½ εκατοστό κενό, προσέχοντας να μην λερώσουμε τα χείλη τους.

Κλείνουμε τα βάζα σφιχτά με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε (με τα καπάκια προς τα κάτω) πάνω σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας, μέχρι να κρυώσουν και να σφραγίσουν.
Καταλαβαίνουμε ότι τα βάζα με το γλυκό σφράγισαν σωστά, αν όταν κρυώσουν τελείως τα καπάκια είναι ρουφηγμένα προς τα μέσα και δεν πιέζονται άλλο.

Τα διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος εκτός ψυγείου, για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μετά το άνοιγμα, τα φυλάμε στο ψυγείο.

-- Αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και θέλουμε να τα διατηρήσουμε για πολύ καιρό, μπορούμε να κάνουμε κανονική κονσερβοποίηση.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα καρπούζια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση.

-- Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα:
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα μέσα, για 1΄ - 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι, τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν και έπειτα τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.


Δείτε επίσης: Πεπόνι γλυκό του κουταλιού

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Καλύτερα είναι αντί για λεμόνια σε λεκάνη με νερό να εχει ασβέστη τα αφινουμε μια ώρα να γίνουν σκληρά μετα τα ξεπλυνουμε πολύ καλλα και ριχνουναι μονο ζάχαρη 1:1 τα βραζουμε σιγα σιγά με το νερό τούς. .. στο τέλος αρμβαροριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το γλυκο γινεται απιθανο και οπως και συ ετσι και οι δικοι μου δεν το χορταινουν. το εχω φτιαξει 4 φορες ως τωρα, τισ 2 διπλη δοση. παντως καθε φορα ερχεται λειψο το σιροπι και φτιαχνω επιπλεον. μια καλη αναλογια για εξτρα σιροπι θα ηθελα παρακαλω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Για το σιρόπι, αν και δεν ξέρω πόσο σου έλειψε, βάλε ένα νεροπότηρο ζάχαρη και ίδια ποσότητα νερού, βράστα για 4' - 5' λεπτά και ρίξ' το στο γλυκό.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Το γλυκό φαίνεται πολύ ωραίο και θα ήθελα να δοκιμάσω να το φτιάξω, όταν λέτε προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, πόσα λεμόνια εννοείτε? 2½ όπως γράφετε στα υλικά ή ½ και τα 2 είναι αυτά που στύψαμε στη λεκάνη με νερό? Επίσης όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε για 24 ώρες εκτός ψυγείου? Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε τα 2 λεμόνια τα στίβουμε στη λεκάνη με το νερό και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό από το μισό. Όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, όπως γίνεται με όλα τα γλυκά του κουταλιού, την αφήνουμε για 24 ώρες εκτός ψυγείου.

      Διαγραφή
  4. ευχαριστω θα το δοκιμασω το σιροπι αλλα μαλλον θα χρειαστω διπλη δοση. οσο για το λεμονι εβαλα 1 οχι μισο και διπλες βανιλιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ σήμερα θα κάνω το γλυκό. ..για 1.500 κιλό καρπούζι 🍉 θέλω και την αντίστοιχη ζάχαρη ευχαριστώ. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου αφού για 1 κιλό καρπούζι θέλουμε 800 γραμ. ζάχαρη, για 1,5 κιλό θέλουμε 1,2 κιλά.

      Διαγραφή
  6. Exo ftiaxei to gliko opos to perigrafete alla den einai sfikto kai tragano t karpouzi. Ti mporo na kano??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου μάλλον το έβρασες περισσότερο από όσο χρειαζόταν.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.